tanulmányi verseny

Young Car Mechanic 2022. – Az autószerelők versenye

2022.05.11.

Idén is magyar szerelő nyeri a nemzetközi megmérettetést?

Ahogyan arról az Autószektoron is beszámoltunk, a 2021-es nemzetközi autószerelőverseny, a Young Car Mechanic (YCM)lengyelországi döntőjét egy magyar srác, Ölbei Zsolt nyerte. A versenysorozat robog tovább, és mint címvédők, idén Magyarország rendezheti majd a nemzetközi döntőt.

Ölbei Zsolt a YCM 2021-es győztese a döntőn

A versenysorozatról röviden

A megmérettetésben részt vevő országok a Közép-Kelet európai régióból kerülnek ki. A sajnálatos események miatt azonban 2022-ben az ukrán kollégák nem tudnak részt venni a versenyben. Magyarországon kívül így is kilenc régiós ország legjobb autószerelő tanulói mérhetik össze tudásukat.

A lebonyolítás az országonként külön megrendezett tanulmányi versenyekből áll. Hazánkban ezeket a versenyeket az Inter Cars Hungária Kft. az Autószerelők Országos Egyesületével közösen rendezi. Fontos, hogy minden országon belüli régióban ugyanazok a versenyszámok képezik a feladatsort, így mindenkit azonos mérce alapján lehet elbírálni.

Érdekesség, hogy az öt, az AOE-vel együtt megrendezett területi versenyekről nem feltétlenül csak az öt nyertes jut be a YCM országos döntőjébe, hanem a pontszámok alapján kialakult rangsor legjobb 6 versenyzője indulhat. A jövőben ezt a létszámot még emelni is tervezik a rendezők 8 főre.

A döntő

A hazai döntőt és a nemzetközi döntőt idén is a győri Csanak Autó szervizbázisa rendezi, amely az Inter Cars nemzetközi alkatrész- és garázstechnikai kereskedelmi vállalat által életre hívott Q-Service hálózat tagja.

A magyar versenysorozat csúcsát az országos döntő jelenti. Az egész napos eseményt április második hétvégéjén rendezték. A versenyen tulajdonképpen egy teljes munkanapot szimuláltak a részvevőknek, ahol nyolc, egyenként 45 perces feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak, negyed órás szusszanók közbeiktatásával.

A versenyt természetesen a legnagyobb alkatrészbeszállítók támogatják. A feladatok is mind egy-egy beszállítóhoz kapcsolódtak. A nyolc feladat a következő támogatókkal valósult meg: Meyle, Bosch, Schaeffler, Shell, febi, Mann Filter, ZF és Continental.

A versenyt további beszállítók is támogatják, mint például a Valeo, vagy az Elring. Velük a nemzetközi döntőben mint „feladatadóval” is találkoznak majd a versenyzők.

Versenyen kívüli programok

Az áprilisi hazai döntőn a diákokkal érkező tanárokat a QP Zrt. látta vendégül és bemutatta nekik világszínvonalú gyártórendszerét, amely az Audi megbízható alkatrész beszállítójává tette őket. A júniusi nemzetközi döntőre sem csak a versenyzők, hanem csapataik is hazánkba látogatnak. Őket is számos érdekes, szakmai programmal fogja a szervező Inter Cars „kiszolgálni”. Cél, hogy a vendégeknek kis ízelítőt adjanak Magyarországból és ezért az események között várhatóan a Balaton környékének felfedezése és egy budapesti városnéző kirándulás tarthat számot a legnagyobb érdeklődésre, utóbbin biztosan látogatást tesznek a Bosch budapesti fejlesztőközpontjába és egy alkatrészüzembe is.

Mi ott leszünk

A YCM évek óta az egyik legnagyobb autószerelő versenyrendezvény, amely már önmagában is népszerűsíti a szakmát. Ezt nagyban segítette a tavalyi magyar siker, amit, reméljük, idén is meg tud védeni Kovács Bálint, aki a hazai döntőt nyerte áprilisban.

Hamarosan mi is interjúzunk Bálinttal, aki Zalaegerszegről utazik majd a győri nemzetközi döntőre. Nem csak őt, hanem felkészítő tanárát, Horváth Tibort is igyekszünk kikérdezni a felkészülés és a verseny tapasztalatairól, ezen kívül mikrofonvégre kapjuk Simon Róbert urat, a Csanak autó ügyvezetőjét, hogy első kézből számolhassunk be a szervezői tapasztalatokról.

Szurkoljunk együtt a magyar csapatnak!

Cikkünk megjelenését az Inter Cars támogatta.

További autós tartalmakért kövesse az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.28
A közvéleményt és az európai, benne a magyar sajtót továbbra is élénken foglalkoztatja, hol építi....
2023.01.28
Elég télen a négyévszakos gumiabroncs? Van értelme ilyenkor lemosatni az autót? Milyen típusú....
2023.01.27
A Katasztrófavédelem jelenti péntek este:     ..
2023.01.27
Az új kezdeményezés hétről hétre több érdeklődőt vonz. ..
2023.01.27
Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos....
2023.01.27
És hogyan befolyásolja a fűtés az üzemanyag-fogyasztást?   ..
2023.01.27
Eddig tisztázatlan okból és körülmények között 2023. január 27-én nem sokkal éjfél után a 6-os....
2023.01.27
A Sony és a Honda által kifejlesztett új elektromos autó Afeela márkanév alatt kerül forgalomba, és....
2023.01.27
A BMW M GmbH modellpalettájára 2023-ban is érkeznek új különkiadások. Az új BMW M3 CS a prémium....
2023.01.27
A versenyhivatal jóváhagyását követően az AutoWallishoz került a Nelson csoport flottakezelési....