performance modellek

Bemutatkozik az Audi RS 6 Avant és az RS 7 Sportback performance

2022.12.07.

Erősebbek és gyorsabbak, mint eddig bármelyik RS 6 és RS 7: az új Audi RS 6 Avant performance és Audi RS 7 Sportback performance olyan megoldásokkal egészült ki, amelyek megjelenésüket is még karakteresebbé teszik és a vezetés érzelmekben még gazdagabb élményéről is gondoskodnak. A nagy erejű, 4,0 literes, V8-as biturbo-TFSI aggregát teljesítménye immár 463 kW (630 LE), maximális forgatónyomatéka pedig 850 newtonméter.

A „performance” elsősorban nagyobb teljesítményt jelent az Audinál. A megnövelt méretű turbófeltöltők és a 2,4-ről 2,6 barra emelt töltőnyomásuk az alapváltozathoz képest 30 lóerővel magasabb teljesítmény-, illetve 50 newtonméterrel tovább fokozott forgatónyomaték-szintet kölcsönöznek az RS 6 Avant performance 4,0 literes V8-as biturbo-TFSI motorja számára. Legnagyobb teljesítménye ezzel 441 kilowattról (600 LE) 463 kilowattra (630 LE), maximális forgatónyomatéka pedig 800-ról 850 newtonméterre emelkedett. Az új performance modellek álló helyzetből mindössze 3,4 másodperc alatt gyorsítanak fel 100 kilométer/órás tempóra, ami 0,2 másodperccel kevesebb az alap RS 6/RS 7 modellek értékénél.

A kevesebb néha több: a motor és a beltér között, valamint a jármű hátsó részében csökkentett szigetelésnek köszönhetően az RS 6 Avant performance és az RS 7 Sportback performance új szintre emeli az izgalmas akusztikai élményeket, miközben nyolc kilogramm tömegmegtakarítás előnyeit is élvezhetik. Összességében az RS 6 Avant performance saját tömege 2090, míg az RS 7 Sportback performance modellé 2065 kilogrammra adódik.

A fokozott menetdinamika jegyében – új önzáró központi differenciálmű

Már alapkivitelben egy rövidebb kapcsolási idők jellemezte, nyolcfokozatú tiptronic sebességváltó továbbítja a 4.0 TFSI motor erejét a quattro állandó összkerékhajtás felé. A teljes egészében mechanikus központi differenciálmű 40:60 arányban osztja el a forgatónyomatékot az első és a hátsó tengely között. Valamelyik kerék hajtásból eredő megcsúszása (kipörgés) esetén automatikusan az éppen hatékonyabb vonóerőátadási képességekkel rendelkező tengelyre érkezik nagyobb forgatónyomaték – előre akár 70, hátra akár 85 százalék. A továbbfejlesztett önzáró központi differenciálmű könnyebb és kompaktabb konstrukció, egyszerre javítja a menetdinamikai képességeket, jól érzékelhetően precízebb kanyarvételeket biztosítva és – különösen a határhelyzetekben – mérsékelve az autó alulkormányzottságát, de a bekormányzási tulajdonságok is pontosabbá váltak. Az ügyfelek összességében agilisabb menettulajdonságok előnyeit élvezhetik.

Exkluzív és nagyteljesítményű – 22 colos könnyűfém keréktárcsák nagyteljesítményű gumiabroncsokkal

Alapfelszerelésként az új RS 6 Avant performance és az RS 7 Sportback performance egyaránt 275/35 méretű gumiabroncsokkal szerelt, 21 col peremátmérőjű, tízküllős „Stern” dizájn szerinti alumíniumöntvény keréktárcsákkal készül. A még sportosabb fellépés jegyében a jelenlegi 22 colos alumíniumöntvény keréktárcsákon kívül 22 colos könnyűszerkezetes keréktárcsák is választhatók, polírozott feketemetál, matt szürke, matt fekete vagy matt neodímium-arany felülettel. A könnyed formavilágú, öt Y-küllős dizájnt a versenysport ihlette, ami a fékek hatékony szellőztetésében is megmutatkozik. E mérsékelt tömegű könnyűfém keréktárcsa igényes és összetett kovácsolási-marási eljárással készül. Az új könnyűfém tárcsa mintegy öt kilogrammal könnyebb a jelenlegi RS 6 Avant, illetve RS 7 Sportback 22 colos alumínium keréktárcsájához képest, az együttesen 20 kilogrammal csökkenő rugózatlan tömegnek köszönhetően pedig összességében érzékenyebb gázadási reakciók jellemzik az autót.

Mindezen előnyökhöz a könnyűszerkezetes keréktárcsákra szerelt, 285/30 méretű, új, nagyteljesítményű Continental Sport Contact 7 gumiabroncsok is nagyban hozzájárulnak. Száraz és nedves útfelületen is mindvégig hatékonyabb vonóerőátadási képességeket, a dinamikus kanyarvételek során mérsékelt alulkormányzottságot, illetve a teljes sebességtartományban minden tekintetben precízebb irányíthatósági tulajdonságokat biztosítanak. Mindemellett az új gumiabroncsok száz kilométer/óráról megállásig fékezve akár két méterrel is csökkenthetik a fékutat.

Az Audi drive select menetdinamikai szabályzórendszerrel az autó alapvető karaktere változtatható, amihez hat menetprofil közül választhat a vezető: efficiency, comfort, auto, dynamic, illetve az egyénileg konfigurálható RS-specifikus RS1 és RS2.

Az egyes menetüzemmódok élménye lényegesen differenciáltabb a performance modellekben. A szabad gördülés („vitorlázás”) például csak az efficiency menetprofilban aktiválódik automatikusan, ekkor egészen 160 kilométer/órás sebességig leállíthatja a belsőégésű motort, az autó pedig ilyenkor üzemanyag-fogyasztás, illetve motorfékhatás nélkül szabadon fut. A motorszabályzó egység szoftverének finomhangolása az S menetüzemmódban feszesebb terhelésváltásokat eredményez, ha az Audi drive select rendszer dynamic menetprofilja aktív vagy a vezető az S menetfokozatot kapcsolta – még érzelemdúsabb karaktert kölcsönözve e modellek számára. Mindezeken túl a sebességváltó-szabályzóegység átdolgozott szoftvere csökkenti a váltási időket, és jól érzékelhetően tágabb osztást biztosít az egyes menetüzemmódok között.

Az RS-dinamikacsomag az alapfelszereltség része

Az RS 6 Avant performance és az RS 7 Sportback performance alapfelszereltségének része az RS-dinamikacsomag, amelyben a 280 kilométer/órára emelt végsebesség, a dinamikus összkerékkormányzás – amely RS-specifikus szoftverével az első és a hátsó kerekek aktív kormányzási beavatkozásaival segíti a vezetőt –, valamint a hátsó tengely quattro sport-differenciálműve szerepel.

Extrafelszerelésként az RS-dinamikacsomag plusz is megrendelhető, amely az RS-dinamikacsomag elemein túl 305 kilométer/órára emelt végsebességet és RS kerámia fékrendszert is tartalmaz. Utóbbi részeként a féknyergek igény szerint szürke, vörös vagy kék színben is kérhetők, a tárcsák átmérője pedig elöl 440, hátul 370 milliméter. Az RS kerámia fékrendszer összesen körülbelül 34 kilogrammal nyom kevesebbet acél megfelelőjénél, így csökkentve a rugózatlan tömeget.

A különleges megjelenésért – új külső színek és optikai csomagok

Az új RS 6 Avant performance és az RS 7 Sportback performance összesen tizenhat külső színben kapható, s első ízben szerepel közöttük a matt és a metál Ascari-kék, valamint a matt Harmatezüst. A performance modellek az alapfelszereltségükhöz tartozó matt szürke RS külső stílusjegyeikkel tűnnek ki a tömegből, ezek többek között a külső visszapillantó tükrök házai, az első légterelő, az oldalsó terelőidomok (flap) elöl, a küszöbszélesítések betétjei, a tetősínek, az oldalablakok díszlécei és a hátsó diffúzorbetét. Alternatívaként a karbon matt/fekete optikai csomag szolgál, ez esetben a tetősínek és az oldalablakok díszlécei fekete bevonatot kapnak. Az Audi-karikák és a típusjelzés krómozott vagy fekete kivitelben kérhetők.

Minden kékben – új stílusjegyek és megoldások a beltérben

Az utastérben a kék színnel bővültek a már jól ismert szürke és vörös RS-dizájncsomagok. A kormánykerék karimáját fekete Alcantara borítja Mercato-kék kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal, s utóbbiak a padlószőnyegeken, a középkonzol oldalán és a sebességváltókar mandzsettáján is feltűnnek. A biztonsági övek teljes felületükön óceánkékben ragyognak, a dekorbetétek pedig opcionálisan kék díszítésű, köper-szerkezetű karbon felülettel is rendelhetők. A váltókar gombja és a középkonzol oldala Dinamica mikroszálas bevonatot kap, amely mintegy 45 százalékban újrahasznosított PET-szálból készül. Az igényes Valcona bőr perforálva és méhsejtmintázatú steppeléssel kerül a sportülésekre, ugyancsak Mercato-kék kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal. Különleges megkülönböztető jegyként az első ajtókban LED-technikájú beszállófény működik, amely „RS performance” feliratot vetít a jármű mellé a talajra.

Extrafelszerelésként az RS-dizájncsomagok három színváltozatban további megoldásokkal kiegészítve is választhatók, a dekorbetétek, az ajtók kartámaszai és a középső kartámasz felületeit ekkor Dinamica mikroszálas anyag borítja. Kizárólag ebben a felszereltségi változatban az ülés középső sávján szürke, vörös vagy kék betét húzódik, amely színek a sportülések perforációján szűrődnek át, az ülések háttámláin pedig velük színben harmonizáló RS-hímzés feszül.

Az új „Audi exclusive Customiser” vizualizációs eszközzel az ügyfelek több ezer egyedi kombinációban tervezhetik meg járműveiket, saját, egyedi példányt alakíthatnak ki maguknak. Ennek során egyéni fényezések, valamint bőr- és díszvarrásszínek sokasága közül válogathatnak, a megjelenítés élő 3D-modellben történik.

A szériakivitel 12,3 col átlójú kijelzőfelülettel működő Audi virtual Cockpit plus új megoldásokkal bővült az új performance modellekben. A sebességváltó manuális üzemmódjában a kapcsolásjelző fények a fordulatszámot – a versenysporthoz hasonlóan – a zöldtől a sárgán át, a villogó pirosig skálázva jelzik a sebességváltás optimális időpontját. Az RS 6 Avant performance és az RS 7 Sportback performance gyorsulási képességeit teljes mértékben kiaknázó Rajt-automatika (Launch Control) új közlekedési lámpa szimbólumával jelzi a start ideális pillanatát.

A teljesítmény hagyománya – az RS 6 Avant plustól napjainkig

A C8 generáció RS 6 Avant performance és RS 7 Sportback performance tagjai az Audi Sport plus és performance modelljei immár sok éve tartó stratégiájának folytatói. A C5 generáció RS 6 Avant plus modelljével kezdődött minden: az egykori quattro GmbH (ma Audi Sport GmbH) röviddel a sorozat 2004-es kivezetése előtt 999 darabra korlátozott, diszkrét teljesítménynövelés jellemezte különleges változatot mutatott be. A motor teljesítménye akkor 30 lóerővel 480 lóerőre emelkedett. Különlegessége, hogy az RS2 óta a 250 kilométer/óránál hivatalosan gyorsabb első Audiként mutatkozott be, az Audi Sport ugyanis 280 kilométer/óra csúcstempóval a leggyorsabb sportkombit alkotta meg az RS 6 plus formájában. Leszabályzás nélkül e modell a 300 kilométer/órát is átléphette.

A C6 generáció plus tagja 2008-ban érkezett a piacra, 500 darabra limitált szériában. Elődjével ellentétben a V10-es aggregát nem kapott plusz lóerőket, teljesítménye maradt 580 lóerő. Az Audi azonban eltérő sebességhatárt alkalmazott, s az Avant és a Limousine egyaránt csak 303 kilométer/óránál szabályozott le – csak az R8 volt gyorsabb akkoriban.

A C7 generációban a „plus” már „performance” jelölésre váltott és 2016-ban megjelent az Audi RS 6 Avant performance és az RS 7 Sportback performance. A motor egyes részletmódosításaival a teljesítmény 605 lóerőre, vagyis az alapváltozaténál 45 lóerővel nagyobbra nőtt, a dynamic menetüzemmódban pedig rövid ideig (overboost) akár 750 newtonméter forgatónyomaték is rendelkezésre állt. Felszereltségtől függően a végsebességet 250, 280 vagy 305 kilométer/óránál szabályozta le a rendszer.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az....
2023.01.29
Az Inception első pillantásra a távoli jövő autójának tűnik. A koncepció azonban már most is....
2023.01.29
Hamisított adásvételi szerződésekre bukkant egy használtautó-kereskedő cégnél az adóhatóság,....
2023.01.29
Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz....
2023.01.29
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Nagyon nagy a baj! ..
2023.01.29
Egy az M3-as autópályán lerobbant tehergépkocsi mentését végző autómentő vezetőjét gázolta halálra....
2023.01.29
Itt a koriszezon, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjaiban megmutatjuk a legfontosabb....
2023.01.29
A dinamikus kupé japán belpiacos változata esett át egy enyhe ráncfelvarráson - a belső teret új....
2023.01.29
Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által....
2023.01.29
A Pirelli Elect, az e-járművek és plug-in hibridek technológiai csomagja mostantól a gumiabroncs-....