ICDP

Miben más egy kínai modell, mint európai megfelelője?

2022.05.17.

Kína magasan a világ legfontosabb piaca, ha új autókról van szó. Tavaly nagyjából 60 millió új autót értékesítettek a világon, minden harmadikat Kínában. Egy ilyen fontos piacnál nem meglepő, hogy az autógyártók igyekeznek megfelelni a vásárlók igényeinek, ezért számos kizárólag Kínába készülő modellt gyártanak, a máshol is értékesített modellek pedig jelentősen eltérnek európai megfelelőjüktől.

De milyen autókat szeretnek a kínaiak? Míg Európában a C szegmens tipikusan ferdehátú modellek terepe, Kínában sokkal inkább a szedánok a népszerűek ebben a méretben is. A szedánok hosszú ideje uralják a kínai piacot, bár a városi terepjárók ott is egyre népszerűbbek, de egyelőre töretlen a szedánuralom.

Minden bizonnyal sokan emlékeznek a nem olyan régen még Európában is forgalmazott Volkswagen Jettára, amit azóta már az érdeklődés hiánya miatt nem árulnak nálunk. Ez a modell olyan népszerű volt Kínában, hogy a Volkswagen 2019-ben elindította almárkáját Jetta néven. A Jetta modellek a belépő szintű, olcsóbb Volkswagenek márkajelzése lett. A szedán szegmens népszerűségéről pedig elég annyi, hogy jelenleg 14 féle szedán érhető el a Volkswagen kínai kínálatában.Egy Jetta Modell

Szintén sokak hallhattak már arról is, hogy a kínaiak imádják a hosszított verziókat. Hosszított modellek persze nálunk is vannak, de szinte kizárólag prémium márkák legnagyobb szedánjai érhetőek el ilyen verzióban. Nem így Kínában, ahol egy 3-as BMW vagy egy Audi A4 is elérhető „L” verzióban, nem beszélve a Mercedesről, akik már az A-osztályt is forgalmazzák ilyen kivitelben. Ráadásul nem is csak a prémium márkák szedánjai érhetőek el hosszabb kiadásban, a Peugeot forgalmazza az 508L-t, a Volkswagen pedig szinte összes szedánja, a Jettától a Passatig elérhető hosszú kialakítással. Sőt, már nem csak a szedánok, a SUV modellek is hosszabbodnak. 

Szintén jelentős különbségeket találni, ha az autó infotainment rendszerét nézzük. Nem is a tudásról van szó, inkább a dizájnról. A kínaiak úgy tűnik, imádják az óriási képernyőket. A kifejezetten a kínai piacra készült Ford Evos például óriási képernyővel igyekszik minél több vásárlót vonzani. A képernyő mérete 1,1 méter, ráadásul ez nem feltétlenül szokatlan jelenség az országban. A Byton mutatott be egy hasonló képernyővel megáldott autót, csak ők még a kormányra is tettek egy akkora kijelzőt, amekkora egy hagyományos európai modellben középen szokott lenni.A Ford Evos belseje

Természetesen a kínaiak nagyon szeretik az elektromos autókat is, amire persze jó okuk van: az állam célja, hogy Kína legyen az elektromos közlekedés fellegvára, így jelentős összegeket fektetnek a kínai autógyártók támogatásába és komoly támogatásokkal segítik a vásárlókat is, bár utóbbi idén véget érhet.

 Volkswagen ID.6 Crozz és ID.6 X

 

Ennek köszönhetően rengeteg elektromos autó érhető el az országban. A kínai piac preferenciáit mi sem mutatja jobban, mint a Volkswagen ID.6: egy hosszú, tágas, nagy képernyőkkel felszerelt elektromos SUV – ennél már csak akkor lehetne pontosabb, ha szedán lenne.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
A leggyakoribb hibát követte el: a mellette lévő sávban megállt az autó a gyalogátkelő előtt, ő....
2022.08.19
Összeütközött két autó az 51-es úton Dunavarsány közelében, az útszakaszt teljes szélességében....
2022.08.19
Több mint kétszer annyival ment, mint a megengedett. ..
2022.08.19
Az indiai autók 2022-ben jelenhetnek meg az orosz autópiacon – írja a carsweek.ru. A Business News....
2022.08.18
Egy turisztikailag népszerű település igyekszik minél nagyobb, akár idényjellegű forrásokat bevonni....
2022.08.18
Két motoros életét vesztette Parádsasvár közelében. Teljes útlezárás mellett tart a helyszínelés. ..
2022.08.18
Egy Ifo-tanulmány szerint különösen az autógyártók és a gépipar szenvednének súlyos károkat, ha....
2022.08.18
Egy korszak a végéhez közeledik, több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint....
2022.08.18
Valamikor a 80-as években tartalékosként behívót kaptam egy katonai továbbképzésre. A behívó....
2022.08.18
Az eset Angliában történt ugyan, de a baleset megdöbbentő. A felvételt az Origo szúrta ki. ..