motortechnika

A General Motors és a FEV új 3 literes dízelmotorja (2. rész)

2020.06.23.

A GM bevezette az új Duramax, 3 literes dízelmotort. A FEV-vel együttműködve fejlesztették ki a hathengeres motort, ami hatékonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett a károsanyag-kibocsátást is az új határértékek alá mérsékli.

Kifejezetten a GM nagyméretű terepjáróihoz tervezték, a motor maximális teljesítménye 277 lóerő és 624 Nm nyomaték. Az összes alumínium egység be lesz építve a következő generációs Chevrolet Silverado-ba és GMC Sierra-ba. 

Az előző részben megnéztük a motorblokk és a hengerfej sajátosságait, technikai jellemzőit, most nézzük a perifériákat, kiszolgáló egységeket és a károsanyag-kibocsátást csökkentő alkatrészeket.

A változó geometriás turbófeltöltő minimális hatással van az általános hatásfokra, emellett pedig kimagasló teljesítményt nyújt a piacon. A rendszer zárt szabályzási kör jellemzi, mivel az állító pozícióját szenzor figyeli és a kifinomult elektronikus vezérlőelemeket használva automatikusan beállítja a feltöltőnyomást a kívánt értékre a motor járási körülményei és pillanatnyi energia-igény alapján. A folyadékkal hűtött turbófeltöltő alacsony súrlódási együtthatójú golyóscsapágyakkal rendelkezik és a kipufogó csonk közelében van felszerelve a gyorsabb feltöltés és katalizátor-bekapcsolás érdekében. A maximális turbónyomás abszolút értéke 3 bar.

A Duramax új, kisnyomású EGR-t használ a teljesítmény és hatékonyság optimalizálása érdekében. Az EGR-rendszer elvezeti a kipufogógázok egy részét, és visszakeveri a friss beszívott levegőáramba. Ez csökkenti az égési hőmérsékletet és a NOx-kibocsátást.

Hagyományosan a dízelüzemű EGR-rendszerek a kipufogógázokat a két nagynyomású pont, a szívósor és a kipufogócsonk között vezetik vissza a körforgásba. Általában szükség van más alkatrész, például a turbófeltöltő hatékonyságára, ahhoz, hogy elérjék a megfelelő EGR-áramláshoz szükséges nyomáskülönbséget.

Az új kisnyomású rendszer hozzáadva a nagynyomású rendszerhez, támogatva a kipufogógáz ellennyomásának folyamatos beállítását a hatékonyabb működés érdekében. Keringeti a gázokat a kipufogórendszer alacsony nyomású pontjai (a részecskeszűrő után) és a kompresszor bemenete előtt.

Amikor az alacsony nyomású EGR-t egy elektronikusan szabályozott szelep aktiválja, a motor olyan kipufogógázt éget, amely már áthaladt a részecskeszűrőn. Ez növeli a turbó és a jármű általános hatékonyságát anélkül, hogy növelné a motor által kibocsátott részecskék mennyiségét.

A változtatható szívósor hengerenként két bemenetet biztosít. A pillangószelepek – hengerenként egy – lerövidítik, vagy meghosszabbítják az egyes hengerek légáramát. Ez optimalizálja a motorba áramló légáramot, javítja a teljesítményt és a reakcióképességet, különösen alacsonyabb fordulatszámon.

A változtatható nyomású olajrendszer a folyamatosan válktoztatható szállítású olajszivattyúval növeli a hatékonyságot az olajnyomás optimalizálásával, a motorfordulatszám és a terhelés függvényében. Ezzel az olajellátás a motor igényeihez van igazítva, nem pedig a hagyományos, állandó munkavégzésű olajszivattyú túlzott mennyiségéhez. A motor alacsony súrlódási együtthatójú Diesel Dexos 0w20 olajat igényel.

A motorban található olajfúvókákat a teljesítmény és a hőmérséklet szabályozására használják. A dugattyú belső felét megcélzó hűtő, súrlódást csökkentő olajjal a fúvókák csökkentik a dugattyú hőmérsékletét, lehetővé téve a motor számára, hogy nagyobb energiát termeljen és fokozza a hosszú távú tartósságot, mint a technológia nélküli motorok.

 

 

Az aktív termomendzsment elősegíti a motor gyors felmelegedését, hogy elérje és fenntartsa a motor teljesítményének és hatékonyságának optimális hőmérsékletét a teljes üzemi tartományban. A rendszer forgócsappantyúkat használ a hűtőfolyadék célzott elosztására a motoron keresztül. Hőt továbbít oda, ahol szükség van a motor melegítésére, hogy csökkentsék a súrlódást, és melegítsék vagy hűtsék az utasteret, amikor nagy teljesítményű működésre van szükség. A Duramax 3.0L külön hűti a blokkot és a hengerfejet.

A Common rail közvetlen tüzelőanyag-befecskendező rendszer (2500 bar) elősegíti a nagy nyomatékot és teljesítményt. A rendszernyomást egy két dugattyús nagynyomásó szivattyú állítja elő, a befecskendezés mágnesszelepes, 9 furatos injektorokkal történik. Ezek biztosítják a tüzelőanyag mennyiségének pontos szabályzását a sima alapjárathoz és a kisebb égési zajhoz. A tüzelőanyagrendszer égési ciklusonként több befecskendezésre -injektoronként akár 10- képes, a következetesebb és stabilabb égési teljesítmény érdekében. Ez sima és finom alapjáratot eredményez.

A szívósor nyomásának szabályozására és a kipufogógáz visszavezetési sebességének optimalizálására alkalmazzák az elektromos fojtószelepet. Ez egyúttal hozzájárul a motor gyors leállításához egy szabályozhatóbb légáram-csökkentési módszerrel.

A Duramax 3.0L-ben használt kerámia izzítógyertyák gyorsabban melegednek fel magasabb hőmérsékletet elérve, mint a hagyományos fémalapúak. Ez elősegíti a motor gyorsabb felmelegedését hidegebb időben is.

A stop/start funkció segít optimalizálni a hatékonyságot városi vezetés során. Ez a rendszer leállítja (vezető választására) a motort lámpás kereszteződésekben, valamit egyéb „stop-and-go” szituációkban. A motor automatikus újraindít, amikor a vezető leveszi a lábát a fékről.

Az alábbi linkre kattintva egy videó is megtekinthető a motorról és alkalmazásáról:

https://media.chevrolet.com/media/us/en/chevrolet/news.detail.html/content/Pages/news/us/en/2019/jun/0603-silverado.html

 

 

P.D. – Ő.P.

 

 

Forrás: 
Forrás: https://www.enginetechnologyinternational.com/news/new-engine/gm-and-fev-develop-new-3-liter-diesel.html https://media.chevrolet.com/media/us/en/chevrolet/news.detail.html/content/Pages/news/us/en/2019/jun/0603-silverado.html

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.11.30
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) 2020. november 30-ával leállítja az esztendő....
2020.11.30
A villámtöltők fajtái és veszélyei ..
2020.11.30
Bár a helyzet továbbra is aggasztó, az Automobilwoche beszámolója szerint csökkenő tendenciát mutat....
2020.11.30
Boruzs Ferenc Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.11.30
Anyagi káros közúti közlekedési baleset miatt a főváros irányába sávkorlátozás van érvényben az....
2020.11.30
A megalapozott gyanú szerint a sofőr balesetet okozott Szolnokon, azonban megállás és....
2020.11.30
A Toyota 2000GT minden szempontból korának egyik legfejlettebb sportkocsija volt. Ha a cég ma....
2020.11.30
A kormány a Klíma- és természetvédelmi akcióterv részét képező Zöld busz programban tíz éven át....
2020.11.30
A járvány minden iparágat érintett, némelyiket szinte lenullázta, néhányan szárnyalnak. A legtöbb....
2020.11.30
A márka lifestyle kollekciója dúskál a kifogyhatatlan ötletekben, amelyek között a legkisebb és a....