Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Elkezdődött az őzek násza, fokozott vadveszély az utakon

2021.08.01.

A párzási időszakban az őzek gyakrabban keresztezik a közutakat, ami balesetekhez vezethet. Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában a vadgázolás témáját járjuk körbe. 

Elkezdődött az őzek párzása – vadásznyelven: üzekedése –, amely július második felétől augusztus közepéig tart. Ilyenkor a bakok űzik a sutákat, de egy rivális bakot is elkergethetnek a területükről. Ebben az időszakban az állatok sokkal óvatlanabbak, figyelmetlenebbek, valamint aktívabbak, többen mozognak nappal is, gyakrabban keresztezik a közutakat. Emiatt sokkal figyelmesebben kell vezetniük az autósoknak. 

A Magyar Közút a vadásztársaságokkal együtt arra kéri a közlekedőket, hogy ne csak a vadveszélyt jelző táblák után, hanem minden más útszakaszon vezessenek a szokásosnál óvatosabban. 

Így kerüld el a balesetet!

Az európai őz legnagyobb egyedszámú és a legelterjedtebb nagyvad Magyarországon, nem véletlen, hogy a vadgázolások túlnyomó többségében őzzel ütköznek az autósok. A tavalyi, 2019-2020-as vadászati évben 6734 nagyvadat ütöttek el, ezek 76 százaléka, 5142 darab őz volt. A legtöbb, 522 őzgázolás Vas megyében történt, ami az esetek 10 százaléka. Pest megyében ez a szám 434 őz és 8 százalék volt.

Az őzek és más nagyvadak szinte bárhol felbukkanhatnak, nem csak ott, ahol tábla figyelmeztet a megjelenésükre. A baleset elkerülése érdekében ezeket érdemes észben tartani: 

  • Erdős-ligetes területen célszerű lassabban hajtani, és nagyobb követési távolságot tartani, ha esetleg az előttünk haladó egy őz miatt hirtelen fékezésre kényszerülne. 
  • Amikor csak lehet húzódjunk be a felezővonalhoz, így egy kicsivel több időnk lesz reagálni, ha az út szélén felbukkan egy állat. 
  • Ha egy őzet vagy szarvast látsz, számíts többre is! Ezek az állatok általában csoportba verődnek. 
  • Ha hirtelen nagy testű vad kerül a kocsi elé, vészfékezz, dudálj, de semmiképpen se rántsd félre a kormányt, még ha el is ütöd. Egy út menti fának vagy egy szembejövő kocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset történhet. 

Ha mégis megtörtént a baj…

Ha mégis elütöttünk egy állatot, mindenképpen hívjuk a rendőrséget. A vadgázolás közúti balesetnek minősül, így minden további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv. Az adott területen illetékes vadásztársaságot is értesíteni kell, de erről általában a rendőrség gondoskodik. 

Ha kiugrik egy őz az útra, ne rántsuk le a kormányt!

Érdemes a helyszínen fotókat készíteni, ezek később még jól jöhetnek. Ne próbáld meg lehúzni az útról az állatot, mert lehet, hogy még életben van, és megrémülve súlyos sérüléseket okozhat. Fontos tudni, hogy a vadállomány az állam, illetve a vadásztársaság tulajdona, így lopásnak minősül, ha elvisszük az elütött állatot, hogy otthon pörköltöt főzzünk belőle. 

Ki fizeti meg a kárt?

Egy őz hatalmas kárt tud okozni az autóban. Ha egy 20-25 kilós állatot a megengedett legnagyobb sebességgel haladva egy autó elgázol, akkor az ütközés akár egytonnás erővel hathat a kocsira. Legalább több százezer forintos, de akár milliós kár keletkezik ilyenkor az autóban, de nem ritka a totálkár sem.

Abban viszont nem érdemes reménykedni, hogy majd a vadásztársaság megtéríti az autós kárát. Ugyanis ha a jármű vezetője és az illetékes vadásztársaság is mindent megtett a baleset elkerülése érdekében, és így egyikük sem vonható felelősségre, akkor mindkét fél saját maga viseli a balesettel járó károkat. Az autós a kocsijában, a vadásztársaság a vadállományban esett kárt viseli. A biztosító pedig csak akkor fizeti a járműben keletkezett kárt, ha az autó rendelkezett casco-biztosítással. 

Párzási időszakban gyakrabban átrohannak az őzek az utakon

Önmagában a vadveszélyt jelző tábla hiánya még nem jelenti azt, hogy a vadásztársaság felelős a balesetért. Ehhez azt kell bizonyítani, hogy a vadásztársaság az út közelébe szoktatta az állatokat – például etetéssel, itatással – vagy vadászat miatt menekültek a vadak a közút felé.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy autópályán és gyorsforgalmi úton a sofőröknek nem kell számítaniuk arra, hogy az úttesten vadállat jelenik meg. Ha erre mégis sor kerül, és baleset történik, akkor a kár áthárítható a vadásztársaságra, bizonyos esetekben pedig a közútkezelőre. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!)

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.13
Ideiglenesen kikerült a rendelhető modellek közül az új Lexus LX Japánban, ugyanis annyi rendelés....
2022.08.13
Valami gyanús, inkább hagyjuk. ..
2022.08.13
Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan már augusztus 15-től érvénybe lépnek korlátozások a....
2022.08.13
A történelem egy darabja kerül árverésre a hónap végén. Lady Diana vezette azt a Fordot, amit a....
2022.08.13
A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én....
2022.08.13
Teljes szélességében lezárták a 61-es főutat Nagykanizsa közelében, miután a helyszínen meghalt egy....
2022.08.13
Az Audi ingolstadti központjában a jövő már jelen. Nem csak az autógyártásban, hanem a....
2022.08.13
A Volvo már az EXC90 nevet is levédette a szabadidő-autóhoz. ..
2022.08.13
Augusztus 11-én, csütörtökön elkezdték lebontani Lánchídnál a budai toronydarut, és napokon belül....
2022.08.13
Folyamatosan, ütemezetten végzik több százmillió négyzetméternyi területen a növényzetgondozási....