Diesel-motor

Végre dízelben ülök

2020.03.19.

Továbbra is zavar van némelyek fejében a dízelmotor fronton. Oldalunk több cikkében is arra igyekszünk rávilágítani, hogy nincsen fekete vagy fehér, jó vagy rossz a meghajtás terén, egyszerűen a célnak leginkább megfelelőt kell választani ahhoz, hogy valóban csökkenteni tudjuk az ökológiai lábnyomunkat a közlekedés során.

Mert kérem, benzines, dízel vagy villanyautó ide vagy oda, akkor nem szennyezed csak a környezetet, ha nem mész a négykerekűddel sehova. Két hetes vesztegzár otthon például, és máris tisztább a levegő országos vagy akár világszinten, ami még az űrből is látható, nem de?

Márpedig szennyezni fogod a környezetet, hogyha nem biciklivel mész A-ból B-be. Viszont hogyha megfelelően választod meg a közlekedési módot, akkor minimalizálhatod a káros hatást. Ebben az írásban kitérek, miért örültem meg a napokban, hogy végre Diesel-motorral szerelt autó került hozzám napi használatra.

Tehát, köztudott, hogy a dízelmotor hosszabb távú autózáshoz passzol leginkább. Kedvezőbb fogyasztási értékei miatt viszont városban is előszeretettel használják a tulajdonosok – gondolok itt a rengeteg olasz, spanyol vagy éppen francia kompakt és mini autóra, amelyek életciklusuk 80%-ában nem a leginkább nekik megfelelő körülmények között üzemelnek. Az egyszerű városi felhasználónak vajon elmesélték a kereskedésben, hogy nem éppen a célra leginkább megfelelő erőforrással készül választani az autót, mert nem rövid távokra hatékony ez a technológia?

Aztán a rengeteg autó ellepte a városi utcákat. Büdösek voltak, mert hát belsőégésű motorral hajtottak. Mind dízel és mind büdös? Hát, akkor temessük el ezt a halálos Diesel-technológiát, de tüstént. A hiba ott van, hogy a benzines autók is pont ugyanúgy büdösek, mert ezeket is belsőégésű motor hajtja, ha tetszik, ha nem; viszont a fent említett felállás miatt hamar felkerült a halálfej az összes Diesel-autóra. Legyen minden elektromos! Oké, de az erőmű kéményéből jön akkor a füst, és az akksi sem a fákon terem.

Jelenleg egy odautam során egy napkörülbelül 8 percet autózok városban, elővárosban, és 22 percet autópályán, illetve autóúton. Ebben a felállásban a legjobb választás egy dízel, mivel akármennyire is kíméltem az ezres Volkswagen T-Cross-t, 6,6 liternél tanyázott a fogyasztásmérő. Ehhez a modellhez papíron átlagosan 113 g/kilométeres szén-dioxid kibocsátás tartozik.

Aztán végre átültem egy Renault Mégane-ba, és egyelőre 5,4 literre tornásztam le az átlagot valahonnan, de még mindig nem egészen értem le a végére, egy pici még lehet benne. Itt papíron átlagosan 101 g/km a szén-dioxid emisszió. Megvan a tempó a dízelhez, van terhelés, tud tisztulni a részecskeszűrő, illetve jobban tud érvényesülni a tartósan alacsony fordulatszám és a minőségvezérelt keverékképzés is, miközben több mint 10%-kal kisebb a sokat emlegetett CO2 emisszió, illetve a hosszabb utakra felesleges SUV-formát is magam mögött tudtam hagyni.

Hát nem érdekes? Hogy mindenki csökkenteni akarja a szén-dioxid kibocsátást, ugyanakkor temeti a dízelt? Pedig továbbra sincsen párja a hosszabb távú autózásban, vagy gondoljunk csak a 2150 kg-os 740-es BMW-re, amely 313 lóerő/630 Nm-es csúcsértékeket rejt hathengeres motorjában, azonban mérete és tömege ellenére 7 liter gázolajjal is be tudja érni száz kilométerenként. Ez benzinmotorral vajon másfélszer vagy inkább kétszer lenne több?

Nincsen jó és gonosz, fekete vagy fehér. Ha autózol, szennyezed a környezetet. De rajtad múlik, hogy mennyire vagy tudatos, hogy mennyire tervezel előre, hogy megtervezed-e az adott utadat, és hogy ennek megfelelően vásárolsz, tartasz fent vagy veszel igénybe négykerekűt.

Én mosolyogva ültem át végre a dízel Mégane-ba, mert minden egyes nap úgy kelek és fekszek, hogy rendeltetésszerűen használom a gépezetet, hiszen a Diesel-technológiát pont erre a „haladós” felhasználási körülményre találták ki.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.21
A magyar rendőrök a brit hatóságok által körözött gépjárművet foglaltak le a nagylaki....
2020.09.21
Sokan azt hiszik, hogy az Autopilot képes tökéletesen helyettesíteni az emberi irányítást, de az....
2020.09.21
Mintegy háromszáz emberrel a fedélzetén zátonyra futott vasárnap egy komp a Balti-tengeri Botteni-....
2020.09.21
A Toyota brit pilótája többek között annak köszönhette sikerét, hogy a többiekkel ellentétben....
2020.09.21
A koronavírus-járvány egyik fő áldozata a tömegközlekedés, nyertesei pedig a használtautó-....
2020.09.20
A hibrid LMP1-es prototípusok utoljára vehettek részt a világ leghíresebb autóversenyén, ahol....
2020.09.20
A történelmi helyszínek felkutatása mellett a mezőgazdasági területek parlagfűvel való....
2020.09.20
Hétfőtől a ceglédi vonalon is forgalomba áll egy emeletes motorvonat - közölte a MÁV Zrt. az MTI-....
2020.09.20
A férfi mindkét szemére vak volt, mégis megkapta a vezetői engedélyt. A hatóságok most vizsgálják,....
2020.09.20
Maria Plotena Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....