Mercedes-Benz

2027-ig velünk marad a Mercedes G-osztály

2014.08.23.

A legendás terepjáró 2016-ban kap egy utolsó, alapos ráncfelvarrást, amivel 2027-ig a kínálatban marad.

A Mercedes-Benz 1979-ben mutatta be az osztrák Steyr-Daimler-Puch céggel közösen tervezett terepjárót, amit eredetileg katonai használatra szántak. Ennek megfelelően az első példányok NATO-zöld festéssel gördültek le a grazi összeszerelő üzem szerelőszalagjáról, de később a gazdagabb felszereltségű polgári változatok is megjelentek és népszerűvé váltak.

A G-osztályt már sokszor temették, de az alapos ráncfelvarrásokkal – amelyek során rengeteget finomítottak a technikán és a belső téren – máig a kínálatban tartotta a Mercedes-Benz. Máig nincs párja a terepjáró képességeket tekintve, rajta kívül egyetlen terepjáró sem kínál három zárható differenciálművel, és az alvázas kialakítás is ritkaság manapság.

Még jó ideig gyártani fogják a típust a brit Car magazin szerint, ugyanis arról számoltak be megbízható forrásokra hivatkozva, hogy a W463-as kódjelű polgári változat 2016-ban átesik egy újabb jelentős modellfrissítésen. Erre azért akkor kerül sor, mert akkor lép életbe egy sor, a passzív biztonságra és a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó új, szigorúbb előírás, amihez a G-osztálynak is alkalmazkodnia kell.

A karosszériát 100 mm-rel kiszélesítik 1860 mm-esre de még így is jóval kisebb lesz, mint a 1980 mm széles Range Rover. Fontos változás, hogy a masszív létraalvázat acél helyett alumíniumból készítik el, ami 375 kilogrammal csökkenti majd a terepjáró tömegét. Szintén csökkenti majd a tömeget és javítja a menettulajdonságokat, hogy az első merev tengely helyére független felfüggesztést terveznek. Kicsit csökkentenek a magasságon, hogy a normál garázsokba is beférjen a kocsi, de a védjegynek tekinthető orr-dizájn szinte változatlanul él majd tovább azt leszámítva, hogy a légellenállás javítása érdekében pár apróságon változtatnak majd. Még nem tudni, hogy a háromajtós kabrió is megmarad-e a kínálatban.

Megjelennek majd az extralistán a modern vezetéstámogató rendszerek a radaros, távolságtartó tempomattól a holttérfigyelő rendszeren át a kormányzásba belenyúló sávtartó automatikáig. Ezek miatt szükséges, hogy a hidraulikus szervokormányt elektromosra cseréljék, mert így az automatikus kormányzás is megvalósíthatóvá válik, és a fogyasztás is csökken. A G 65 AMG szomjas és nehéz V12-es benzinmotorját törlik majd a kínálatból, a kínálatot V6-os és V8-as turbómotorok alkotják majd 313-től 571 lóerőig.

A nagyobb szélesség miatt teljesen új műszerfalat kap majd a G-osztály, de az olyan jellegzetességeket, mint a két kerek műszer, az első utas előtti kapaszkodó vagy a három differenciálzár középre tett nyomógombjai, megtartják. Természetesen a Comand fedélzeti menürendszer legújabb, tapipados, írásfelismerő vezérlővel ellátott változatát is beépítik majd, megnő a központi monitor mérete és megjelenik a feláras Head up display is.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.27
A tavasz az az időszak, amikor már alig várjuk, hogy útnak induljunk az autónkkal a szabadba,....
2024.04.27
Hasznos és gyakorlatias útmutató. ..
2024.04.27
Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán....
2024.04.27
Hétszemélyes elektromos luxusterepjárót dob az európai piacra Kína egyik legrégebbi autómárkája, a....
2024.04.27
Dízel helyett zöldárammal biztosítják a repülőgépek energiaellátását tizennégy állóhelyen a Liszt....
2024.04.27
Sok remek és izgalmas autót, rengeteg tesztet és persze rendkívül szoros küzdelmet hozott az Év....
2024.04.27
A BMW Group Magyarország közel háromszáz ügyfele ismerkedhetett meg a bajor prémiumgyártó tisztán....
2024.04.27
Kezdetét vette a június 8-ig tartó, Közlekedik a család elnevezésű országos közlekedésbiztonsági....
2024.04.27
Összesen hatan utaztak a sérült járművekben – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.04.27
A Nissan kiterjesztette a következő generációs NissanConnect szolgáltatásainak elérhetőségét....