állásbörze

A jövő mérnökeit keresték a szegedi állásbörzén

2022.05.09.

Soha ennyi cég nem kínált még lehetőséget a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak, mint az idei áprilisi állásbörzén. Autógyártó és járműipari beszállító egyaránt ajánlotta magát, munkahelyeit vagy gyakornoki pozícióit.

Összesen 75 kiállító, köztük regionális cégek, az ország legnagyobb multinacionális és hazai vállalatai, munkaerő-közvetítők és egyéb szolgáltatók várták az egyetem gyakornoki helyet kereső hallgatóit és leendő friss diplomásait Szegeden, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. 

Megtelt!

Az évente kétszer, tavasszal és ősszel jelentkező rendezvény folyamatosan fejlődik, lassan kezdi kinőni a rendelkezésre álló területet. A standok közötti folyosók egyre keskenyebbek és időnként a zsúfoltság érzetét is keltik.

Az esemény megnyitóján Fendler Judit kancellár azt hangsúlyozta, hogy a kiállító cégek többségével már duális oktatási partnerséget alakított ki az egyetem. Rovó László rektor hozzátette, reményei szerint az állásbörzével is hozzájárulhatnak, hogy az SZTE-n végzett diplomások helyben maradjanak, és szaktudásukkal a régiót gazdagítsák, annak fejlődését segítsék.

Mercedes a szegedi állásbörzén.

Az egyik leglátványosabb talán az volt a 2022-es tavaszi állásbörzén a korábbiakhoz képes, hogy a kecskeméti Mercedes nem a főbejárat közelében, és nem „óriási” standdal fogadta a fiatalokat, hanem belesimultak a kiállítók közé és átlagos alapterületen mutatták meg magukat. Arról nincs információnk, hogy ennek köze van-e az autóipar jelenlegi nehézségeihez.

A csillagos márka magyarországi gyára elsősorban gyakornoki programjait ajánlotta az egyetemistáknak. Tette mindezt versenyképes juttatási csomaggal, a munkába járás költségeinek támogatásával és home office lehetőséggel. Az általános elvárások között felsorolták az idegennyelv ismeretet, a minimum 6 hónap vállalását és az aktív, nappali tagozatos hallgatói jogviszonyt. Az érdeklődők kezében nyomott szórólapon természetesen ott voltak a Mercedes aktuális nyitott pozíciói is – QR-kóddal. A cikk írásának percében ebből 20 is volt.

Balról Fritz Zsombor.

A Lufthansa System Hungaria Budapest mellett Szegeden is működtet irodát, vezetője és a városba „telepítője” az a Fritz Zsombor, aki korábban a szegedi navigációs fejlesztő céget, az NNG-t vitte. Menetrendet terveznek a repülőgépeknek, illetve a személyzetnek, szoftveresen támogatják a földi irányítást, de dolgoznak a fedélzeti szórakoztató informatikán is. Ezek mellett pénzügyi döntéstámogató szoftvereket is fejlesztenek. 

Visszatérő kiállítónak számít a szegedi állásbörzén a békéscsabai és orosházi telephelyű Linamar, ottjártunkkor egy fiatal pár éppen a szakmai gyakorlatról érdeklődött. Mérnököket ők is keresnek, szerszámtervezőt éppen úgy, mint automatizálásit. Állást kínálnak CNC-programozóknak, lézeres gépre, de három műszakra is keresnek „sima” CNC esztergályost.

Egyik Continental stand a három közül.

A BP-t leszámítva a legnagyobb alapterületet a Continental foglalta el, bár itt a többes szám indokolt, mert ez három különálló standot jelentett: a budapestit, a szegedit és a makóit. Nagy cég, nagy igény. Tomkó Szabolcs HR-vezetőtől megtudtuk, csak Budapestre 70 embert keresnek, legalább 15 féle területre. Egyebek között C++ valamint, Python programozót, mesterséges intelligencia fejlesztő, illetve járműteszt mérnököket.

Ott volt az állásbörzén Sahraian Anett is, aki Makón az új projekteket koordinálja a prototípustól a szériáig, és Kendrusz Gábor HR-specialista is. Megtudtuk tőlük, hogy a fiatalok leginkább az IT-területek érdeklődnek, de ők inkább mérnököket keresnek – a teljes lista fent van a karrieroldalukon is. Kifejezetten a makói csapatba várnak termékfejlesztő, illetve CAD mérnököket.

Sahraian Anett Makón az új projekteket koordinálja.

A makói ContiTech jó példája az SZTE kancellár asszonya által is hangsúlyozott duális képzésnek. – Téged keresünk, ha az SZTE-MK Gépészmérnök vagy Mechatronikai mérnök, vagy Műszaki menedzser alapszakos hallgatója vagy, 4 lezárt félévet már teljesítettél, legalább 100 kredittel rendelkezel és a csapatmunkában együttműködés jellemez – írják. De van olyan opciójuk is, amivel középfokú idegennyelv tudással rendelkező első vagy másodéves hallgatók élhetnek.

A kiállítók között volt még – a teljesség igénye nélkül – Budapest egyik legnagyobb globális üzletsegítő központja, a több mint 2000 embert foglalkoztató ExxonMobil Hungary Kft., valamint a Szegeden nagy erőket felvonultató BP Businnes Service Centre Kft. is. 

Érdeklődők az ExxonMobil standján.

Érdemesnek tartotta a részvételt a járműantenna-rendszerek nagy beszállítója, a Hirschmann Car Communication Kft. is, ők a BMW, a Mercedes, a Scania és a Volvo partnerségével is büszkélkedhetnek – egyebek között. De ha már a Lufthansát kiemeltük, illik jelezni, hogy részt vett a szegedi állásbörzén a Wizz Air is.

Dobogós helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem az egyetemek és főiskolák között a jelentkezők száma alapján. Február közepéig összesen több, mint 99 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézménybe Magyarországon, ebből összesen 14518, első helyen pedig 7218 diák választotta az ország legjobb egyetemét. Több mint 300 féle szakot hirdetettek meg a 2022A felvételi eljárásban nappali, levelező és távoktatásos munkarendekben. Alapképzésre 4465-en, mesterre 1327-en, osztatlan képzésekre 1099-en, míg felsőoktatási szakképzésre 327-en jelentkeztek első helyen.

Népszerű a Szegedi Tudományegyetem. Fotók: Kovács András

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.12
Mit hallgattunk és mit mondunk ma az autózásról? ..
2022.08.12
Nem nyitnak ki a Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBSZ) tartozó és támogató benzinkutak....
2022.08.12
Tagadhatatlanul a világ egyik legbrutálisabb profi átépítése Ryan Tuerck V10-motoros Toyota GR....
2022.08.12
A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban pánikba estek az autósok, amikor a vonuló....
2022.08.12
Nézze meg a videót! ..
2022.08.12
Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként....
2022.08.12
Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai....
2022.08.12
Elképesztő pillanatokat rögzített néhány napja a Magyar Közút kamerája az M3-as autópályán. A....
2022.08.12
Balesetek miatt nagy a torlódás az M7-es autópályán mindkét irányban, egy-egy szakaszon péntek....
2022.08.12
Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes....