részvény

Autóipari részvényárfolyam áttekintő

2023.01.11.

2022 a Tesla részvénytulajdonosai számára nehéz év volt és egyelőre nem úgy tűnik, sok jó vár rájuk idén. Mibe tegye a pénzét, aki az autóiparba fektetne?

A legismertebb autóipari részvény kétségtelenül a Tesla. Jelenleg 118 dolláros árfolyam körül mozognak, ami jelentős visszaesés ahhoz képest, hogy milyen magasságokban is járt a Tesla részvények értéke. Elon Musk kalandjai a Twitternél, és népszerűségének részleges elvesztése megütötte az autógyártó árfolyamát és kérdéses, hogy valaha visszatalál a korábban látott többszáz dolláros szintre. 

Befektetői elemzések szerint érdemes lehet régi, nagy hagyományokkal rendelkező autógyártókba fektetni, mint például a Ford, a Volkswagen-csoport vagy éppen a Stellantis. A Ford rengeteget fektetett az elektromos autózásba és övék az Egyesült Államok legkelendőbb autója, az F150, amelynek már elektromos verzióját is piacra dobták. A Volkswagen és a Stellantis egyaránt számos márkát forgalmaz és mindkettő igen jó esélyekkel vág neki a következő éveknek.

Bár a Toyota a többieknél lassabban haladt az elektromos autók felé, de 2022-ben végül ők is elindultak ezen az úton. Korábban elsősorban hibridjeikkel tűntek ki, ráadásul már hidrogénes modelljük is van. A Toyota teljes elektromos járműkínálata, amely magában foglalja a hibrideket és az akkumulátoros elektromos járműveket is, várhatóan a tavalyi 28%-kal szemben az idei szállítások mintegy 29,5%-át teszi ki. A Toyota vezető szerepet tölt be az iparágban a szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésében is, amelyek növelik a hatótávolságot és csökkentik a töltési időt, miközben biztonságosabbá teszik az elektromos járműveket. Ha a vállalat képes szilárdtest cellákat nagy méretekben gyártani és telepíteni, az előnyhöz juttathatja a Toyotát és a befektetőik is jól járhatnak.

Szintén jó választás lehet a kínai BYD Vo. Az elektromos- és hibird autókat gyártó vállalatba a legendás befektető, Warren Buffet is beszállt. A gyártónak számos modellje van már most is, és még több bemutató várható tőlük a jövőben. Egyre több piacon jelennek meg Európában, várhatóan csak idő kérdése, hogy Magyarországon is. 2022-ben nagyjából 2 millió autót értékesítettek, a cél idénre a 4 millió.

2023-ban várhatóan enyhül a félvezetők hiánya okozta ellátási probléma, ami Európában a gazdasági nehézségek miatt nem feltétlenül vezet majd az eladások emelkedéséhez, de ha a világ más területein ki tudják szolgálni a keresletet az autógyártók, minden bizonnyal jó év áll az autóipar részvényárfolyamai előtt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.30
Vendégem Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2023.03.30
Az új, villamosított GSe modellekkel minden eddiginél egyszerűbben összehozható a....
2023.03.30
Lena Wurzenberger, a "Bild" egykori riportere és Julian Nagelsmann ex-Bayern-edző barátnője április....
2023.03.30
A biztonságosabb autózás érdekében a Mol Limo bevezeti a kilométer alapú árazást, ezzel....
2023.03.30
Nézze meg a videót! ..
2023.03.30
A Székesfehérvári Rendőrkapitányság dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett kísérletének....
2023.03.30
Toyota a ’Mobilitást mindenkinek’ stratégia soron következő lépéseként bemutatta Japánban a C+walk....
2023.03.30
Tizenötödik alkalommal rendezik meg a győri Széchenyi István Egyetemen az ország egyik....
2023.03.30
Lezárták az M5-ös autópálya Budapest felé tartó oldalát Lajosmizsénél, ahol két kamion és egy....
2023.03.30
A BMW M GmbH új karosszéria-kialakítással bővítette portfólióját a prémium középkategóriában. Az....