Karma Automotive

Az elektromos Karma kísérjen utadon - 2. rész

2020.07.03.

A kínai tulajdonban lévő Karma Automotive második koncepcióját vizsgáljuk. Az SC2 egy tisztán elektromos jármű, lenyűgöző menetdinamikával, páratlan formával és futurisztikus tudással.

Az SC2 esetében is igaz, hogy az erősen technológia fókuszáltságú Karma nyílt platformra építkezett. Ennek előnye, hogy a modellek tesztalanyként szolgálhatnak a belsősökön túl külsős, új technológiákhoz és partnerfejlesztésekhez, vagyis bárki beszállhat a buliba. Ehhez mérnöki tudásbázist, tervezést és egyedi kalakítást, valamint technológiai know how-t és személyre szabhatóságot képes társítani a Karma.

Az ütős SC2-es koncepció 1100 lóerős hajtással büszkélkedhet. 60 mérföld/órás tempóra mindössze 1,9 szekundum alatt képes katapultálni, ez nagyjából 2,1 másodperces százas sprintet jelent európai mértékegységekkel.

Az elektromotorok az első és hátsó tengelyt egyaránt hajtják. A kerekeknél mért nyomatékra 14 ezer Nm-t ad meg a gyártó, ami önmagában rengeteg, viszont ebben benne van a váltó módosítása is, vagyis a valóságban ez kevesebb a motor kihajtásánál, hagyományosan mérve. A hatótáv 560 kilométeres. A középsávban található a 120 kWh-s akkumulátor az SC2-nél is.

A hajtóerő a Karma különleges, vektorvezérelt sebességváltóján keresztül jut a kerekekhez, amelyekhez versenyfutómű tartozik, de karbon-kerámia fékek is feltűnnek a hatékony, a regenerációs fékezésen felüli lassítás érdekében. Persze a komplett csomag így nagyon ütős, nemcsak egyenesben, de kanyarokban is; és méltán jön a kaliforniai székhelyből adódóan ezek után a mesés leírás, hogyan képes repeszteni az SC2 a kaliforniai kaptatókon, az elithez tartozó Beverly Hills utcáin és Los Angeles aszfaltján, meg minden.

Ahogy az SC1-es esetében már leírtuk: mindent rögzít az autó a vezetés során (fények, sebesség, útvonal, hőmérséklet…stb.), így miután leparkultunk, egyszerre átváltoztathatjuk a kocsit egy szimulátorrá, ahol egy az egyben visszanézhetjük autózásunkat, illetve meg is oszthatjuk azt. A 3D-s környezetben mások útjaiba is belepillanthatunk, nemcsak közúti, de versenypályás köröket is átélhetünk, valamint feltölthetjük a felhőbe is. Az újítás házon belül készült, de nyílt forráskódja révén később több más márkánál is feltűnhet. Természetesen a legmodernebb szenzorok dolgoznak a biztonságos és élménydús vezetés érdekében, 360 fokos tartományban.

A karosszéria anyagában különleges, illetve a panelek kézzel fényezettek. A rövid első túlnyúlás és az első tengely és a szélvédő közötti, tipikus karmásan nagy távolság sportos arányokkal ruházza fel a modellt. A tetőtlen SC1-gyel szemben itt van takarás a fejünk felett, de nekem ez a lejtés nem tetszik, szögletes.

Arcfelismerés, tekintetfigyelés, rádigazodó ülések és kormány, gombnyomásra sötétedő ablakok… Ez a Kitt? Ezek után a ‘mezei’, sorozatgyártású, zöldautós díjnyertes Karma Revero GT hibrid és elektromos kivitelei kit izgatnak? És 2021-ben jön az új platform, ígéretes modellekkel és darabszámmal.

Az SC2 sem lesz holnap az utakon, de mind design, mind technológiai téren egy igazi különlegesség. Addig is, amíg nincs elegendő zöld erőmű az igen energiaigényes elektromobilitáshoz, amíg az összes autógyártó kiszolgáltatott akkumulátor téren, meg amíg persze burjánzik a Diesel-hiszti, üljünk vissza a V8-asba.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.07
Tíz Suzuki Vitara típusú személygépkocsi és 13 robogó áll szolgálatba az ország különböző polgárőr....
2022.08.07
Különleges szülinapi buli helyszíne volt a Harley-Davidson budapesti Bázisa. A tulajdonos Hankó....
2022.08.07
Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva....
2022.08.07
A Volánbusz Közlekedési Zrt. a 4iG  ajánlatát hirdette ki nyertesnek a Helyközi közösségi....
2022.08.07
Júliusban is kevesebb autót helyeztek forgalomba Németországban, mint egy évvel korábban és az év....
2022.08.07
Az önfeledt bulizás mellett pár dologra érdemes odafigyelniük a fesztiválozóknak, Tóbiás és....
2022.08.07
A Hyundai észt versenyzője harmadik finn győzelmére hajt, de a helyi sztár nem akarja hagyni. ..
2022.08.07
Ahogy arról korábban beszámoltunk, két halálos baleset is történt ma hajnalban. Az egyik....
2022.08.07
A Mol-csoport a második negyedévben 483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta"....
2022.08.07
Napi 70-100 kilométert tesznek meg a legtöbben hétköznapokon elektromos autójukkal, általában....