beszállító

Az ukrajnai háború nehezíti a Schaeffler céljait

2022.05.18.

Az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák hatással voltak a Schaeffler első negyedévi eredményére. Különösen az autóipar volt rossz. A bizonytalanság ellenére a beszállító új előrejelzést mutatott be.

 

A nehéz első negyedév után új előrejelzést készített a Schaeffler autóipari és ipari beszállító. Az SDax cég a folyó évben 6-8 százalékkal szeretné növelni árbevételét, miután az ukrajnai háború miatt felfüggesztette az eredeti előrejelzést. Az első negyedévben elsősorban az ipari üzletágban nőtt a beszállító, miközben az emelkedő költségek nehezítették az eredményt.

Schaeffler főhadiszállása. Fotók: Schaeffler

A hírt továbbra is jól fogadták a tőzsdén: a Schaeffler részvényei csaknem nyolc százalékkal drágultak, ezzel a legjobb értékük lett az SDax kiskapitalizációs indexében.

Öt és hét százalék közötti haszonkulcs

A társaság az idei pénzügyi évben 5-7 százalék közötti kamat- és adózás előtti, speciális effektusokkal korrigált haszonkulcsra törekszik, amint azt hétfőn este bejelentették Herzogenaurachban. A Klaus Rosenfeld főnököt körülvevő menedzsment a cégrészek felvásárlásához és értékesítéséhez kapcsolódó bejövő és kimenő kifizetések előtt több mint 250 millió eurós szabad pénzbeáramlásra törekszik, ami jóval az előző évi 523 millió eurós érték alatt marad. Az értékesítésnek jelentősen növekednie kell, különösen az ipari részlegben. A fedezetet tekintve viszont a Csoport minden szegmensben az előző évinél rosszabb értékeket feltételez.

Eredetileg a Schaeffler azt a célt tűzte ki maga elé, hogy idén 7-9 százalékkal növeli az árbevételt, és 6-8 százalékos korrigált üzemi haszonkulcsot ér el. A vállalat márciusban ismét beváltotta ezeket a célokat. A Bloomberg által megkérdezett elemzők legutóbb 6 százalék körüli árbevétel-növekedést vártak idén, és valamivel több mint 7 százalékos üzemi haszonkulcsot.

"Úgy gondoljuk, hogy a vállalat az előrejelzésével ismét megszabja az alsó határt a folyó évre" - írja Jose Asumendi, a JPMorgan amerikai bank elemzője. Ez különösen vonatkozik az autóalkatrész-üzletág várható árrésére. Asumendi szerint a piaci várakozások a Schaeffler előrejelzésének felső határán járnak – ezt tartja reálisnak az elemző.

Az ipari részleg volt a legjobb

Az elmúlt első negyedévben a Schaeffler enyhén tudta növelni eladásait. Az előzetes adatok szerint az árbevétel éves szinten 5,6 százalékkal, 3,8 milliárd euróra nőtt. Árfolyamhatások nélkül azonban a csoport csak 1,9 százalékkal nőtt volna.

A Schaeffler legfontosabb szegmensében, az autóipar kínálatában a valutahatástól megtisztított eladások még több mint három százalékkal visszaestek. A csoport itt gyárt alkatrészeket motorokhoz, sebességváltókhoz és alvázhoz. Jobban ment a helyzet a nyereséges karbantartási üzletágban, ahol az árfolyamhatások nélküli bevételek bő két százalékkal nőttek. A legerősebben az ipari beszállítókkal foglalkozó divízió teljesített, amelyben a Schaeffler többek között ipari gépekhez, szélerőművekhez és repülőgép-turbinákhoz kínál gördülőcsapágyakat, itt csaknem 16 százalékos a növekedés.

Ennek eredményeként Schaeffler érezte az ukrajnai háború kitörésének és az ellátási láncok problémáinak hatásait. A csoport speciális effektusokkal korrigált kamat- és adózás előtti eredménye bő harmadával 258 millió euróra csökkent.

A Schaeffler eladásai jobbak voltak a piac által vártnál – írta első értékelésében Juan Perez-Carrascosa, a nagy svájci UBS bank elemzője. Az autóipari beszállító működési eredménye megfelelt a konszenzusos becslésnek. Ezenkívül a Schaeffler egyértelműen legyőzte a versenytársakat az ipari és karbantartási üzletágban. Az elemző az autószektor gyengébb eredményét a gyártók termeléscsökkenésének tulajdonítja.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.30
Nem is akárhová, hanem a középkategória felső harmadába, tehát a Passat, Insignia, vagy éppen a....
2022.06.30
Jogerősen felmentette a bíróság az M3-as autópályán 2016-ban történt halálos tömegszerencsétlenség....
2022.06.30
Az új Neta S Yaoshi elektromos szedánt az ingyenes töltés lehetőségével és egy brutális motorral....
2022.06.30
Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével....
2022.06.30
Nézze meg a videót! ..
2022.06.30
Elfogadta az üzemanyagok 50 banis - 40 forintnak megfelelő - árkompenzációjáról szóló sürgősségi....
2022.06.30
A versenyhivatali eljárás elhúzódása miatt az eredetileg tervezettnél később, várhatóan ősszel....
2022.06.30
Az új Citroen C4 X & Ë-C4 X szakít a bevett normákkal: sziluettjében egy elegáns fastback, egy....
2022.06.30
A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május....
2022.06.30
Miután megtapasztaltam a BMW M240i ördögi erejét és tökéletes stabilitását, kipróbáltam a kettes....