tervezés

Különleges karórákat ihletett a Toyota motorsportrészlege

2023.05.26.

Anyagában és működésében egyaránt fenntartható, limitált kiadású karórákat mutatott be a Toyota Racing Development és partnere, az Original Grain.

A világ számos pontján a Toyota Gazoo Racing váltja valóra az autógyártó motorsport-ambícióit. A Dakaron, a rali világbajnokságon és a Le Mans-i 24 órás futamon egyaránt TGR képviseli a márkát; nem utolsósorban az ő nevük és emblémájuk fémjelzi a Toyota legsportosabb utcai járműveit, a GR Yaristól a GR Supráig. Van azonban a Toyotának egy másik, hasonló profilú részlege is: a Toyota Racing Development, amely a cég észak-amerikai motorsport-tevékenységeit koordinálja csaknem fél évszázada, miközben speciális tudású modelleket fejleszt közúti és terephasználatra.

Egy-egy új Toyota pickup vagy szabadidőjármű bemutatásakor törvényszerűen állnak elő annak különleges kivitelű módozataival. A vadonatúj Toyota Tacomához például nem kevesebb mint három opciót dolgoztak ki azon ügyfelek számára, akik az átlagosnál nagyobb tudású és erőteljesebb megjelenésű pickupra vágynak. A TRD Sport aszfaltorientált hangolást, a TRD Off-road fölényes terepalkalmasságot jelent, míg a TRD Pro egy kompromisszumokat nem ismerő majdnem-versenyautó, amelyet a világ egyik legkíméletlenebb terepraliján: a Baja 1000 futamon szerzett tapasztalatok alapján fejlesztettek, és speciális futóműalkatrészekkel készítették fel az erdőn-mezőn történő száguldásra.

Ugyanez a hármas irányultság érvényesül a TRD új projektjében, amelynek keretében egy különleges fókuszú észak-amerikai manufaktúrával: a fenntartható anyagokkal és technológiákkal dolgozó Original Grain óragyártó vállalkozással lépett együttműködésre. A tízéves múltra visszatekintő, családi cég specialitása, hogy óráik egy részében faanyagot is használnak. A felelős erdőgazdálkodásból származó nyersanyag mellett előszeretettel kísérleteznek faipari termékekből visszaforgatott anyagokkal: készítenek óralapot whiskey-s hordó dongájából, katonai lőszeres láda deszkáiból, vintázs gitárok testéből vagy stadionlelátók öreg padjaiból. Óraműveik automata vagy napelemes szerkezetűek, így elemcsere nélkül, környezetbarát módon használhatók.

A Toyota Racing Development kollaboráció keretében létrehozott Solar Octane kollekció mindhárom TRD-kategóriához társít egy-egy órát. A TRD Sport és a TRD Off-road órákon a Toyota Tundra TRD Pro felsőkategóriás pickup stíluselemei köszönnek vissza – különös tekintettel az óralap digitális rejtőmintázatára –, míg ezeknek az óráknak a szolárcellás szerkezete az új generációs Toyota pickupok és terepjárókba beépített, innovatív i-FORCE Max hibrid hajtáslánc szellemiségét idézi. Ahogy az autóknál, az óracsaládban is különleges helyet foglal el a TRD Pro modell: ennek alumínium vázába automata szerkezet került, amely szemből és a hátlap felől egyaránt megcsodálható, köszönhetően a szkeleton felépítésnek. A TRD Pro, akárcsak a TRD Off-road, limitált szériában kerül forgalomba, mindössze 250-250 sorszámozott darabot gyárt belőlük az Original Grain.

Mindhárom modellt elegáns acélszíjjal szerelik, ám azokhoz egy (vászonból vagy szilikonból készült) sportszíjat is mellékelnek, csomagolásként pedig stílusosan egy rezgésektől és ütésektől védő, vízzáró táskát alkalmaznak. A TRD Solar Octane órák nemzetközi szállítással is megvásárolhatók, gyártójuk pedig minden eladott óra után egy-egy facsemetét ültet el a Trees for the Future non-profit szervezet közreműködésével.

Fotó: Toyota, Original Grain

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.03
A pénteken átadott 50 db, rendőri jelleggel ellátott 1250 RT típusú motorkerékpár mindegyike 136....
2023.06.03
140 km száguldás után a Hyundai finn versenyzőjének az előnye mindössze 0,1 másodperc az....
2023.06.03
Amióta a kínaiak leporolták a patinát az egykor brit MG-ről, az sikert sikerre halmoz Európában. A....
2023.06.03
A fordos vádlott négyszer is meg akarta leckéztetni a nőt. ..
2023.06.03
Az első gyakorláshoz hasonlóan a címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen volt a leggyorsabb....
2023.06.03
Másodpercek alatt lopják el az értékeket.   ..
2023.06.02
Az "MM" kód: Soha ne vegyél ilyen autót! ..
2023.06.02
Ha a fenntarthatóságról van szó, a hamburgi székhelyű intralogisztikai szolgáltató, a Still, halad....
2023.06.02
Olaszországban országos sztrájkot jelentettek be a légiforgalmi irányítók és a földi kiszolgálók....
2023.06.02
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén a szokásosnál is nagyobb energiát fektet az út menti növényzet....