Kecskemét

AZ AIPA klaszter sikeres fejlesztési projektje

2013.10.01.

Az Alföldi Regionális Iparfejlesztési Klaszter (AIPA Klaszter) 2013. szeptember 30-án sikerrel zárta a DAOP 1.2.1-11-2011-0003 jelű pályázat az „Alföldi Regionális Iparfejlesztési Klaszter szervezeti és működési továbbfejlesztése, valamint a klaszter és térségi járműipari kkv-k beszállítói képességének megerősítése” című projektjét.

A Klaszter tagjai a Dél-alföldi régióban, túlnyomó részt a közúti járműgyártáshoz kapcsolódó, és az ágazatban működő jogi személyiségű cégek, vállalkozások és oktatási intézmények (gép- és műanyag ipar, oktatási- és képző intézmények, nagyvállalatok, KKV-k, szervezetek, alapítványok). A 2011. október 3-án indult klaszterpályázat 22 hónapja alatt az összehangolt munkának köszönhetően a klasztertagok versenyképesebb, aktív együttműködéseken alapuló, projektet megvalósítottak meg 52.500.000,- Ft – Európai Unió és a Magyar Állam nyújtotta – támogatással.

A klaszterpályázatban a Klaszter több olyan célt is teljesített, amelyek elősegítik a klasztertagok beszállítóvá válásának és képességeinek fejlesztését. Elkészült a térség járműágazati beszállító fejlesztési programja, melynek fő célja a régióban nemzetgazdaságilag is kiemelt jelentőségű Mercedes-Benz beruházáshoz kapcsolódóan - folyamatos szakmai és vállalati kultúra fejlesztéssel - a tagok beszállítóvá válásának segítése. Ennek érdekében a klasztertagok benchmarking klubok keretében is megismerhették a régió járműipari cégeinek ún. jó gyakorlatait, legújabb fejlesztéseit, beruházásait, látogatást tettek a Mercedes-Benz kecskeméti gyárába, a Phoenix-Mecano Kecskemét Kft. új logisztikai központjába, valamint a Szimikron Kft. üzemébe. A pályázat eredményeként több mint 30 klasztertag E-számla kibocsátására és befogadására is alkalmassá vált, megerősítve ezzel beszállítói képességüket.

Említésre méltó előrelépés a hazai járműipari régiókkal (Győr, Nyugat-Pannon térség) közösen megvalósítható projektek sora, valamint a külföldi autóipari- (pl.: Linz, Graz és Bécs), és további magyar járműipari tevékenységű klaszterekkel kötött együttműködések és megállapodások.

A Klaszter nagy hangsúlyt fektetett a menedzsment eszközök továbbfejlesztésére, új adatbázis és adminisztrációs rendszer kidolgozására (www.aipaklaszter.hu), illetve megállapodást kötött további térségi klaszterekkel (HÍRÖS, 3P). Továbbá az AIPA Klaszter a kecskeméti kiemelt járműipari térségben dolgozó KKV-k export piacokra jutása érdekében nyitott a külföldi klaszterek irányába, és előkészített több közös európai projektet is.

A Klaszter a pályázat eredményei alapján 2013 januárjában elnyerte az Akkreditált Innovációs Klaszter címet, melyet olyan klasztereknek ítélnek, amelyek magas innovációs és export teljesítményükkel, illetve az együttműködésben rejlő hatékonyságuk révén jelentős fejlesztési projekteket képesek megvalósítani, valamint régiós viszonylatban is kiemelkedő teljesítmény elérésére képesek.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.05
Egy arany és egy ezüst díjat is nyert az egyik legrégebbi és legrangosabb magyarországi kreatív....
2023.06.05
Újra egyenesben a cseh márka, a koronavírus és a háború által okozott gazdasági és logisztikai....
2023.06.05
Nemrégiben ért véget az RTL nagysikerű ’Az álommeló’ című üzleti reality műsora, amelyben a Cápák....
2023.06.05
Az egyenruhások június első hétvégéjén 4 esetben 9 embert mentettek ki a tóból - írja a police.hu ..
2023.06.05
Egy Prága mellett off-road terepen tartották meg a minap a Ford Ranger Wildtrak regionális....
2023.06.05
A mobilitás és a design legújabb trendjei álltak annak az exkluzív szakmai programnak a fókuszában....
2023.06.05
A Hyundai belga pilótája először ünnepelhetett a dobogó tetején a tavalyi szezonzáró óta. ..
2023.06.05
A Hankook & Company leányvállalata, a Model Solution áprilisban együttműködési megállapodást....
2023.06.05
A motorsport szerelmesei mostantól testközelből tanulmányozhatják a Toyota egyedülálló versenyautó-....
2023.06.05
A Benz Victoria modell csaknem 130 éves példánya átment a TÜV Nord főellenőrzésén, és a szervezet....