Cooper

Mini Cooper teszt: a fiatalság sava-borsa

2021.08.07.

Megújult a prémium kisautó-szegmens etalonja. Egy véletlen folytán még a hazai premier előtt kipróbálhattam a Mini háromajtós, 136 lóerős Cooper változatát. Úgy érzem, megfiatalodtam. 

 
mini6

Hogy néz ki?

Bár látszólag semmi sem változott a ráncfelvarrás során, a sajtóanyagot böngészve kiderülnek az újdonságok: új a frontrész és a hátsó lökhárító, alapfelszereltséghez tartoznak a LED-es első és hátsó fényszórók, utóbbiak megkapták a brit zászló motívumát, az oldalsó irányjelzők megújultak, világújdonság a színátmenetes tetőfényezés, újratervezték a szellőző rostélyokat, az utastéri felületek egy részét, valamint a kormánykereket, amely mostantól felárért fűthető. Elektromos a rögzítőfék, az aktív tempomat megállási és elindulási funkcióval gyarapodott. Az extrafelszereltségi opciók listája tovább bővült, új karosszériafényezési árnyalatokban választható a kisautó, és dömping van könnyűfém keréktárcsákból, utastéri burkolatokból.

mini7

A helyzetjelzőket az első lökhárító két szélén függőlegesen vágott légbeömlők helyettesítik, amelyek tovább optimalizálják a modellek aerodinamikáját. Az első lökhárító keresztmerevítő eleme, amely rendszámtábla-tartóként is funkcionál, immár nem fekete, hanem a karosszéria árnyalatában tetszeleg. A hátsó ködlámpák a lökhárítóban, keskeny LED-csíkokként világítanak, a tolatófény hagyományos izzós. A jellegzetes, kör alakú első fényszórók belső háza mostantól nem krómozott, hanem fekete színű, a tompított és a távolsági fényeket pedig egyaránt LED-ek állítják elő, fényes, tökéletes úttest-megvilágítást garantálva. A nappali menetfények és az irányjelzők funkcióját az első fényszórók karimáin körbefutó, változó színű fénycsík tölti be. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, adaptív LED-technológiás első fényszórók innovatív funkciói között a kanyarfények, a mátrix funkcióval dolgozó távolsági fények és a rosszidő-fényforrások is megtalálhatók. Kanyarodás közben egy kiegészítő fényforrás világítja meg automatikusan azt a területet, ahova az autó érkezni fog, 70 kilométer/órás sebesség fölött pedig a távolsági fények működését is automatikus fényvezérlés szabályozza. A távolsági fényt kibocsátó fényszóró éppen ezért négy önálló LED-technológiás egységből áll, amelyeket az automata egymástól függetlenül képes vezérelni. Ez a mátrix funkció teszi lehetővé a távolsági fények elvakítás-mentes használatát. Ha a Mini első kamerája szemből érkező vagy utolért autót érzékel, a fényszóró-vezérlés a helyét csupán tompított fénnyel világítja meg. A rosszidő-fényforrások gombnyomással aktiválhatók. Korlátozott látási viszonyok közepette – például ködben, intenzív esőben vagy hóban – a tompított fényszórók megvilágítási tartományát a kiegészítő kanyarfények is segíthetik.

mini8

A frissített Mini alapfelszereltségének mostantól a multifunkciós gombokkal ellátott, vadonatúj kialakítású, bőrözött sportkormány is része. Az audiorendszer, a telefon-kihangosítás, a hangvezérlés és a vezetést támogató rendszerek funkcióit kényelmesebb gombkialakítással érhetik el a vezetők.

mini1

Hogy megy?

Az 1,5 liter hengerűrtartalmú, háromhengeres benzinmotor 100 kW / 136 lóerő maximális teljesítménnyel szolgál, hangja elsőre igen tolakodó volt, de aztán megszoktam. A Trabi-hang szépen kisimul, ha megfelelő fordulatra kergetjük, néha még sportos morgást is felfedezni véltem. Opciós a hétfokozatú duplakuplungos automatikus váltó. Ezzel a kisautó álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 8,1 másodperc alatt jut el, végsebessége 210 kilométer/óra. A menetdinamikai kapcsolót többnyire green, azaz takarékos állásban használtam, de még így is meglepett, hogy a közel hétszáz kilométeres tesztelés során 5,8 litert fogyasztott átlagban a kis Mini száz kilométerenként. Úgy, hogy közben a vezetés minden kilométerét élveztem. Néha túlzásba is vittem, remélem, nem kapott le a traffipax...

mini5

Milyen vezetni?

Egyetlen szóval: csodálatos. Minden benne eltöltött perc a fiatalság ígéretét adja és tömény vezetési élményt. Élénk vezethetőségét azonnali teljesítmény-leadás, precíz kormányozhatóság, erőteljes fékrendszer és típus-specifikus hangolású – 133 100 forint felárért akár adaptív - futómű-, illetve lengéscsillapító-technológia jellemzi. Mindegyik lengéscsillapítóban (adaptív futómű esetén) egy kiegészítő szelep gondoskodik arról, hogy pontosan ellensúlyozza az adott kerék megtapadásával hirtelen fellépő nyomást, az ellensúlyozás mértékét pedig 50-100 ezredmásodperc között képes a nyomáshoz állítani. A lengéscsillapítók ellensúlyozási mértéke a vezetési szituáció és az útviszonyok függvényében akár 50 százalékkal is csökkenthető. A technológia még egyenetlen útfelületeken is jelentős mértékben fokozza az utazás kényelmét és a modell pontos vezethetőségét, kanyarodás közben pedig még határon autózva is sportos úttartást garantál.

mini4

Mennyibe kerül?

A belépő Mini modell a tesztelt Cooper, amely manuális váltóval 6,75 millió forintért lehet a miénk. A képeken látható jól felszerelt, automatikus váltóval szerelt változatért 9 millió forintot is elkérnek.

Kép és szöveg: Biró Csongor

mini9
mini2

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.24
A  Hockenheimring 90. évfordulója alkalmából bemutatja elektromos sportautójának első különleges....
2022.05.24
A szlovák szakszervezetek általános sztrájkkal fenyegetőznek – írja az automobilwoche.de   ..
2022.05.23
A BMW Motorrad bemutatta a BMW M 1000 RR 50 Years M jubileumi modelljét. ..
2022.05.23
Sokszor bizonyul elégtelennek az autósok természetes intelligenciája, gyakori a tahó megnyilvánulás....
2022.05.23
Súlyos karambol történt délután Hajdúböszörményben – számolt be róla az Országos Katasztrófavédelmi....
2022.05.23
Új támogatási alappal ösztönzi a vállalati napenergia-termelés kiépítését a főváros: akár 200 ezer....
2022.05.23
A Toyota házi tuningcégének számító japán Modellista a prémium szabadidő-autó megjelenését....
2022.05.23
Technológiai színház, monumentális nappali, térugró űrhajó a BMW iX, amit nehéz lenne bármihez is....
2022.05.23
„Hétfőn reggel az M1-es 68-as kilométerszelvényénél található forgalomfigyelő kameránk képén....
2022.05.23
A következő modellévre egy sor fejlett kényelmi technológiával egészíti ki a Highlander....