támogatás
Gianni számára egyáltalán nem ismeretlenek a hazai gasztro hagyományok és a magyaros ízek. A Csabai kolbászfesztiválon gyúrt már csapattal is, és a zsűrizés sem ismeretlen terep neki, sokadjára fogja végigkóstolni, lezsűrizni a kolbász remekeket. „Szerintem egy fesztiválnak, különösen ha gasztro- fesztiválról van szó, a lényege, hogy a tradíció mellett egyfajta társadalom- összetartó ereje is van. Egyszerűen egy szívből jövő „isteni energia” az, ami a fesztiválon résztvevő emberekből árad, és ezért megyek le évről-évre Békéscsabára.” – meséli Gianni.
„A zsűrizés mindig komplex feladat: nagyon sok csapat-nagyon sok asszisztencia, de ott lenni és átélni mindent megér, az embereknek, ha épp nehezen is szakadnak ki a hétköznapokból, itt mindenképp megjön a jókedvük!” – teszi hozzá. Gianninak egy aranyszabálya van, amit mindig igyekszik észben tartani, és másoknak is ezt javasolja: „Két fontos dolog, amit én is betartok: tudni kell nemet mondani és nemet fogadni mindkét oldalról, ha magyar pálinka kerül az asztalra…!” – nevet.
Kedvenc disznótoros étele egyértelműen a csülök! A magyar vendéglátás utánozhatatlan, éppen ezért bármilyen étel elkészítéséről is legyen szó, szeret aktív tagja lenni a főzőcsapatnak, főként ha az egy autentikus magyar környezetben történik. Az állat levágása véleménye szerint a hentes dolga, de a feldolgozás fázisaiban abszolút kiveszi a részét.
A kolbász és pálinka a magyarok alap orvossága. „Én anno, amikor Magyarországra jöttem, akkor a bőröndömben a nadrágjaim és pólóim alatt ott lapult a paradicsomszósz és a tészta. Egy olasz ember nem mozdul ki ezek nélkül. A magyarok így vannak a hungarikum termékekkel. A gasztro eseményeken, főleg disznóvágásokon a sok pulcsi és has alatt hatalmas szívek lakoznak a magyar emberekben, és én ezért mindig nagyon hálás vagyok, ha részesülhetek belőle. Persze ha az egészséget nézem, jó volna, ha a pocakok csökkenhetnének a szívek javára, de mindenkinek magának kell kontrollt tartania, ha a saját testéről van szó.” – fejtette ki az egészségtudatosság jegyében Gianni.
És hogy mi is az ide év újdonsága? Gianni idén először egy olasz csapatot is hoz magával, akikkel együtt indul a szombati kolbászkészítő versenyen. Olasz virtusból nem lesz hiány, egy egész olasz família költözik le pár napra Békéscsabára. A csapattagok izgatottan készülnek. A napokban kértek tanácsokat Giannitól, hogy milyen fűszereket hozzanak magukkal, amitől igazán olaszos lehet majd a kolbászuk, milyen mediterrán díszítéssel készüljenek. Természetesen abszolút fair-play zsűrizés várható majd a műsorvezető részéről. Egy étel minket, embereket is tükröz, és ha ez igényes, akkor mi magunk is azok vagyunk. A Békéscsabai kolbász pedig igazán benne van ebben a minőségi megjelenésben.