dízel motorok

A dízelkorszak tündöklése és…? 5. rész

2018.09.22.

Van még létjogosultsága a dízeleknek

Kitartó olvasóim tudják már, mikor találták fel a dízelmotort és mire használták kezdetben. Megismertük a 70-es és 80-as években bekövetkezett áttörést, amikor a régi dízeleket leváltották a gyorsjárású motorok, és megjelentek a turbófeltöltők. A 200-es évektől tapasztalt dízelinvázió egészen az elmúlt évekig olyan hegemóniát eredményezett, amelyet még a hibrid és a teljesen elektromos autók sem tudtak megtörni.

Hol tart ma a dízel technológia?

Az úgy nevezett dízelbotrányt megelőző évtizedben, vagy tán két évtizedben a dízelmotorok minden évben fejlődtek. Nem állítanám, hogy a kutatás-fejlesztési pénzek kizárólag ebbe az irányba mentek, de a leglátványosabb fejlődés mégis a dízelmotoroké volt.

Kétliteres, 150 lóerős TDI motor a Skoda Karoq-ban

Az én saját autóm 2001-es évjáratú, 2.685 cm3-es közös nyomócsöves dízelmotorral. Tehát, technológiailag a ma is használt metódus szerinti. Mégis „mindössze” 170 lóerő a névleges teljesítménye, és 380 Nm nyomatékot képes leadni. Ezzel szemben ma, ugyanez a gyártó, 1.950 cm3-ből 245 lóerőt és 500 Nm-t facsar ki. Fajlagos adatokra átszámolva ez teljesítményben szinte pontosan egy duplázódást jelent (63,3 lóerő/liter szemben a 125,6 LE/l értékkel). Nyomatékban kicsit szerényebb az előrelépés (1,86-szoros), de hát itt a fizikai méretek is nagyon számítanak.

Tiszta, vagy nem tiszta?

Megoszlanak a vélemények a dízelmotorok tisztaságáról is. Az EURO-normák szerinti követelmények egyre szigorodnak. Ezeket az előírásokat már az EURO5 bevezetése óta kizárólag kipufogógáz kezeléssel képesek megoldani a dízelmotoroknál.

Persze ha ma is elég lenne, mondjuk 100 lóerő egy kétliteres dízelmotortól, akkor talán nem kellene ennyire összetett tisztítást végeznünk, hiszen a sokkal jobb hatásfokú égés már önmagában is kevesebb károsanyag kibocsátást eredményezne.

De a piac más elvárásokat támaszt: a fogyasztás csökkenjen, a teljesítmény és a nyomaték emelkedjen, eközben nyilván nem szabad füstölnie, legyen tartós és emellett még olcsó is! Nyilvánvaló, hogy minden együtt nem megy, legalább egy tényező a fentiek közül meghiúsul. Mivel az igényszintekből nem szeretünk leadni, a kibocsátási normák növekednek és technológialag amúgy megoldható a legtöbb feladat, ezért az olcsóság lesz az, amit nem élvezhetünk. Igaz ez a bekerülési költségre és a fenntartásra is, más kérdés, hogy ez utóbbit ki vállalja, de erről kicsit később, majd az utolsó részben lesz szó.

Az SCR szűrőrendszer ábrája

A legkorszerűbb SCR rendszerű tisztító berendezések alkalmazásával – így szokták mondani – tisztább levegőt fúj ki a dízel rendszer, mint amit beszívott. Mások szerint ezek a rendszerek megnövelik az egészen apró szálló részecskék mennyiségét a levegőben, amiket az emberi test szűrni képes. Így ezek az apró és káros részecskék simán áthatolnak a bőrön, a tüdőn, és a szervezebe kerülve káros hatást fejtenek ki.

Hogy melyik álláspont az igaz, nem tudom. Nem vagyok sem vegyész, sem orvos. Azonban ebben a dologban hajlok arra, hogy azt tartsam jónak, amit a józanész diktál: nem füstöl, nem büdös, úgyhogy gondolom nem is káros.

Ami mindenképpen változik

A cikksorozat 4. részét azzal fejeztük be, hogy említés szinten foglalkoztunk a kisautóba épített dízelmotorokkal. A Lupo 3L típussal példálóztunk. Ma már talán jól látható, hogy nem kell és nem fogunk mindenáron a dízelmotorhoz ragaszkodni, mint korábban.

A kisautók egyszerűen nem olyan körülmények között „dolgoznak”, ahol a dízelmotorok előnyeit ki lehetne használni. A korszerű szűrőrendszereknek pedig egyenesen árt, hogy ha rövid városi szakaszokon használjuk őket, ha nincs idejük elérni az üzemi hőmérsékletet, és nincsen lehetőség a részecskeszűrő úgy nevezett regenerációjára.

A kisméretű autókból – szerintem a Golf-kategória az első ahol értelme lesz – egyszerűen ki fog kopni a dízelmotor. A japánok az úttörői a kisautók „dízeltelenítésének”. Jó példa erre a most tesztelésen nálam lévő Mitsubishi Eclipse Cross. Nincs dízelmotor a kínálatban. Sőt! Benzinesből is csak egyféle, de erről majd a tesztben.

A Toyota is kivezette a dízelkínálatot onnan, ahol indokolatlan volt. Nincs dízelmotor az Auris-hoz, a Corolla-hoz és a C-HR-hez sem. Cserébe továbbra is elérhető ott ahol kell: természetesen a pick-up-hoz, a furgonhoz (Hilux és Proace), de a grandtour kategóriában az Avensis-hez is elérhető még a dízelmotor.

Mitsubishi Eclipse Cross

A dízelmotorokra nyilvánvalóan szükség lesz még nagyon-nagyon sokáig az áruszállításban furgonoktól a kamionokig, a személyszállításban (autóbuszokban), a tengeri közlekedésben és persze néhány állómotoros berendezésben is.

Jön a sorozat 6., befejező része, amelyben végre megtaláljuk a választ a címbéli kérdésre.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.04
Az 53-as főúton két kamion és egy traktor ütközött össze, a teherautók kigyulladtak - a rendőrség....
2022.07.04
Az NHTSA amerikai közlekedési hatóság közzétette az első jelentését a vezetéstámogató- és....
2022.07.04
A Hódmezővásárhelyről 13:31-kor Szegedre indult, 33021 pályaszámú vasútvillamos (33021)....
2022.07.04
Egy terepjáró katonai felszereléssel – írja a Stern.   ..
2022.07.04
A robotrendelések ismét megugrottak az első negyedévben az Amerikai Egyesült Államokban, ahogy a....
2022.07.04
PR szakembert igazolt a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatósága: június közepétől Uzoni Eszter....
2022.07.04
- Romániában 23 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az idei első fél évben a....
2022.07.04
A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot - közölte a kabinet....
2022.07.04
- Megkezdődött szombaton a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 176. hajózási főidénye: 17 kikötőben....
2022.07.04
A belsőégésű motorok betiltására vonatkozó uniós parlamenti döntést széles körben bírálták a német....