járműgyártás

A Volvo Szlovákiában épít autógyárat

2022.07.01.

A svéd Volvo Cars bejelentette, hogy autógyárat épít Kassa közelében, a Valaliky ipari parkban. A beruházás összértéke 1,2 milliárd euró - írja a parameter.sk

 

SME napilap azt írja, a Volvo legmodernebb autóit fogják összeszerelni Kassa közelében. A tervek szerint évente 250 ezer darabot fognak itt legyártani, és több ezer munkaerőre lesz szükség.

Illusztráció Volvo

Richard Sulík gazdaságügyi miniszter hangsúlyozta, sikerült egy fontos célt elérni azáltal, hogy új befektető érkezik a keleti régióba, és ezáltal megközelítőleg 3300 új munkalehetőség létesül.

A kínai tulajdonban lévő Volvo tavaly márciusban jelentette be, hogy teljesen átáll elektromos autók gyártására és értékesítésére 2030-ra. Mivel a szlovákiai gyár a tervek szerint 2026-tól kezdheti el a működést, már itt is kizárólag elektromos autókat fognak gyártani. A gyár megépítése a tervek szerint 2023-ban kezdődhet el.

Azáltal, hogy a Volvo Szlovákiát választotta új gyártóüzemének helyszínéül, egy európai termelési háromszöget hoznak létre, amely magában foglalja a nyugat-európai genti (Belgium) és az észak-európai Torsland (Svédország) üzemeit.

„Teljes mértékben arra összpontosítunk, hogy elérjük a célt, hogy 2030-ra teljesen elektromos márkává váljunk a mobilitás terén, ami összhangban van szándékunkkal” – mondta Jim Rowan, a Volvo Cars vezérigazgatója és elnöke, hozzátéve, az európai terjeszkedés kulcsfontosságú ebből a szempontból.

„Nagyra értékelem, hogy a Volvo Cars úgy döntött, Szlovákiában építi fel új gyárát. Ez azt mutatja, hogy bíznak ebben az országban és a stabilitásában. Az új Volvo Cars gyár két okból is fontos számunkra. Először is Kelet-Szlovákiában hozzák létre, ami jelentősen javítja a térség társadalmi és gazdasági helyzetét. Másodsorban, csak elektromos autókat gyártanak majd az üzemben, ami a versenyképesség perspektíváját jelenti az új ökológiai korszakban a szlovák autóipar számára” – hangsúlyozta Eduard Heger miniszterelnök.

„Nagyon örülök annak, hogy hazánk sikeresen pályázott egy olyan megaberuházásért, amely fejlődést és sok munkahelyet teremt Szlovákia keleti részén. A mai napon sikerült teljesítenünk egy nagy célunkat – új befektetőt hozni országunk keleti részére, sok közvetlen és közvetett munkalehetőséggel” – mondta Richard Sulík, gazdaságügyi miniszter. A tárcavezető hozzátette, amikor tudomást szereztek róla, hogy a Volvo Európában szeretne gyárat létesíteni, sikerült felvenniük a kapcsolatot az illetékesekkel és e-mailekkel „bombázták” őket. Megjegyezte, már-már attól tartottak, hogy az üzenetek a spam-mappában kötnek ki, de végül sikerült egyezségre jutniuk.

A Volvo Cars egyébként közel 60 éve nem épített új autógyárat Európában. A svédországi gyár 1964-től, a belgiumi pedig 1965-től működik. Évente összesen 600 ezer járművet képesek legyártani.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.11
Balesetet szenvedett egy siklóernyős a Hármashatárhegyi repülőtér közelében. ..
2022.08.11
Izgalmas és homályos kalandjai miatt film is készült életéről, igaz, kicsit más figuraként jelent....
2022.08.11
Mintegy 4,2 milliárd forint állami forrásból négysávosra bővítik az 52-es főutat Kecskeméten,....
2022.08.11
Az Easyjet mellett a Ryanair idén a világ egyik legjobb fapados légitársasága – írja a Travelbook.....
2022.08.11
Hetven évvel ezelőtt vette kezdetét Mladá Boleslavban a teljes egészében acél karosszériával....
2022.08.11
2022 első hat hónapjában 57 ezer 411 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 11,4....
2022.08.11
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma júliusban 1 294 608 fő volt, elérte a járvány....
2022.08.11
Retró hétvégét tart a MÁV a Balatonnnál augusztus 13-án és 14-én, a szerelvényeket többek közt....
2022.08.11
Minden szabályt áthágott a taxis, aki két piros lámpánál, sajátos vargabetűvel pofátlankodott át a....
2022.08.11
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság....