Sporkocsik

Beatles beszállítóval gyárt autót Button

2021.07.15.

Halott márka feltámasztásába kezdett a Forma 1-es világbajnok.

A legtöbb autóversenyző előbb-utóbb csapatot alapít, színes a mezőny, van benne gyorsaság és rali pilóta. Így született a Ferrari márka, a McLaren, a Brabham, saját istállót alapított Loeb, Engstler, Michelisz és most egy Forma 1-es világbajnok is.

Messze nem teljes a lista, de ez a néhány név is rangos kompániát és száznál több bajnoki címet jelent. A klub legújabb tagja a Forma 1-es világbajnok Janson Button egyedi módját választott autóépítő álmának megvalósításában: baráti társaságából verbuvált autógyártó közösséget.

Vérükben van

Ilyen az, amikor nem csak álmodoznak, de a tettek mezejére lépnek a megszállottak, akiknek vérében van az autósport. Az biztos, hogy reményteljes a vállalkozás, mert a csapat olyan autó örültekből tagokból áll, mint Jenson Button Forma 1-es világbajnok, Mark Stubbs tervezőmérnök és Ant Anstead, aki nem csak bohóckodik, hanem nagy szakértelemmel szerel, szerepel autós tv-műsorokban, valamint az üzleti-jogi főnök, Roger Behle.

Type 62

Már tervezik első modelljüket, ami Lotus alapokra épül az 1969-ben bemutatott Type 62-es versenykocsi szellemében, a feltámasztott Radford karosszériaműhelyben.

A Radford márkanév újraélesztése nem reménytelen vállalkozás, hiszen egykor Bentley, Mini és Rolls-Royce modelleket alakítottak át, többek között a Beatles tagjainak, akik jó reklámot és hátszeletet jelentettek, meg persze bevételt és világhírt.

Menő ügyfélkör

Első modelljét a Radford az 1951-es London Motor Show-n mutatta be, a kombivá alakított Bentley Countryman elképesztő megrökönyödést váltott ki, de végül siker lett, olyannyira, hogy több száz megrendelést kapott a cég. Többek között nyújtott és csapott hátú Aston Martin DB5-ösöket, Ogle Cortina GT-ket és egyedi Miniket készített. A Beatles tagok mellett ügyfelei között volt Peter Sellers színész, a legendásan vékony fotómodell Twiggy és Enzo Ferrari is.

Patinás cég

A Harold Radford által 1948-ban alapított karosszériaépítő vállalkozás első éveiben luxuskocsikat alakított át kombivá, de más műfajokban is sikeres volt: a cég műve a Ford GT40-es versenyautó brit prototípusának szárnyas ajtós üvegszál-kompozit karosszériája.

Ám hiába a neves lista, 1966 szeptemberében csődbe ment.

Feltámad a Radford

A feltámasztási kísérlet első darabjáról még csak sziluett fotót publikáltak, a karosszéria profilja leginkább a Lotus Europa modellt idéz. Ami biztos, hogy a középmotoros és kétüléses Type 62/2-es kupéból csak 62 darabot terveznek és ahogy a csapat tagjai állítják, olyan különlegesség lesz, ami méltó a Radford és Lotus hagyományokhoz: Brit szívvel, brit lélekkel!

És persze őrzi a klasszikus filozófiát, amit Colin Chapman így fogalmazott meg: a versenyautó legyen minél egyszerűbb és könnyebb. Nem véletlenül fogalmazott így a mérnök, tudta mit beszél, mert nem csak a legendás Lotust tervezője, de versenyzett is: 1956 az általa fejlesztett Eleven sportkocsit vezette a Brit Nagydíjon, Silverstone-ban.

Button nem véletlenül tervezi a legendás brit versenypályára a feltámasztott Radford premierjét.

És még a JPS is

A Radford márka megszerzése után újabbat gyűjtött be a Button-team: az aranybetűkkel világhíressé lett JPS, vagyis John Player Special felirat a hetvenes években csillogott a fekete Lotus versenyautókon, a cigireklám megmentette a csődtől a legendás csapatot, sőt! Emerson Fittipaldi 1972-ben öt futamot nyert és világbajnok lett a JPS Lotus D-vel.

A 98T modellel Ayrton Senna is versenyzett a hetvenes években. A brit istálló már korábban elkötelezte magát a dohánycéggel, melynek Gold Leaf matricája díszítette a Lotus versenyautót.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is! 

 

  

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.08.03
Egy 56 éves férfi ittasan okozott közúti közlekedési balesetet, majd elhajtott a helyszínről....
2021.08.03
Ismerni és megőrizni a múltat, élni a jelent, álmodni a jövőt, a mottó legalább annyira igaz a....
2021.08.03
Őrizetbe vették és bíróság elé állították a rendőrök azt a nőt, aki Miskolcon balesetet okozott, és....
2021.08.03
A Toyota Gazoo Racing bejelentette, hogy a Land Cruiser 70. születésnapjának évfordulója alkalmából....
2021.08.03
A Körmendi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya cserbenhagyás vétség elkövetésének....
2021.08.03
A kínai autóipar által előállított számtalan klón között most egy olyat is elkezdtek forgalmazni,....
2021.08.03
Minden év azzal kezdődik, hogy február tájékán bemutatják terveiket, majd nekiállnak az....
2021.08.03
Személyi sérüléses baleset történt Füzesabony térségében – írta a police.hu. ..
2021.08.03
Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt....
2021.08.03
Szenzációs, eddig titkos videók kerültek fel a közelmúltban a Youtube-ra, amelyek a szupersportautó....