Toyota Supra

Ilyet sem látni minden nap: belülről filmezték le egy Toyota Supra szívótorkát

2020.09.14.

Nem kellett más, mint egy speciálisan rögzített sportkamera és egy ezer lóerős Supra MkIV, és máris elkészült a tökéletes szemléltető (és szórakoztató) autós videó.

Napjaink felgyorsult, digitális világa minden eddiginél nagyobb mennyiségű ismeretet zúdít ránk. A közönség kielégíthetetlen információéhsége és a tartalomszolgáltatók ebből is fakadó közléskényszere miatt rendkívüli részletességgel ismerhetjük meg világunkat. Az emberi tényező mellett persze a technológiai feltételek is kellenek ahhoz, hogy egészen más szinten nézhessünk körül: az olyan felvételekhez, mint amiről alább lesz szó, néhány évvel ezelőtt még komoly és költséges berendezésekre lett volna szükség.

Egy amerikai YouTube-er ugyanis úgy döntött, hogy követői unszolására sportkamerát szerel egy belső égésű motor szívócsonkjába. Ezek a modern kamerák aprók, ütésállóak, valamint szélsőséges hő- és nyomásértékeket is elviselnek, ráadásul mivel vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítják a képet és a hangot, teljesen zárt térben is elhelyezhetők.

És ha elhelyezhetők, el is helyezett egyet a Warped Perception (kb. eltorzult észlelés) csatorna tulajdonosa – igaz, előtte napokon át ügyeskedett azon, hogy ne mozduljon el a helyéről a kamera, az ugyanis nemcsak a felvételt tette volna élvezhetetlenné, de minden bizonnyal komoly károkat okozott volna a motorban.

Így viszont mindannyian páholyból nézhetjük végig, amint a pillangószelep nyitásakor beáramlik a levegő a szívócsonkba, majd onnan az egyes hengerekbe, ahol elkeveredik a befecskendezett üzemanyaggal, majd a gyújtógyertya szikrájának hatására berobban, és mozgásba hozza a dugattyút, ami a főtengelyt elforgatva gondoskodik a kocsi hajtásáról.

Turbómotorról lévén szó, fontos tudni, hogy különösen nagy nyomáson áramlott be a levegő a Toyota szívócsonkjába, ahol aztán a pillangószelep zárásakor egy pillanat alatt teljes vákuum alakult ki – mindezt így talán még soha nem vehettük szemügyre.

Miközben a néző a kamera lencséje előtt zajló, miniatűr szélviharban gyönyörködik, az autó vezetője széles vigyorral élvezi a folyamatnak a mindenki által ismert eredményét: rálépünk a gázra, és megindul az autó.

A felvételeken szereplő, tuningolt Toyota Supra esetében ez fokozottan igaz. A maga nemében legendának számító, soros hathengeres motor ebben a kiadásában mintegy 1000 lóerős, ami egyáltalán nem kirívó ezeknél a kilencvenes években fejlesztett, elpusztíthatatlanságukról híres blokkoknál.

Részben ez is tehette lehetővé, hogy egy ilyen motorba szereljék be a kamerát, a robusztus mechanika ugyanis megbocsátóan tűri az ideálisnál akár sokkal rosszabb üzemi körülményeket is – például hogy a kamera miatt a hátsó két hengerhez nem jutott elég levegőhöz.

A furcsa hangulatú videó óriási siker lett a YouTubeon, mindössze két napja van fent, de már több mint 3,2 millióan látták a Supra MkIV torkát úgy, mint még korábban soha.

A teljes videó az alábbi linken tekinthető meg: https://youtu.be/tMhA_ek0AwkFotó: Warped Perception

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.30
Tempós pályák, felhordásos kanyarok nehezítették meg a Peugeot 208 Rally Cup Hungary kupasorozatban....
2020.09.30
A CUPRA megkezdi az új Formentor gyártását. Az első, csak a márkának tervezett modell forgalmazása....
2020.09.30
A Magyar Suzuki a modern magyar autóipar leghosszabb sikertörténete. A japán gyökerű vállalat ötven....
2020.09.30
Új logisztikai központot épít a gumiabroncs nagykereskedelmi Marso Kft. Dunaharasztiban, a magyar....
2020.09.30
A Goodyear Tire és a Rubber Company nemrégiben több, mint 4 millió megtett km adatait elemezte az....
2020.09.30
Az Opel több üzemében 2021 végéig marad a Kurzarbeit.  Ezenkívül a gyártó azt állítja, hogy....
2020.09.30
A bíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki szombaton Csengele külterületén....
2020.09.30
Közös kutatási és ösztöndíjprogramok elindításában állapodott meg a Knorr-Bremse Budapest és a BME....
2020.09.30
A németországi Check24 elemzés szerint a francia Renault gyártó megelőzi versenytársait, a Teslát....
2020.09.30
A Maserati a Bridgestone-t választotta exkluzív gumiabroncs-beszállítójának az új, MC20 típusú....