Forma 1

Volt főnökük talált közös vonást Hamiltonban és Schumacherben

2018.11.07.

Lewis Hamilton az F1 1950 óta íródó történetének mindössze a harmadik olyan versenyzője, aki eljutott öt világbajnoki elsőségig. Juan Manuel Fangio volt az első, ő megállt ötnél, majd 2004-ben Michael Schumacher hétre növelte a bajnoki címei számát. Sokan máris arról találgatnak, hogy a szerződése értelmében 2020-ig biztosan a Mercedesnél és az F1-ben maradó Hamilton célba veheti-e a német csúcsait.

Ő maga a rekordokra sosem tekintett különösebb célként, ám mexikói sikere után jelezte, azért minél közelebb szeretne kerülni elődjéhez, akitől két bajnoki címmel, 20 futamgyőzelemmel és 23 dobogós helyezéssel marad el. – Én igyekszem semmit sem biztosra venni. Mindig úgy viszonyultam ehhez, hogy már azért hálás vagyok, ami eddig megadatott. Nagyon-nagyon szerencsés vagyok, hogy idáig juthattam, hiszen ez több, mint amit a legtöbben elértek. Hogy lesz-e esélyem még többet nyerni, azt nem tudhatjuk. De mindent beleadok, hogy legyen. A kilencvenegy győzelem például nagyon sok. Még mindig messze van, de itt leszek még pár évig, és remélem, hogy legalább a közelébe fogok tudni kerülni – nyilatkozta Hamilton.

Volt, aki már el is mélyedt abban, mennyire reális cél a rekorddöntés számára. A német Motorsport-Magazin összevetette a címvédő statisztikáját Schumacherével, majd a 2014 óta jellemző tendenciákat alapul véve (győzelmek, dobogók, pole pozíciók átlagos száma idényenként) kiszámolta, meddig juthat Hamilton szerződése 2020 végi lejártáig. Ha tartani tudja a győzelmek terén elmúlt években tapasztalt 9,8-es szezononkénti átlagát, 90,6 győzelemig jut, vagyis valóban Schumi rekordjának közelébe kerül.

Dobogós helyezések számában 163,2-es érték jött ki, ami azt jelenti, hogy ezen a téren biztos csúcstartóvá válhat (Schumacher 155-nél állt meg), míg a pole-ok számában elérheti a 101-et – igaz, itt már most is csúcstartó. Bajnoki elsőségek tekintetében viszont veretlennek kéne maradnia 2020-ig ahhoz, hogy meglegyen a hét címe.

Az efféle játékba Ross Brawn nem ment bele, ám miután dolgozott együtt Hamiltonnal és Schumacherrel is, kettejüket ő is összehasonlította, és megállapította, van egy közös vonásuk. – Ha egyetlen tulajdonságát kéne kiemelnem, ami különlegessé teszi Lewist, az azon képessége, hogy sok olyan versenyt is meg tud nyerni, amelynek nem ő vág neki favoritként. Ezt az évek során számos alkalommal láthattuk, idén is többször, például Hockenheimben, Budapesten vagy Monzában. Természetesen azon sikereket is bezsebelte, amiket elvártak tőle, de ez a tulajdonság azon versenyzőket jellemzi, akik többször is tudtak világbajnoki címet nyerni, mint például Michael Schumacher. Lewisnak helye van a történelemkönyvekben, ezt már korábban bebiztosította, ám mostanra a legenda státuszt is kiérdemelte – dicsérte a mercedesest a csapat korábbi vezetője, aki úgy véli, Hamiltonnak az öt közül a mostani volt a legnehezebben kivívott sikere az erős konkurencia miatt.

Forrás: m4sport.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.20
Személygépkocsikat és napelemeket kapott három cégtől az Ökumenikus Segélyszervezet - írja az MTI. ..
2022.01.20
Megbénította Bukarestben csütörtökön a felszíni tömegközlekedést a járművezetők spontán....
2022.01.20
A Volánbusz jármű-fiatalítási programja egyik legnagyobb, egyidejű beszerzésének eredményeként több....
2022.01.20
A karácsonyi különkiadást érdemes végignézni! 2 csapat. Egy kis Polski. 3 feladat. Nagyon izgalmas....
2022.01.20
Íme, egy angol felmérés - sok meglepetéssel. ..
2022.01.20
Negyedével nőtt tavaly a félvezetőipari ágazat forgalma globálisan a Gartner piackutató vállalat....
2022.01.20
A Pest megyei rendőrök az elmúlt napokban az M0 autóúton tevékenykedtek, két horrorkaravánt is....
2022.01.20
A Volkswagen autógyártó 2021-ben lényegesen több járművet tudott eladni az Egyesült Államokban,....
2022.01.19
Eltűnő kategóriák, halálra ítélt topmodellek? Hihetetlen, de egyre népesebb a mezőny. ..
2022.01.19
- A Dacia legyártotta a hétmilliomodik járművét dél-romániai üzemében, amely 1968 óta működik -....