MG

Bukott Metro után így támad fel a Motor Garage

2021.04.04.

Egyetlen sikeres modell és hosszú vegetálás után kínaiak próbálják feltámasztani a brit klasszikust.

Bukásra született a Mini Metro                      Forrás: BMC

Nem egy Maestro

Ha valakinek beugrik a Metro név, akkor inkább a fejéhez, mint a szívéhez kap, mert ritka szerencsétlen fazonú és minőségű autó volt. Nevéhez méltatlanra sikeredett a Maestro is, melynek Bulgária autóínséges korszakában, a burgaszi kikötőbe tervezett összeszerelő üzeme is megbukott. Nem vitte sokra a Montego sem.

Mindez egy olyan brit márka műve, melynek közel évszázados történelmének második fele egyetlen modellel maradt emlékezetes, de a legendás MG B-t is sikerült a hetvenes években úgy átrajzolni, hogy elvesztette varázsát. A következő modellek pedig finoman szólva sem voltak megnyerőek.

Az Motor Garage néven alapított cégnek eddig egyetlen M-kezdőbetűse lett sikeres, talán idén javul a statisztika, mert jön a Marvel, méghozzá elektromos hajtással.

Örök klasszikus és értékes veterán az MGB    Forrás: LSF

Belpiacosok és exportdarabok

Az elmúlt évben felgyorsult az MG Motor offenzívája, és már nem csak Kínában, hanem első exportpiacaként az Egyesült Királyságban is, ahol még erős a márka nimbusza. Angliában több kereskedése működik, ezekben már megjelentek az újdonságok: a HS elektromos változata például tömegével szolgál taxiként.

A Hectort, az Extendert és a Pilotot egyelőre csak a kínai piacon forgalmazzák, ahogy a Marvelt is, mely idén megjelenik az európai szalonokban is. Az SUV modellel egy időben jön az MG első EV kombija is.

Idén érkezik a Marvel az európai piacra     Forrás: SAIC

Jönnek a villamosok

A hazai után az európai piacon is megjelenik a kínai SAIC konszern brit márkájának MG5 jelű kompakt kombija és a Marvel R SUV. Az Egyesült Királyságban folyamatosan jelen volt az MG, miközben az európai kontinens más országaiba csak két éve tért vissza. Kínálatában eddig benzines és plug-in hibrid modellek szerepeltek, idén két villanyautóval bővül a kínálata.

Májusban kerül a szalonokba C-szegmensű Marvel R szabadidő-autó, októbertől pedig az első villanymotoros kombit, az MG5.

A Marvel R legolcsóbb modelljét is három villanymotor hajtja, a 285 LE/665 Nm rendszerteljesítménnyel álló helyzetből 4,9 másodperc alatt gyorsul százra és akár 750 kilogrammos utánfutó vontatására is képes.

A Marvel R WLTP-szabvány szerinti hatótávolsága több mint 400 km-t, fedélzeti töltője 11 kW teljesítményű és akkumulátora 2500 W teljesítménnyel képes külső elektromos berendezést táplálni.

MG e-Motion                                     Forrás: SAIC

Európai enteriőr

A műszerfalon a két első ülés között terpeszkedik a divatosan hatalmas - 19,4 colos képátlójú - érintőképernyő. A villanyautó bőrkárpitos utastérben sem kell fagyoskodni, mert fűtése hőszivattyús. A Nagy-Britanniában már kapható villanymotoros kombi, az MG5 ősszel kerül a többi európai piacra. A kombi első kerekeit alapáron csak egyetlen - 184 LE/280 Nm teljesítményű - villanymotor hajtja és WLTP szerinti hatótávolsága 400 km. A fedélzeti töltő a kombiinál is 11 kW teljesítményű, és ennek a modellnek az akkumulátor pakkja is 2500 W teljesítménnyel képes áramot szolgáltatni külső berendezésekhez, akár egy családi házat is ellát árammal.

Ellentétben a Marvellel, az MG5 csak 500 kilogrammot képes vontatni, viszont raktere 1400 literesre bővíthető. Szériafelszerelése a 75 kilogrammal terhelhető tetősín, melyet a reklamációk hatására módosítottak, így már biztonságosan szállíthat kerékpárokat.

Az MG új koncepciója                                    Forrás: SAIC

Cyberster

Ápriis 21-én, Sanghajban mutatja be új stílusát jelző tanulmányautóját az MG. A kétüléses Cyberster radikális váltás a márka életében, erről Carl Gotham, a SAIC londoni dizájnigazgatója így nyilatkozott: A régi sportos géneket oltottuk új modellünkbe, mellyel nem csak egy nemes brit hagyományt támasztunk fel, de a márka jövőjét is megmutatjuk.

Az elektromos Cyberster három másodperc alatt gyorsul százra és egy töltéssel 800 kilométeres útra és autonóm működésre képes.

Cyberster tanulmánymodell                                    Forrás: SAIC

Háttér

Az 1924–1930-ig működő Morris Garages Limited neve 1930-ban M.G. Car Company Limitedre változott. 1952–1967 a tucatnyi brit márkát tömörítő és többször nevet változtató British Motor Corporation, 1968-tól British Motor Holdings, majd British Leyland, 1990-92 között Austin Rover tagja volt. Az MG márka tulajdonosa, a Rover egykor komoly kincstári beszállítója volt az angol kormánynak, közhivataloknak és a rendőrségnek, ám kiöregedett modellpalettája és rugalmatlan menedzsmentje miatt elvesztette fix megrendelőit és hazai vásárlóit is. A válsághelyzet megoldását külföldi befektetőtől remélték.

1994. január 29-én a BMW AG felvásárolta a Rover, MG, MINI és Land Rover márkákat egyesítő British Rover Group vállalatot. A MINI márka sikerese lett, de a többitől 1998-ban megvált a bajor autógyártó, mert ahogy mindkét oldal mérnökei fogalmaztak: a német és brit kultúra nem tudott összhangban működni.

Az MG 2000-ig vergődött Rover Group keretében, 2006-ig volt az MG Rover Group tagja, majd 2006-tól 2011-ig a Nanjing Automobile Group tulajdona lett, az utolsó év nyarán mutatták be az MG alapokra épített és kínai piacra szánt Roewe modellt. Az MG jelenleg a kínai állami tulajdonú SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation) csoporthoz tartozik.

Az MG londoni designstúdiója                                         Forrás: SAIC

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.04.15
Vadgázolás miatt hajtott árokba egy autó Tata és Naszály között - írja este a Katasztrófavédelem. ..
2021.04.15
Új pénz, felszálló helikopter, MÁG autó és robotember, aztán zsákmányolt fegyverek foglalták el a....
2021.04.15
A SEAT felfrissíti Ibiza modelljét, amely megújult külső formavilággal, forradalmi belső térrel és....
2021.04.15
A koronavírus-járvány miatt bevezetett kormányzati védelmi intézkedések fokozatos feloldására....
2021.04.15
Hétfőn délután alaposan meglepődött az az autós, akinek beépített navigációján megjelent a felirat....
2021.04.15
A ló elpusztult, a kutyákat sétáltató nőt gyanúsítottként hallgatták ki a XI. Kerületi....
2021.04.15
Nem is indíthatott volna jobban a DS E-TENSE FE21, hiszen a legelső versenyén Jean-Éric Vergne a....
2021.04.15
Ütközésben összetört autók Gyömrőn az Üllői úton 2021. április 15-én. A balesetben egy személyautó....
2021.04.15
A szín és a forma: ezt a két dolgot veszi észre először az ember, amikor rápillant egy autóra. A....
2021.04.15
Ártánd Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy román férfi az általa vezetett....