magyar mérnökök

Kocsi toló verseny Kocson az ANK támogatásával

2015.03.20.

Július 10 és 12 között a Komárom-Esztergom megyei Kocson nemzetközi kocsi toló versenyt rendeznek, amelynek fő támogatója az Autós Nagykoalíció – jelentette be Knezsik István elnök Budapesten, ahol az AMTS kiállítás ismét tiszteleg azok előtt a magyarok előtt, akik a világ járműgyártásában kiemelkedő alkottak.

Ezúttal a Tata közelében fekvő település állt a figyelem középpontjában. A 15. században itt találták fel a kocsit, s a község nevében is őrzi azok emlékét, akik a szekérből kocsit alkottak.

Knezsik István ( középen ) megnyitja a Kocs községet a középpontba állító kiállítást az AMTS-en. Mellette balra  Nokta Balázs, jobbra Dégen Imre, az AMTS házigazdái. Fotó: KT

Nem csak az ANK elnökeként, hanem Komárom-Esztergom megyeiként is büszke vagyok arra, amit Kocson Mátyás korában alkottak – fogalmazott a megnyitó rendezvényen Knezsik István, aki elmondta azt is, a kocsi toló verseny támogatójaként újításra is készülnek Kocs polgármesterével. Ez pedig a kocsi építő verseny meghirdetése lesz, amelynek keretében bárki, saját maga alkotta közlekedési eszközzel nevezhet.

Sokan voltak a megnyitón. Fotó: BJ

Simon László, Kocs polgármestere elmondta, a szekér már a rómaiak idején is ismert volt, a kocsi mesterek akkor alkottak a szekérből kocsit, amikor az első tengelyt megalkotva a kocsi fordulni is tudott. Míg a szekér elsősorban áruszállításra volt alkalmas, a kocsi elsősorban embereket szállított, könnyebb és ezáltal gyorsabb is volt, mint a szekér.

A kocsi, amely egy Komárom-Esztergom megyei településről, Kocsról indult el világhódító útjára. Fotó: Boros Jenő

Kocs és a kocsi mesteremberek mellett Knezsik István ezúttal is tisztelgett azon magyarok előtt, akik beírták nevüket a világ járműgyártásának történetébe. Neves és névtelen emberek egyaránt sokan vannak közöttük.

Az Audi, a Suzuki és a Mercedes kiállított modelljeit magyar mérnökök és szakmunkások szerelték össze vagy alkották bele a motort.

Mátyás király kora óta annyi csodát alkottak a magyar járműépítők, hogy büszkék lehetünk rájuk – fogalmazott az elnök, aki név szerint is megemlítette a mai alkotók közül Dániel Tünde, Kovács Miklós, Németh Gábor Tamás és Bocsi Attila nevét.

Pénteken nyílt a magyarok előtt tisztelgő kiállítás az AMTS-en. Fotó: KT

Legyen ez a három nap az AMTS-en a mobilitás ünnepe, amely majd július 10 és 12 között Kocs községben folytatódik – zárta gondolatait az elnök.

Fotó: BJ

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.06
Újra visszatérek az autószerelő műhelybe, mert ez szívemnek egy olyan kedves hely, ahol napokat is....
2023.06.06
Több mint 30 forinttal drágulhat emiatt a benzin és a gázolaj. ..
2023.06.06
A nézők pár centire álltak a száguldó járművektől, de szerencsére nem történt baleset. ..
2023.06.06
LeBron James, az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) négyszeres bajnoka és legeredményesebb....
2023.06.06
A Dana amerikai gépjárműalkatrész-gyártó körülbelül 36 milliárd forint értékű beruházása nyomán 300....
2023.06.06
A nemzetközi sajtó elsősorban a címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen nagyon magabiztos....
2023.06.06
Májusban 9234 import használt személyautó kapott magyar rendszámot, 13 százalékkal több, mint....
2023.06.06
A Datahouse adatai szerint 2023 első négy hónapjában 44 ezer 842 új személygépkocsit és....
2023.06.06
Városszerte szűrték ki az illegálisan átalakított járműveket, valamint az egyéb....
2023.06.06
Komoly balesetet rögzített a Magyar Közút forgalomfigyelő kamerája az autóúton.   ..