Győr

Arrabona Racing Team: a sikerszéria folytatódik?

2022.11.27.

Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt tevékenykedő Arrabona Racing Team versenyautó-építő csapata. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a nonprofit diákegyesülés ebben a tanévben is új járművet épít: azzal mérettetik meg magukat a nemzetközi Formula Student nyári versenysorozatában, amelyen kizárólag egyetemi hallgatók konstruálta versenyautók vesznek részt a világ minden tájáról.

Szerző: Heimer György

Fotók: ART

Az Arrabona Racing Team diákkollektívája jelenleg az autó tervezésénél tart, menetrendjük szerint elképzeléseiket decemberig véglegesítik. Ezzel egy időben megkezdték a külső forrásokból származó anyagok beszerzését, azok beérkezésével folyamatosan zajlik a gyártás, egészen májusig. Ez után következik a „rollout”, vagyis a versenyautó bemutatója meghívott publikum előtt, majd a gyártási munkálatok betetőzéseként a jármű tesztelésének időszaka.

„Idei terveinkben, a tavalyi versenytapasztalatok alapján elsősorban a futóművön, s ehhez kapcsolódóan a szénszálas kompozit-karosszérián módosítunk” – avat be a részletekbe Hege Kristóf és Tóth Imre vezetők, akik maguk is a győri egyetem hallgatói. Teljesítményük alapján az idén őket választották a vállalkozás élére, ők fogják össze, irányítják a 65 fős csapatot. Munkatársaik a különböző konstrukciós feladatok, így az aero- és járműdinamika, hajtáslánc, elektronika, karosszéria, önvezető, illetve management teendői alapján csoportosított részlegekben tevékenykednek.

E ponton fontos megjegyezni, hogy külön csapat, a SZEngine foglalkozik a motorfejlesztéssel, amely a Formula Student világában egyedülálló.

Az Arrabona-vállalkozás szponzori támogatásokból fedezi kiadásait, de a nonprofit játékszabályok értelmében a csapat egyetlen tagja sem részesül anyagi juttatásban. „Mindnyájan a mérnöki többlet-szaktudásért dolgozunk, egyfajta hosszú távú befektetésnek tekintjük munkánkat a jobb álláslehetőségek reményében” – jegyezte meg Hege Kristóf és Tóth Imre. Mindemellett fontos elvárás a versenyteljesítmény – tették hozzá – mivel a nagyobb eredmény, nagyobb szponzori támogatást fial. Ebből a szempontból a Formula Student versenysorozat az egyetemi versenycsapatok nagy mércéje: itt lehet nemzetközi szinten összevetni, ki mit tud a versenyautó-építésben.

A verseny pontozása két részből tevődik össze, a paraméterek statikus egybevetésén kívül a dinamikus versenyben egyenként állnak rajthoz az autók és futnak egy kibójázott, körülbelül egy kilométeres pályaszakaszon.

Az Arrabona Racing Team már hagyományszámba menően a legsikeresebbek közé tartozik. A tavalyi versenyszezont is látványos eredményekkel zárták, a három legerősebbnek tekintett osztrák, német és magyar Formula Student rendezvényeken dobogós helyezést értek el. Talán mondani sem kell becsvágyó céljukat: nagy nyugati ellenfeleiket lekörözve jövőre is rekordokra hajtanak.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az....
2023.01.29
Az Inception első pillantásra a távoli jövő autójának tűnik. A koncepció azonban már most is....
2023.01.29
Hamisított adásvételi szerződésekre bukkant egy használtautó-kereskedő cégnél az adóhatóság,....
2023.01.29
Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz....
2023.01.29
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Nagyon nagy a baj! ..
2023.01.29
Egy az M3-as autópályán lerobbant tehergépkocsi mentését végző autómentő vezetőjét gázolta halálra....
2023.01.29
Itt a koriszezon, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjaiban megmutatjuk a legfontosabb....
2023.01.29
A dinamikus kupé japán belpiacos változata esett át egy enyhe ráncfelvarráson - a belső teret új....
2023.01.29
Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által....
2023.01.29
A Pirelli Elect, az e-járművek és plug-in hibridek technológiai csomagja mostantól a gumiabroncs-....