WRC

WRC: Rovanperä átvette a vezetést Portugáliában

2022.05.22.

Az időjárás is segítette az idén bomba formában vezető finnt, hogy megelőzze csapattársát, Elfyn Evanst szombaton. Ogier és Loeb vesszőfutása folytatódott.

Elfyn Evans és Kalle Rovanperä jól tette, hogy a lágy keverékű Pirellik mellett döntött a szombat délelőtti pályákra, mivel ezek jobb tapadást adtak a Cabreira hegység homokos útjain, mint a riválisok által favorizált kemények. Ennek köszönhetően a két toyotás növelte előnyét az összetettben, a nap közepén a finn 20 másodperccel volt lemaradva a walesi mögött, de estére ledolgozta hátrányát, és 5,7 másodperccel átvette a vezetést.

 

Már a délutáni két gyorsasági megnyerésével is megfelezte hátrányát Rovanperä, aztán a verseny leghosszabb gyorsaságiján, az Amarantén az időjárás is a segítségére sietett, ugyanis elkezdett esni, és a 4 perccel mögötte rajtoló Evans-nek már csúszósabb pályán kellett mennie. Itt további 14 másodpercet kapott a walesi, és a hátránya a nap végi portói szuperspeciálon is nőtt közel 2 másodperccel. Ha vasárnap is így folytatja Rovanperä, akkor az idei harmadik győzelme jöhet össze (négy verseny alatt), de ehhez még annak az Evansnek is lesz egy-két szava, aki tavaly nagyon jól ment itt az utolsó napi gyorsaságikon.

„Remek napot zárunk, fontos volt, hogy tisztán, hiba nélkül menjünk. Mivel nagyon kényelmesen érzem magam az autóban, nem is kellett mindig és mindenhol a határon vezetnem, de valahogy így is sikerült elkapnunk Elfynt, ami miatt igazán elégedettek lehetünk. Nem számítottam rá, hogy így fogjuk átvenni a vezetést, ahogy összejött: a hosszú gyorsasági második futásán eleredt az eső, és nem volt könnyű a kemény keverékű gumikkal menni, de megpróbáltam némi előnyt kiépíteni, ami végül össze is jött. Holnap szoros lesz a küzdelem, meglátjuk, milyen lesz délelőtt az érzés az autóban, és ez milyen tempóra lesz elég. Elfyn igazán gyors volt ezeken a pályákon tavaly, ezért keményen kell nyomnunk a gázt, ha meg akarjuk tartani a vezetést” – nyilatkozta szombat este Rovanperä.

Kacuta Takamotónak köszönhetően a Toyota Gazoo Racing szombaton kisajátította magának az előzetes dobogót, a japán ugyanis remek teljesítményt nyújtva átvette a harmadik helyét Dani Sordótól. Egy kivételével minden szombati gyorsaságin a rutinos spanyol előtt végzett, de így is csak 5,7 másodpercnyi előnnyel mehetett pihenni. Az első helyre nincs esélyük, mert két perccel vannak lemaradva, viszont hátrafelé figyelniük kell, ugyanis a fél perccel mögöttük tanyázó Thierry Neuville még nem adta fel, hogy felérjen a dobogóra. Erre különösen akkor nőttek meg az esélyei, amikor a délutáni Amarante gyorsaságin a második helyezett Rovanperänak 17 másodpercet, a mezőny többségének pedig 30-50 másodpercet adott egy remek vezetéssel. Ezen a gyorsaságin a belga megfelezte hátrányát Kacutáék mögött, és biztosak lehetünk benne, hogy vasárnap is mindent belead majd, hogy harmadik legyen.

A Ford Pumával versenyző Pierre-Louis Loubet és Craig Breen sok időt vesztett szombat délelőtt a kemény gumik miatt, de a fiatal franciának az is értékes idejébe került, hogy egyszer megpördült, aztán pedig nem működött az ablaktörlője az esőben. Breen ennek, és a nap közepi beállítás-változtatásoknak köszönhetően vette át a hatodik helyet csapattársától, a különbség közöttük 14,3 másodperc. A szintén Forddal versenyző Gus Greensmith-nek fel kellett adnia a napot, mert nekicsúszott egy töltésnek, ami eltörte a kormányművet a Pumában. Ennek köszönhetően Ott Tänak fellépett a nyolcadik, a délelőtt defektet kapó Adrien Fourmaux pedig a kilencedik helyre.

A két Sébastien, Loeb és Ogier a pénteki kieséseket követően szombaton újra indulhattak tetemes időbüntetéssel, de ezúttal sem jutottak messzire: előbbinél turbóhiba, utóbbinál egy kicsúszás, és később egy kisebb tűzeset akadályozta meg a versenyzést. Ogier Toyotájában a kipufogóra szivárgó fékfolyadék kapott lángra, de sikerült eloltani a tüzet.

A vasárnapi etap öt gyorsaságit tartalmaz, az össztáv közel 49 km lesz. Mindenki a híres Fafe gyorsaságira és a cél előtti ugratójára fog figyelni, ahol a legnagyobb közönség várható. Ennek a második futásának az eredménye alapján osztják majd ki a Power Stage-ért járó bónusz pontokat.

Az állás szombat este:

1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1) 3h13m46.7s

2. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1) +5.7s

3. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1) +1m50.1s

4. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1) +1m55.8s

5. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +2m25.9s

6. Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1) +4m00.4s

7. Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais (Ford Puma Rally1) +4m14.7s

8. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) +4m40.9s

9. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1) +7m04.3s

10. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally2) +10m08.5s

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.01
35 fok felett a tradicionális bécsi fiákerek az állatvédelmi törvény miatt nem közlekedhettek az....
2022.06.30
Nem is akárhová, hanem a középkategória felső harmadába, tehát a Passat, Insignia, vagy éppen a....
2022.06.30
Jogerősen felmentette a bíróság az M3-as autópályán 2016-ban történt halálos tömegszerencsétlenség....
2022.06.30
Az új Neta S Yaoshi elektromos szedánt az ingyenes töltés lehetőségével és egy brutális motorral....
2022.06.30
Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével....
2022.06.30
Nézze meg a videót! ..
2022.06.30
Elfogadta az üzemanyagok 50 banis - 40 forintnak megfelelő - árkompenzációjáról szóló sürgősségi....
2022.06.30
A versenyhivatali eljárás elhúzódása miatt az eredetileg tervezettnél később, várhatóan ősszel....
2022.06.30
Az új Citroen C4 X & Ë-C4 X szakít a bevett normákkal: sziluettjében egy elegáns fastback, egy....
2022.06.30
A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május....