környezetvédelem

Zöldülő motorsport 2023-ban is

2023.01.23.

2023 úgy tűnik ismét egy olyan év lesz, amikor nem a környezetvédők fogják megvédeni a környezetet. Mindez persze nem is biztos, hogy annyira rossz hír. 

Már többször foglalkoztam azzal a különleges és örvendetes jelenséggel, hogy a gépjárműipar, valamint az autó és motorsport a zöldeket megszégyenítő lelkesedéssel és náluk mindenképp hatékonyabban képviseli a környezettudatosság fontos erényét. Korábban példaként említettem, hogy míg például a Volkswagen pittsburghi kantinjaiban vegán ételeket kínálnak, mindez nem természetes a világ nagy környezetvédő szervezeteinél. Arról is egyre több hír érkezik, hogy az autógyártás nem csak az energiafelhasználás, az újrahasznosítás vonatkozásában közelít a karbonsemlegességhez, de egyre több gyártó kínál úgynevezett vegán autókat, amelyekbe nem építenek be állatok kihasználásával, megölésével készült termékeket. 

Képre kattintva galéria nyílik!

 
Még csak néhány hét telt el az új évből és itt egy újabb örvendetes és világraszóló bejelentés: Álex Rins a MotoGP egyik legkiválóbb és legsikeresebb sztárja 17 nagydíj győztese, aki az idei évtől a Honda csapatának versenyzője, egy olasz szaklapnak adott interjúban bejelentette, hat hónapja vegánként él és ami talán még ennél is fontosabb, hogy Álex Rins rendkívül közérthető szimpatikus és valószínűleg a világban akár több százmillió MotoGP rajongó számára ad érthető magyarázatot döntésére. Rins úgy fogalmaz, hogy húsmentes életmódjának két fontos oka volt. Az egyik a munkájával kapcsolatos: szeretett volna jobb fizikai kondíciót elérni, ami a világ egyik legnépszerűbb és legkeményebb versenysorozatában a MotorGP-ben nyilvánvalóan elengedhetetlenül fontos. A másik - ahogy ő fogalmaz - hasonlóan fontos szempont döntésében az állatok szeretete volt. Alex Rins azt is elmondta, mentálisan és fizikálisan is sokkal jobban érzi magát a húsmentesen eltöltött fél évet maga mögött hagyva és nagyon bízik benne, hogy az idei különleges koncentrációt igénylő, sprint versenyekkel megtűzdelt MotoGP szezonban meg is fogja hozni a várt eredményt.
 
Képre kattintva galéria nyílik!
 
Lewis Hamilton, Sebastian Vettel és most Alex Rins. A világ két legnépszerűbb technikai sportjának sztárjai akik meggyőződésből és elkötelezettségből zöldebbek még a zöldeknél is, és azért nemzeti büszkeségből ne felejtkezzünk el arról sem, hogy mi magyarok is nagyszerűen állunk elkötelezetten zöld autó és motor versenyzők terén. Kiss Norbert sokszoros Európa bajnok, világbajnok autóversenyző bizonyosan nagyobb hatást váltott ki Magyarország zöldítésében, mint néhány folyamatosan az autóipart ócsárló zöld szervezet. De ugyanez elmondható a világhírű magyar gyorsasági motorversenyzőről Sebestyén Péterről aki már több éve Alex Rins vegán útját járja. 
 
Képre kattintva galéria nyílik!
 
Csak egy ötlet: talán hatékonyabban propagálhatnák a zöld gondolatokat azok a környezet- és természetvédő szervezetek, akiknek képviselői közül sokan bizonyosan példát vehetnének környezettudatosságban az autósport e nagyszerű hazai és világhírű sztárjairól.
 
 
Képre kattintva galéria nyílik!
 
További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.29
Az Inception első pillantásra a távoli jövő autójának tűnik. A koncepció azonban már most is....
2023.01.29
Hamisított adásvételi szerződésekre bukkant egy használtautó-kereskedő cégnél az adóhatóság,....
2023.01.29
Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz....
2023.01.29
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Nagyon nagy a baj! ..
2023.01.29
Egy az M3-as autópályán lerobbant tehergépkocsi mentését végző autómentő vezetőjét gázolta halálra....
2023.01.29
Itt a koriszezon, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjaiban megmutatjuk a legfontosabb....
2023.01.29
A dinamikus kupé japán belpiacos változata esett át egy enyhe ráncfelvarráson - a belső teret új....
2023.01.29
Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által....
2023.01.29
A Pirelli Elect, az e-járművek és plug-in hibridek technológiai csomagja mostantól a gumiabroncs-....
2023.01.29
Egy gépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között elsodort egy gyalogost Táplánszentkereszt....