fejlesztések

Hologramos kijelzők a hibrid autók gyártásában

2022.12.02.

Az Audi Hungariánál jelenleg egy gyártósoron készülnek az Audi Q3, Q3 Sportback, valamint a TT Coupé és Roadster modellek. Az alapmodellek mellett elektromos hajtásláncú Audi Q3 PHEV és Q3 Sportback PHEV modelleket is gyártanak Győrben. A vállalat folyamatosan törekszik arra, hogy támogassa a munkatársai hatékony, biztonságos és ergonomikus munkavégzését. Ezt a törekvést számtalan innováció bevezetésével valósítja meg, mint például a járműgyárban található holografikus kijelző, vagy a vezető nélkül közlekedő szállítóeszközök (FTS=Fahrerloses Transportsystem).

Az Audi Hungaria az autógyártásban egyedülálló módon használ a gyártási folyamatok hatékonyabbá tételére holografikus kijelzőt. A berendezés a gyártósoron a plug-in hibrid modellek érkezésekor egy hologramvideót és egy figyelmeztető üzenetet jelenít meg a munkatársaknak, hogy a START/STOP gomb megnyomásával adják rá, majd vegyék le a gyújtást. A figyelmeztető üzenetre azért van szükség, mert a járművek üzemanyaggal történő feltöltésére a gyújtásváltást követően technikai okokból csak egy rövid idő áll rendelkezésre. Az eszköz munkabiztonsági szempontból is ideális, az üzemanyag gyúlékonysága miatt ugyanis a gyártósoron elhelyezett berendezésektől csak bizonyos távolságra lehetséges árammal működő technikai eszközt elhelyezni, viszont a holografikus kijelző távolról is jól látható. A berendezés további előnye, hogy nem szükséges folyamatosan működtetni: akkor jelenik meg a hologram, amikor a sorban következő plug-in hibrid modell az adott munkaállomásra érkezik.

Bizonyos folyamatok automatizálása szintén segíti a járműgyári munkatársak biztonságos és ergonomikus munkavégzését. A járműszereldében a gyártási folyamatot többek között egy újonnan üzembe helyezett vezető nélküli szállítóeszköz is támogatja, mely az előszekventált motorokat autonóm szállítja és készíti elő a munkatársaknak. Ezek az önműködő berendezések akár 1500 kilogramm tömeget is képesek megemelni és szállítani. Az új, innovatív FTS-ek különlegessége, hogy nem mágneses úton haladnak, hanem lézernavigációs technológiát alkalmaznak a tájékozódáshoz. Az automatizáció jegyében a járműgyárban a jövőben több állomáson támogatják hasonló FTS berendezések a logisztikai és közvetve a gyártási folyamatokat.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.29
Az Inception első pillantásra a távoli jövő autójának tűnik. A koncepció azonban már most is....
2023.01.29
Hamisított adásvételi szerződésekre bukkant egy használtautó-kereskedő cégnél az adóhatóság,....
2023.01.29
Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz....
2023.01.29
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Nagyon nagy a baj! ..
2023.01.29
Egy az M3-as autópályán lerobbant tehergépkocsi mentését végző autómentő vezetőjét gázolta halálra....
2023.01.29
Itt a koriszezon, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjaiban megmutatjuk a legfontosabb....
2023.01.29
A dinamikus kupé japán belpiacos változata esett át egy enyhe ráncfelvarráson - a belső teret új....
2023.01.29
Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által....
2023.01.29
A Pirelli Elect, az e-járművek és plug-in hibridek technológiai csomagja mostantól a gumiabroncs-....
2023.01.29
Egy gépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között elsodort egy gyalogost Táplánszentkereszt....