jármű

500.000 forint ajándék az államtól annak, aki egy időre félreteszi a kocsiját

2024.07.12.

Mi az a „Viszlát autók” bónusz?

A cím némileg megtévesztő, az összeget átkonvertáltuk hazánk pénznemére. Hogy jobban érzékeltessük az ajándék bónusz mértékét. Az összeg „nagyságát” írni nem tűnik precíznek, mert inkább az összeg „kicsinységéről” van szó – legalábbis első blikkre nem tűnik soknak az állami juttatás cserébe azért, amit megkívánnak az állampolgároktól.

Na, de miről is van szó? Ki, hol és milyen feltételekkel kap 1250 eurót?  

Németországban járunk, Hessen tartományban, Marburg városában. Ebben a 77 ezer lakosú városban hozta az önkormányzat azt a döntést, hogy bevezet egy 1250 euró értékű bónuszt azoknak, akik úgy döntenek, hogy egy teljes évre megszabadulnak autójuktól.

12 hónapra teljesen lemondani a saját autóval való közlekedésről, komoly életmódbeli váltást jelent. Ehhez képest az1250 euró nem tűnik soknak. Még hazai viszonylatokban sem túl magas összeg, Németországban meg pláne szinte semmi. Ráadásul a bónuszt nem készpénzben adják, hanem utalványként, ami felhasználható az autómegosztáshoz és a tömegközlekedéshez, minden olyan szolgáltatáshoz, ami lehetővé tenné az állampolgár számára, hogy egy évig fedezze autójának Nem használatát. A bónusz felhasználható még Marburg üzleteiben és éttermeiben, hogy ezzel segítsék a helyi kereskedelmet.

„A jó mobilitási lehetőségekkel rendelkező városokban az autótulajdonosok egyharmada azt mondja, hogy alig van szüksége saját autóra. A cél az, hogy az emberek megtapasztalják a közlekedést saját személygépkocsi nélkül. Különösen azok számára, akik a belvárosban élnek, az autómegosztás szinte semmilyen változást nem okozna rutinjukban, kivéve, hogy a jármű nincs közvetlenül a bejárati ajtónál, ezért az utazás előtt azt le kell foglalni" –magyarázta Michael Kopatz, az önkormányzat Várostervezési és Mobilitási Osztályának vezetője.

Egy felmérés szerint az Ezredforduló után születettek nagyobb valószínűséggel hagynának fel a saját autó vezetésével a tömegközlekedés javára, de a többség úgy érzi, hogy ez kétségtelenül drasztikus változás volna.   

Forrás: auto.everyeye.it

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.09.16
Pedig a kor, az állapot és az ár átlagos. ..
2024.09.16
Az olimpiai, paralimpiai és speciális olimpiai mozgalom világszintű támogatójaként és mobilitási....
2024.09.16
Szombaton 32. alkalommal rendezték meg Budapesten a magyar Streetball Bajnokság döntőjét, melynek....
2024.09.16
A mobilitás forradalmát ígéri a Stellantis.   ..
2024.09.16
Kötelezően visszatérnek a tekerőgombok.   ..
2024.09.16
Emelkedik az elektromos rollerekkel közlekedők által okozott, személyi sérüléssel járó balesetek....
2024.09.16
Hegedűs Péter, a Széchenyi István Egyetem Könyvtár és Levéltárának osztályvezetője egy arany- és....
2024.09.16
Szinte megszűnt a csomagok fosztogatása a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, miután a....
2024.09.16
Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter vasárnap arra hívta fel a figyelmet, nem kizárt, hogy....
2024.09.16
A festőüzem dolgozói tömegesen vesznek részt jelnyelvi tanfolyamokon, hogy siket munkatársaik még....