eleketromos autó

Az elektromos autózáshoz az infrastruktúránk olyan, mintha egy 20 éves mobillal akarnánk Netflix-filmeket nézni

2022.10.16.

Ezt az erős kijelentést a Renault vezérigazgatója tette, aki a Stellantis vezetőjével együtt újra megkongatta a vészharangot az elektromos mobilitás következményeivel kapcsolatban.

 

A 2035-ös év, a benzin- és dízelüzemű autók európai értékesítési tilalmának határideje egyre közelebb kerül és a világ nincs felkészülve arra, hogy a mobilitás teljesen elektromossá váljon.

"Kár, hogy a témát fordítva kezeltük, az autógyártással kezdtük és az energia, valamint az infrastruktúra kérdését figyelmen kívül hagytuk" – mondta Carlos Tavares, a Stellantis vezetője a Le Parisien francia napilapnak adott interjúban.

Tavares és Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója egyetért abban, hogy az évszázadokkal vagy akár csak évtizedekkel ezelőtt épült települések és úthálózatok nem alkalmazkodtak a városi mobilitás robbanásszerű növekedéséhez. Tiszta autókat futtatni rajtuk olyan, mintha egy 20 évvel ezelőtti mobiltelefonon Netflix-filmeket akarnánk nézni. De ezek a döntések a nulla károsanyag-kibocsájtásról nem veszik figyelembe a valóságot – vélik a vezetők.

Carlos Tavares és Luca de Meo Párizsban adott interjút (forrás: Le Parisien)

Az infrastruktúra és a töltőállomások kiépítettsége mellett alapvető kérdés az elektromos jármű vételára, ami egy kis városi autó esetében 20.000 euró körül mozog. Ezt az autósok többsége nem engedheti meg magának. „Márpedig, ha az elektromos járművek drágák, akkor a középosztály nem fog hozzájuk férni. És ha nem lesz elegendő mennyiség, csak kicsiben megy majd az EV-ek forgalmazása, az a bolygóra semmilyen előnyös hatással nem lesz” – jegyezte meg Tavares.

„Még mindig a technológiai áttörés fázisában vagyunk, amely során az új termékek természetüknél fogva drágák. Ma csak a kiváltságosok engedhetik meg maguknak az elektromos autót. Azok, akiknek van garázsuk, otthoni töltőcsatlakozójuk és módjuk az akkumulátoros autó üzemben tartására. Politikailag helytelen ezt kimondani, de ez az igazság” – tette hozzá Luca De Meo, aki azt ígérte, hogy "demokratizálni fogja az elektromos járműveket".

Az interjúban a kínai konkurenciával kapcsolatos aggodalmak is elhangzottak. "Egyrészt Kína nagyon alacsony árakkal támadja a piacot. Másrészt Európa is megnyitotta az ajtót a kínai export előtt, és most az öreg kontinens komoly nyomás alatt áll, ami valószínűleg arra kényszeríti majd a gyártókat, hogy jelentősen csökkentsék költségeiket. Ha nem vagy versenyképes a kínai gyártókkal szemben, akkor tenned kell valamit: vagy drágábban adsz el és elveszíted a piaci részesedésed egy részét, vagy a konkurencia által megszabott áron adsz el és kockáztatod, hogy mínuszba kerülsz" – foglalta össze a lehetőségeket Tavares.

A Stellantis-vezér egyébként nem túl bizakodó a jövő évet illetően, a chipválság, amellyel az autógyártóknak szembe kell nézniük, áthatja majd a 2023-as évet is és véleményes szerint csak 2024-től várható javulás.

Addig persze még meg kell küzdeni az egekig szárnyaló energiaárakkal is. Egy korábbi, szeptemberi interjúban Tavares elmondta, hogy üzemeik eddig nem szenvedtek fennakadást a gázellátásban, de a tarifák erőteljes emelkedésével kell szembenézniük. Ezért a Stellantis-csoport jelentős beruházásokat tervez, hogy maga termeljen energiát európai üzemeiben. A fotovoltaikus rendszerről beszélt, amelyet megkönnyít a különböző üzemekben már rendelkezésre álló hatalmas terület. A részletekről a vezető októberre ígért több információt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.27
Az M0-s autóút déli szektorán az 1-es főúti végcsomópont felé, a 14-es km-nél két kamion ütközött....
2023.09.27
A dabasi nyomozók 48 óra alatt elfogtak két gépkocsitolvajt, és megtérítettek 15,5 millió forintot....
2023.09.27
Egri és tarnamenti focisták, világhírű magyar labdarúgás szakértő, állatbarát, jótékony heves....
2023.09.27
Tíz év után látható ismét Párizsban a Titanic történetét megidéző nagyszabású kiállítás, amelynek....
2023.09.27
Az új generációs Lexus NX szabadidőjármű számos innovatív szolgáltatása, megoldása között szürke....
2023.09.27
Ötödik generációs harci repülőgépek beszerzéséhez kérte a parlament jóváhagyását a román védelmi....
2023.09.27
Tudóscsoport jelentése az UFO-król.   ..
2023.09.27
Egy kamion és egy személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya 86-os kilométerszelvényénél,....
2023.09.26
"Volt olyan autós a múlt héten vármegyénkben, aki egy órán belül kétszer került lencsevégre: a....
2023.09.26
14 évesen is jó a hibrid Lexus ..