tanulmányi verseny

Young Car Mechanic 2022. – Az autószerelők versenye

2022.05.11.

Idén is magyar szerelő nyeri a nemzetközi megmérettetést?

Ahogyan arról az Autószektoron is beszámoltunk, a 2021-es nemzetközi autószerelőverseny, a Young Car Mechanic (YCM)lengyelországi döntőjét egy magyar srác, Ölbei Zsolt nyerte. A versenysorozat robog tovább, és mint címvédők, idén Magyarország rendezheti majd a nemzetközi döntőt.

Ölbei Zsolt a YCM 2021-es győztese a döntőn

A versenysorozatról röviden

A megmérettetésben részt vevő országok a Közép-Kelet európai régióból kerülnek ki. A sajnálatos események miatt azonban 2022-ben az ukrán kollégák nem tudnak részt venni a versenyben. Magyarországon kívül így is kilenc régiós ország legjobb autószerelő tanulói mérhetik össze tudásukat.

A lebonyolítás az országonként külön megrendezett tanulmányi versenyekből áll. Hazánkban ezeket a versenyeket az Inter Cars Hungária Kft. az Autószerelők Országos Egyesületével közösen rendezi. Fontos, hogy minden országon belüli régióban ugyanazok a versenyszámok képezik a feladatsort, így mindenkit azonos mérce alapján lehet elbírálni.

Érdekesség, hogy az öt, az AOE-vel együtt megrendezett területi versenyekről nem feltétlenül csak az öt nyertes jut be a YCM országos döntőjébe, hanem a pontszámok alapján kialakult rangsor legjobb 6 versenyzője indulhat. A jövőben ezt a létszámot még emelni is tervezik a rendezők 8 főre.

A döntő

A hazai döntőt és a nemzetközi döntőt idén is a győri Csanak Autó szervizbázisa rendezi, amely az Inter Cars nemzetközi alkatrész- és garázstechnikai kereskedelmi vállalat által életre hívott Q-Service hálózat tagja.

A magyar versenysorozat csúcsát az országos döntő jelenti. Az egész napos eseményt április második hétvégéjén rendezték. A versenyen tulajdonképpen egy teljes munkanapot szimuláltak a részvevőknek, ahol nyolc, egyenként 45 perces feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak, negyed órás szusszanók közbeiktatásával.

A versenyt természetesen a legnagyobb alkatrészbeszállítók támogatják. A feladatok is mind egy-egy beszállítóhoz kapcsolódtak. A nyolc feladat a következő támogatókkal valósult meg: Meyle, Bosch, Schaeffler, Shell, febi, Mann Filter, ZF és Continental.

A versenyt további beszállítók is támogatják, mint például a Valeo, vagy az Elring. Velük a nemzetközi döntőben mint „feladatadóval” is találkoznak majd a versenyzők.

Versenyen kívüli programok

Az áprilisi hazai döntőn a diákokkal érkező tanárokat a QP Zrt. látta vendégül és bemutatta nekik világszínvonalú gyártórendszerét, amely az Audi megbízható alkatrész beszállítójává tette őket. A júniusi nemzetközi döntőre sem csak a versenyzők, hanem csapataik is hazánkba látogatnak. Őket is számos érdekes, szakmai programmal fogja a szervező Inter Cars „kiszolgálni”. Cél, hogy a vendégeknek kis ízelítőt adjanak Magyarországból és ezért az események között várhatóan a Balaton környékének felfedezése és egy budapesti városnéző kirándulás tarthat számot a legnagyobb érdeklődésre, utóbbin biztosan látogatást tesznek a Bosch budapesti fejlesztőközpontjába és egy alkatrészüzembe is.

Mi ott leszünk

A YCM évek óta az egyik legnagyobb autószerelő versenyrendezvény, amely már önmagában is népszerűsíti a szakmát. Ezt nagyban segítette a tavalyi magyar siker, amit, reméljük, idén is meg tud védeni Kovács Bálint, aki a hazai döntőt nyerte áprilisban.

Hamarosan mi is interjúzunk Bálinttal, aki Zalaegerszegről utazik majd a győri nemzetközi döntőre. Nem csak őt, hanem felkészítő tanárát, Horváth Tibort is igyekszünk kikérdezni a felkészülés és a verseny tapasztalatairól, ezen kívül mikrofonvégre kapjuk Simon Róbert urat, a Csanak autó ügyvezetőjét, hogy első kézből számolhassunk be a szervezői tapasztalatokról.

Szurkoljunk együtt a magyar csapatnak!

Cikkünk megjelenését az Inter Cars támogatta.

További autós tartalmakért kövesse az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.16
A Hyundai és a Motional közösen fejlesztik az IONIQ 5 alapú robottaxit, amelyet fejlett autonóm....
2022.05.16
Sopronból, Győrből, Budapestről, de számos más nagyvárosból és a környező országokból is érkeznek....
2022.05.16
A sorozatgyártást előkészítő utolsó finomhangolási fázisba lépett a BMW M GmbH első hálózatról....
2022.05.16
Bárki is nyeri meg a 7-Eleven nyereményautóját, mostantól nem lesz gondja arra, hogy hova tegye a....
2022.05.16
Az ABB Robotics bemutatja a világ első, robotfestésű, műalkotásnak minősülő “art car” autóját. ..
2022.05.16
A világ lakosságának több mint a fele jelenleg városi területeken él és ez az arány az emberiség....
2022.05.16
A Renault Rosszija részvényei Moszkva város, a Renaultnak az Avtovazban lévő részesedését pedig az....
2022.05.16
A tisztán elektromos hajtású Niro EV 460 kilométeres hatótávolságot kínál és a plug-in hybrid is....
2022.05.16
Megrongálták Nyíregyházán, a KRESZ-tanpályán kihelyezett közúti jelzőtáblákat – írta a police.hu. ..
2022.05.16
Két kategóriában is magyar győzelem született a motorcsónakosok Hydro GP világbajnoki sorozatának....