apple

Balhé lesz az új Carplay miatt a gyártók és az Apple között?

2022.08.30.

Az új Apple Carplay az egész autó felett átveszi az irányítást, nemcsak a főképernyőt, hanem erre alkalmas autóknál a műszerfalat is átalakítja. 

Mit is mutatott be az Apple?

A CarPlay következő generációja az autó összes képernyője felett átveszi az uralmat, vagyis ha a műszerfal digitális, ott is az Apple alkalmazása jelenik majd meg.. A jármű rendszereivel való kommunikáció lehetővé teszi a vezetési információk megjelenítését a műszercsoport kijelzőjén, vagyis a sebességet, fordulatszámot és minden szokásos információt láthat majd a felhasználó, csak az Apple felületén. A CarPlay új verziója minden járműhöz egyedi képernyőformákat és elrendezéseket tesz majd lehetővé.

Ez több ok miatt is problémát jelenthez az autógyártók számára.

Egyrészt a gyártók többsége rengeteget költött arra, hogy minél jobb digitális műszerfalat alakítson ki. Mára szinte minden gyártónak van sajátja, számos modell esetében az alapfelszereltség része. A Volkswagen például már ilyet tudott négy évvel ezelőtt is:

A másik probléma, hogy az Apple ezzel nyilvánvalóan pénzt akar keresni és ha sikerül elérnie, hogy minél több autó használja a rendszert, várhatóan fog is. Ha hozzáfér az autó rendszereihez, onnantól nem nehéz különböző autós applikációkat értékesíteni a felhasználók számára. Viszont az autógyártók pontosan ugyanezt szeretnék tenni és teszik is már. Utólagos funkciókkal bővítik az autókat és egyre több extra elérhető lesz utólagosan. Persze ezeket nem valószínű, hogy az Apple le tudná váltani, de mindenesetre az Apple célja nyilván az, hogy ha hozzáfér az autók szenzoraihoz, azokat felhasználva a saját applikációit fejleszthesse.Az jelenlegi CarPlay használat közben

Szintén fontos kérdés, hogy mi is a helyzet az Apple autójával. Azt már elismerték korábban, hogy létezik ilyen projekt, de nem tudni egyelőre, hogy mi lesz belőle. Hajlandóak lesznek-e a gyártók az Apple Carplaynek hozzáférést biztosítani a műszerekhez és ezeken keresztül az autó által generált adatokhoz? Az új CarPlay ugyanis azt is lehetővé teszi az Apple számára, hogy magas szintű ismereteket és adatokat gyűjtsön arról, hogyan használják az emberek járműveiket. Ez értékes információ, ha egyszer tényleg bemutatják az Apple autót. (Az Apple autócsoportja és a CarPlay csapata külön részlegekbe szerveződik.)

A CNCB beszámolója szerint olyan jelentős gyártók, mint a Honda, a Nissan és a Renault „izgatottan várják” az új CarPlay. Ugyanakkor kétséges, hogy a különböző márkák valóban annyira lelkesednének az ötletért, mint azt az Apple állítja.

A Land Rover például „dolgozik az Apple-lel”, hogy megvizsgálja, hogyan lehetne „része” az infotainment rendszerének – mondta egy szóvivő. „Túl korai még nyilatkozni a jövőbeli termékkínálatról” – tette hozzá a Land Rover és a Jaguar szóvivője.

A Mercedes-Benz a CarPlay iránti elkötelezettségét az Apple-lel folytatott „megbeszéléseknek” nevezte. „Általában minden potenciálisan releváns új technológiát és funkciót belsőleg értékelünk” – mondta a Mercedes Benz szóvivője.

Hogy pontosan mi lesz az új Carplay szerepe, kétséges – néhány gyártó biztosan átengedi az uralmat a képernyői fölött, ugyanis sok vásárló számára fontos, hogy legyen Carplay az autójában. Ugyanakkor minden bizonnyal lesznek ellenállók és lesz valamilyen köztes megoldás is.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.28
Az Útinform szerint a téli időjárást kihasználva nagyon sokan indultak el szombaton a Kékestetőre,....
2023.01.28
Az elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése Európában már 2027-re meghaladja az összes többi....
2023.01.28
Az áremelkedések, a rezsi növekedése és a magas infláció miatt számottevően csökkent a bérek....
2023.01.28
Döbbenetes tragédia történt ma hajnalban Ausztriában, az A1-es autópályán St.Pölten közelében.....
2023.01.28
Benzinválság, ajtónkon dörömbölő recesszió, szankciók, ukrajnai háború és koronavírus-járvány ide....
2023.01.28
A neves, tapasztalt Yamaha Maco Racing Team színeiben indul az idei hosszú távú, azaz endurance....
2023.01.28
Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak az elektromos meghajtású járművek az európai piacon:....
2023.01.28
A közvéleményt és az európai, benne a magyar sajtót továbbra is élénken foglalkoztatja, hol építi....
2023.01.28
Elég télen a négyévszakos gumiabroncs? Van értelme ilyenkor lemosatni az autót? Milyen típusú....
2023.01.27
A Katasztrófavédelem jelenti péntek este:     ..