autóteszt

Honda Jazz: a hybrid szupermini élménye

2021.02.18.

A Honda Jazz mindig is jó autónak számított. Nemcsak azért, mert kényelmes és biztonságos, valamint ülésrendszerének köszönhetően a családtagok mellé még akár egy nagy szobanövény vagy kutya is befér, hanem mert mindig képes újat mutatni.  Most csavart egyet a Honda a Jazzen, és felszállva a környezetbarát vonatra, piacra dobta új modelljét, a hibrid verziót.

 

A találkozást az alig 4 méteres egyterűvel leginkább a Shrek meséből ismert jelenethez tudnám hasonlítani. Amikor csizmás kandúr tágra nyílt szemeket mereszt, majd utána támadásba lendül. Nagyjából én is így éreztem, amikor a fehér kis gülüszemű autót megláttam, ami kérlelően nézve csak arra buzdított, vigyél már el egy körre. Én pedig nem voltam rest és jól megjárattam. Felhasználói tapasztalatok következnek, női szemmel.

A modellről

Az új hibrid Jazz meglehetősen kompakt kisautó, már ami a méreteit illeti. 4,04 méteres hosszához 1,526 méteres magasság tárul. A modellváltás során a hátsó lámpák ketté lettek osztva, amelyek egyébként csakúgy, mint az elsők, LED világítást kaptak, megnövelve ezzel optikailag az autó szélességét. Az A oszlop az elődjéhez képest 50 százalékkal keskenyebb, amely közel 90 fokos kilátást tesz lehetővé a volán mögött. A nagyobb kilátás kanyarodáskor és körforgalomban kifejezetten jól jön, és a kisebb holttér dinamikusabb sávváltást tesz lehetővé.

Az automata váltóval felszerelt Jazz szíve az új hibrid hajtáslánc. Menet közben az autó igyekszik minél jobban a villanymotorra támaszkodni, amelynek töltöttségi szintjét a kilométeróra mellett egy 10 szegmensből álló skála is jelzi. Az autó igyekszik helyetted is gondoskodni az optimális teljesítményről, illetve a nulla károsanyag-kibocsátásról. Környezetvédelmi téren teszi a Honda a dolgát, nem kétség. Az autó 1/3 töltöttségi szintnél kapcsol át hagyományos üzemmódba és használja a 40 literes benzintankot. Vegyes útviszonyok között a fogyasztás 5,5 liter körül alakul, 800 km-t kényelmesen el lehet menni.

Praktikus részletek

A Jazz belseje a kis méret ellenére meglehetősen tágas érzést nyújt. A vastag, párnázott ülések nemcsak az elől, hanem a hátul helyet foglalók számára is kényelmesek, amelyhez nagy lábtér is társul. Az üzemanyagtank a vezető alá került, míg az akksi a csomagtartóba, így a hátsó pad alatt nincs semmi, ennek köszönhetőn több hely jut a lábaknak is. A technikai újítás egyetlen hátránya, hogy a csomagtartó mérete 304 literre csökkent, ám a mágikus ülésrendszer révén még így is nagyon jól kihasználható a tér pakolásra. Az osztott hátsó üléssor teljes egészében felhajtható, csakúgy mint a moziban a székek, ráadásul mélyre lesüllyesztve gyakorlatilag egy sík felületet kapunk.

Számomra vezetőként az egyik üdítő, ámde nagyon praktikus részlet a Jazzban az italtartó megoldás volt. Nemcsak az ajtózsebben tudjuk ugyanis a termoszunkat tárolni, hanem a műszerfal bal és jobb oldalán lévő fakkban is. Így nem kell kotorászni oldalt, ha kortyolni szeretnénk egyet a pohárból, vagy palackból. A Jazz műszerfala könnyen kezelhető és átlátható. Az érintőképernyős infotainment panel különlegessége, hogy a hangerőszabályozó gomb tekerős, ezáltal egy kissé retró hatást kelt.

Hasonlóan a klímarendszer is tekerős módszerrel működik. Bármennyire modern az érintőképernyős csúszka, számomra ez a gombos módszer sokkal szimpatikusabb. Egy gomb mindig kéznél van és nem kell a menüben bogarászni, meg tapizni, ha csak melegebbet szeretnék a kocsiban. Praktikus, ámde fontos, hogy a Jazzban az elől és hátul ülők számára sem spórolták ki az USB kimeneteleket. Ami valljuk be, sokszor jól jön egy hosszú nap után mondjuk a telefonunk feltöltésére.

 

Vezetési élmény

A hibrid mivoltjából adódóan az autó rendkívül csendes. Az első indításkor meg voltam győződve arról, hogy nem adtam rá a gyújtást, holott már rég alapjáraton ment az autó. A Jazzt meglehetősen egyszerű vezetni, a hajtásrendszer működése pofonegyszerűen működik. Városban tette a dolgát szép csendesen, a parkolóradarnak köszönhetően pedig tényleg minden kis helyre be lehet magunkat szuszakoli. Azonban ahogy kilépünk a pályára, a négyhengeres motor hangja megtöri a csendet és a korábban megszokott nyugalmat. 120 km/h sebességig még viszonylag normális a zajszint, afölött azonban az autó már erőlködik és ez az utazási élményre is rányomja a bélyegét.

A kanyargós hegyi utakon a sávtartó asszisztens meglehetősen erélyesen teszi a dolgát és kátyúkat kerülgetve (index nélkül) folyamatosan visszaránt. Ezt a funkciót érdemes kivenni a menürendszerből, mert hosszú távon és ilyen utakon roppant bosszantó a csipogás, városban értelemszerűen jól jön. Hogy kinek ajánlom a hibrid élményét? Azok számára, akik szeretik a kifinomult vezetési élményt és városban való közlekedés, a Jazz tökéletes választás lehet. Szerethető kisautó, amely a legmodernebb technológiával felszerelve biztonságban tartja utasait és vezetőjét. A fantáziánknak egyedül a borsos ár szabhat határt, ugyanis a belépőszint 7 millió forintnál kezdődik.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!      

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.02.27
Hamarosan megkezdődik a területszerzés, nyáron már a kivitelezési közbeszerzés is megjelenhet az....
2021.02.27
A rendszer összes kamerája autófókuszos és Full HD felbontású lesz. Az általuk készített képen az....
2021.02.27
Felborult egy gépkocsi utánfutója az M85-ös autóúton, Kapuvár és Jobaháza között, a Sopron felé....
2021.02.27
Lesodródott az úttestről, majd a vasúti sínekre hajtott egy gépkocsi Miskolc diósgyőri városrészén....
2021.02.26
Meglepő helyről érkezik az új főnök.  ..
2021.02.26
Nemrég írtunk az elektromos autókban használt lítium bányászatáról, azon belül is elsősorban a....
2021.02.26
Tsocho Peev Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.02.26
A nyolc főből  álló csoport - diplomaták és családtagjaik - a Covid-19-járvány nyomán leállított....
2021.02.26
A méltányosság elbírálása folyamatban van - írja a police.hu. ..
2021.02.26
A soros diagnosztikában alkalmazott műszerek feladata, hogy az irányítóegységgel való kapcsolattal....