amcsi verdák

Az amcsi izomautók szívei - 1. rész

2019.09.06.

Így dobog, ilyen belülről. Boncolgatásba kezdtünk a New York-i Autószalonon. Az asztalon V8-asok hevernek. Megmosom a kezem, felveszem a gumikesztyűt, és máris könyékig vagyunk a HEMI-féle benzintemetőkben. Nyugalom, semmi vér, szintetikus kenőanyag viszont annál inkább, bonyolult szénlánculattal.

Gond nélkül befér a vizespalack bármelyik hengerbe... Ezek itt nagyot tudnak alkotni, egyedülálló kategóriát teremtve az izomautók között. Újabban már nem csak az egyenesben gyorsak ezek a gépek, s nagy motorjuk és ikonikus arculatuk azonnal Amerikát juttatja eszünkbe - nem kell ide a piros sávos és kék alapon csillagos lobogó.

Világszinten nem a legkülönlegesebb, de különleges erőforrások ezek, legendás hírnévvel és mosolyfakaszfó öntudattal, erre kódolt génekkel.

Az FCA (Fiat Chrysler Automobiles) csoport Dodge és Jeep csúcsgépeiben is megtalálható a 6,2 literes, V8-as, 90 fokos hengerszögű blokk. Annyi különbséggel, hogy kétféle erőszint létezik 717 és 808 lóerővel.

A csúcsot képviselő Hellcat HEMI-je felülszelepelt, számomra meglepő módon hengerenként csak egy szívó- és egy kipufogószelepe van, illetve rövidlöketű a motor (103,9 mm x 90,9 mm), amely elsőre nem lett volna egyértelmű brutál nyomatéka miatt.

A 959 Nm-es csúcsnyomatékhoz a dupla csavaros kompresszor 2,7 literes töltőtérfogata és 1,0 baros töltőnyomása járul hozzá. Szóval a nagy kólásüvegnél jóval nagyobb doboz lakik a blokk tetején, lenyügöző a kialakítás!

A további ínyencségek között üdvözölhetjük a hengerenkénti dupla gyertyákat, amelyek a nagy teljesítmény miatt választott csak szívócső befecskendezés révén férhetnek el a hengerfejben, a lehető legjobb lángfrontterjedés zálogaként - a Mustang és az NSX is kettős befecskendezést használ újabban, viszont a közvetlen változat nagy fordulatszámnál kevésbé hatékony. Bosch felirat virít rajtuk, párban állhatnak, nincsen hengeren belüli injektor helyigénnyel. A tüzelőanyag-szivattyú akár 7 barral is képes szállítani a benzint!

Annak érdekében, hogy a nagy erőhatások ne ronthassák el a nyolchengeres party hangulatát, kovácsolt acél főtengely, kovácsolt dugattyúk, megerősített hajtórudak ultra erős csatlakozással alkotják az alapfelállást.

A dugattyúk és a hengerfej kialakítása révén a hűtőfolyadék több csatornán, nagy nyomással áramolhat, hatékonyan elvezetve a hatalmas motor hőjét. Ebben a nátrium kipufogószelepek is segítenek, amelyek az utóbbi években sok gyártónál lettek népszerűek jó hővezető-képességük okán, segítve a hengerfej felé történő hőátadást.

A tény, hogy a Charger SRT személyében ezt a 717 lóerőt és a 11 másodperces negyedmérföldes képességet már 65 ezer dollárért hazavihetjük, igazolja, hogy a legerősebb sorozatgyártású szedán igenis elérhető árú.

De a klasszikus, böhöm Challenger Hellcat is belefér 60 ezer dollárba alapból, amely a rettegett, legendás és hosszgyorsulási csúcsértékében világelső képességeit figyelembevéve jó vétel lehet: a pokol macskája akár képes felfalni egy olasz, Lamborghini-féle Huracán bikát is! Sőt, kiviteltől függően közel 500 lóerőt adnak 40 ezer dollárért itt Amerikában a Dodge-ék...

A nehéztüzérség hamisítatlan egyénisége és többszörösen kitüntetett dandártábornoka a Jeep Grand Cherokee Trackhawk, amely szintén a 717 lóerő/874 Nm szintet hozza, igaz, újracsomagolva. Nagy tömege és álló helyzetben gázadásra a kocsitestet derekasan megrángató nyolchengerese a SUV kategóriában izgatja az érzékszerveket.

Maradj velünk, további érdekességek következnek a 2019-es New York-i Nemzetközi Autószalonról!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.26
Iskolába járnak a terepjáró robotok: sárban, magas fűben gyakorolják és memorizálják a valós....
2022.05.26
Amerikában a jólétben dőzsöltek és az autó felső határait feszegették, tombolt az űrkorszak által....
2022.05.26
Színes programokkal várja a családokat a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a hűvösvölgyi végállomáson....
2022.05.26
A baleset forgalmi akadályt okoz az M0-s felé vezető oldalon - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.05.26
Megújult tartalommal, kétszer nagyobb területen nyit újra szombaton a Közlekedési Múzeum időszaki....
2022.05.26
Nyilvánosságra kerültek az első fantáziaképek a kínai Great Wall által tervezett hatkerekű....
2022.05.25
Hát ÓRIÁSI! Mindezt jelezték is egy kevésbé diszkrét, a furgon oldalán végigfutó felirattal, ami....
2022.05.25
- Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet....
2022.05.25
- Személygépkocsi és kisteherautó ütközött össze a 65-ös út Tolna megyei szakaszán, a regölyi....
2022.05.25
Tovább bővítette látványos funkcióit a Google Maps. Mostantól madártávlatból is megcsodálhatunk....