holdjáró

2025-re útra kész a Toyota ember vezette holdbéli terepjárója

2020.09.29.

A Nasa és Tesla mellett a JAXA és Toyota is új űr-rover kifejlesztésén dolgozik. A japán planetáris terepjáró, a Toyota Lunar Cruiser 2025-re készen áll majd arra, hogy holdbéli tájakat barangoljon be – írja az automoto.it olasz autós szakportál.

Nemcsak Amerika dúsgazdag nagybácsija, Elon Musk készül arra, hogy kivételes  járműveivel fogjon bele a világűr meghódításába. A japán űrügynökség, a JAXA (Japán Aerospace Exploration Agency) a Toyotával együttműködve egy teljesen új, üzemanyagcellás technológiával hajtott kutató űrterepjáró kifejlesztésén dolgozik, amely - reményeik szerint - keréknyomait hamarosan otthagyja majd a Holdon.

A Toyota a világ egyik leginnovatívabb autógyártójaként ismert. A japán óriás a robotika, a mesterséges intelligencia, az önvezető autók, és nem utolsósorban a részben vagy teljesen elektromos meghajtások területén is vezető fejlesztőnek számít.

Milyen lesz a Toyota új holdjárműve? Nos, ha abból indulunk ki, hogy a legendás Land Cruiser tökéletesen alkalmazkodik a földi viszonyokhoz, akkor triviális, hogy a Lunar Cruiser ugyanezt teszi, csak a Holdon. Miben különböznek? Rengeteg mindenben. Az egyik legfontosabb, hogy a Lunar Cruiser utaskabinjában a legénység számára ugyanolyan túlnyomást kell teremteni, mint az űrhajók belsejében.

A japánok már 2019-ben előrukkoltak a bejelentéssel, de a részletek egyelőre még titkosak a nyilvánosság számára.   

Annyit tudni, hogy a 2019-2021 között lezajló hároméves projekt során a JAXA és a Toyota tesztmodelleket készít, illetve prototípusokat értékel. Ennek célja a legénységgel ellátott túlnyomásos holdjáró kifejlesztése, illetve egy nemzetközi összefogás keretein belül a Hold felszínének vizsgálata. A JAXA és a Toyota azonosítja azokat a technológiai elemeket, amelyek a Hold felszínén való közlekedéshez szükségesek, és az autógyártó részletes tervet készít készítése a holdjáró prototípusáról.

Idén megkezdődött a technológiai elemek alkatrészeinek előállítása és a holdjáró prototípusának megépítése, míg a 2021-ben a legyártott alkatrészek és a holdjáró prototípusának tesztelését és kiértékelését tervezik. 

A japánok általában pontosak és megbízhatóak. Ha ebből indulunk ki, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a Toyota Lunar Cruiser - az ígéreteknek megfelelően - 2025-re készen áll, hogy a Holdra tegye kerekeit.

Ha minden jól megy, és az űrjárművek piaca fejlődésnek indul, ahogyan azt Elon Musk megjósolta, akkor ezen a piacon a Toyota számára is nagy lehetőségek nyílnak. A holdbéli mobilitás a következő néhány évtized nagy üzlete lehet.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.20
Egy Daewoo Matizhoz kötöztek egy felismerhetetlen roncsot a 3-as főúton. ..
2024.04.20
A közlekedésbiztonsági feladatokban legügyesebb család idén is egy új Skodával mehet haza. ..
2024.04.20
10 éves Grand Cherokee 6 millióért, amire még locsolni kellene egy kis pénzt ..
2024.04.20
A központi járási ügyészség közvetítői eljárás céljából felfüggesztette az eljárást azzal a....
2024.04.20
Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint márciusban 80 százalékkal nőtt az értékesítés 2023-....
2024.04.20
A TCR World Tour egyetlen magyar versenyzője az első helyről indulhat a szombati első futamon....
2024.04.20
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a ....
2024.04.20
Rendkívül izgalmasan alakul a rali-vb szezon második aszfaltos versenye, ugyanis még Ogier is....
2024.04.20
Megközelítette az 1500-at a hazánkban a tavaly eladott kínai autók száma és ebbe nem számoltuk bele....
2024.04.20
Azt gondolta, jó ötlet felmászni a méregdrága szupersportkocsira. ..