Anyukám is érteni fogja! - Keresztül Európán | Autoszektor

Anyukám is érteni fogja

Anyukám is érteni fogja! - Keresztül Európán

2014.02.27.

Kedden áttekintettük, hogy a járműnek is fel kell készülnie a hosszabb téli kiruccanásra, most megnézzük, mit tehetünk még, hogy téli utazásunk biztosan zökkenőmentes legyen. Házig-házig tervezünk útvonalat, költségeket egyaránt.

A felkészülésen már túlvagyunk. Kevesen gondolják, hogy egy utazás a tervezéssel kezdődik. Senkinek sem ajánljuk, hogy bármiféle tervezés nélkül beüljenek a kocsiba és nekivágjanak Európának még akkor sem, ha mondjuk ugyanoda mennek, mint tavaly.

„Kívülről tudom az utat”

És a körülményeket? Hiába tudjuk, hogy merre fogunk menni, az aktuális útviszonyokról, felújításokról, lezárásokról tájékozódni kell indulás előtt. Ha belefutunk egy útkarbantartás miatti dugóba, akkor könnyen megborulhat az egész terv. Ezen kívül Európa útjait is folyamatosan fejlesztik. Lehet, hogy utolsó utazásunk óta már átadtak egy újabb, gyorsabb, rövidebb, biztonságosabb utat a célállomás felé.

Tervezés

Sokan hagyatkoznak a navigációs készülékek adataira. Van benne ráció akkor, hogyha a legfrissebb adatokat töltöttük a gépre. Ha azonban régebbi térképek alapján navigálunk, könnyen kaphatunk rossz utasításokat, vagy nem jelölt körforgalmak „jönnek szembe” és máris kapjuk a jól ismert információt: „újratervezés”. Vannak persze online rendszerek, amelyek naprakészsége nem megkérdőjelezhető, de készüljünk fel arra, hogy ezek a rendszerek internetes adatforgalmat használnak. Hallottunk már a külföldi internetezés után kapott több tízezer forintos telefonszámlákról?

Az otthon kényelmében tervezzünk!

Szánjunk rá néhány órát erre a fontos feladatra. A legnépszerűbb keresőszolgáltatás térkép funkcióját ajánljuk. Az indulási és a célpont megadása után több alternatív útvonal ajánlatot is kapunk, amelyből a program által legkedvezőbbnek ítélt verzió kiemelt színnel jelenik meg. Nézzük meg, hogy melyik útvonal milyen hosszú és a program mekkora eljutási időt számol rá. Hosszabb utaknál általában a legegyszerűbb útvonalat válasszuk, nem érdemes néhány kilométer spórolásért rosszabb minőségű, vagy alsóbbrendű útvonalakon közlekedni. A program naprakészen jelző számunkra azt is, hogy hol folynak az útvonalon felújítási munkák.

Országokon át

Talán csak Németországban nem kell autópályadíjat fizetnie a járműveknek. Mint hazánkban is, Európa legtöbb országában van pályadíj. Tekintsük át az ajánlott útvonalat és nézzük meg, milyen országokon kell majd keresztülmennünk. Ha olyat látunk, hogy egy adott országba a gyorsaság és egyszerűség kedvéért éppen csak egy rövidebb szakasz kedvéért kell belépnünk, lehetséges, hogy az ottani útdíjak fel is emésztik a megspórolt időnket. (Azt hiszem, erre mondják, hogy amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon.)

Forrás: Google Maps®

Hosszabb utakon

Amikor több száz, vagy esetleg ezernél is több kilométert kell vezetnünk, akkor a következőket tartsuk be mindenképpen:

·         2-3 óránként álljunk meg pihenni, mozgassuk át magunkat, sőt ha fáradtak vagyunk, akár egy rövid szunyókálás is belefér

·         Nagyon jó, ha van olyan utasunk, akivel váltogatni tudjuk egymást a volánnál

·         Megfelelő mennyiségű élelem és folyadék is legyen nálunk

·         Tél van, úgyhogy sál, sapka és takaró legyen nálunk

·         Ne várjuk meg amíg elfogy az üzemanyag a megállások alkalmával –ha már az ½ alatt jár a mutató – tankoljunk is.

Látogassuk meg az autót

Egy egész héten a hidegben álló autó tud meglepetéssel szolgálni, amikor haza indulnánk. Az akkumulátorok viselkedését már ismerjük. Egy-két alkalommal nézzünk rá a járgányra, indítsuk be 10-15 percre és bemelegítésképpen a havat is lesöpörhetjük róla.

Bár idehaza szinte tavasz van, a síparadicsomokban tél lesz, ezért ennek megfelelően vezessünk! Mindenkinek jó utat kívánunk! Óvatosan!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.07
A második világháború előtti magyar autópiacon négyezer pengőnél kevesebbe került egy személyautó,....
2023.06.07
Hamisítás Elleni Világnap alkalmából látványos, hamis termékek megsemmisítésével egybekötött....
2023.06.07
Az AI lesz az új, mindent kontrolláló über-nagynéni.   ..
2023.06.07
Lezárták az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalát szerda délután Martonvásár közelében, mert....
2023.06.07
Egy napon 23 sebességi, illetve lassulási rekordot állított fel a Rimac Nevera horvát gyártmányú....
2023.06.07
A Wizz Air légitársaság támogatja a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) fejlesztésével....
2023.06.07
Horvátországban az első öt hónapban 26 584 új személygépkocsit adtak el, 44,3 százalékkal többet,....
2023.06.07
Biztató, hogy a magyar gazdaság iparágai között a legnagyobb súllyal szereplő járműgyártás,....
2023.06.07
Az utasbiztosítási piac tavaly elérte a járvány előtti szintet, a biztosítók utasbiztosításokból....
2023.06.07
Négy évvel a bemutató után jött el a ráncfelvarrás ideje a harmadik generációs Touareg számára. ..