Mirai

Vadonatúj infotainment-koncepció a Mirai fedélzetén

2023.04.02.

Kibővített funkcionalitású, egyszerűsített kezelőfelületű multimédiás rendszerrel teszi még kívánatosabbá fejlett félautonóm képességekkel felvértezett hidrogénüzemanyag-cellás zászlóshajóját a Toyota.

Az autóiparban egyre inkább szoftver alapú fejlesztések határozzák meg az új modellek képességeit. Az ügyfelek elvárásaival összhangban arra törekszenek a mérnökök, hogy olyan felhasználóbarát, stabil, minden elemében bővíthető fedélzeti rendszereket tervezzenek, amelyek a járművek élettartamának a végéig naprakész, modern felhasználói élményt képesek biztosítani. Ennek a követelményeknek a kulcsa a vezeték nélküli adatkapcsolaton keresztüli (over-the-air, OTA) szoftverfrissítés lehetősége, illetve a különböző digitális felületek minél teljesebb körű integrációja.

A harmadik évébe lépő, második generációs Mirai bevezetésekor a Toyota akkori legfejlettebb multimédiás rendszerét kapta meg: nagy képátlójú érintőképernyő és teljes körű okostelefon-integráció kínált magas szintű funkcionalitást a felhasználóknak. A Toyota nem sokkal a Mirai piacra lépése után mutatta be előremutató infotainment koncepcióját, amely online kapcsolaton keresztül biztosít valós idejű navigációs és információs szolgáltatásokat. Ez a rendszer a 2023-as modellévtől a Mirai vásárlói számára is elérhető – első körben az észak-amerikai piacon jelenik meg, majd a világ többi elsődleges piacán is bevezeti azt a gyártó.

A Toyota Audio Multimedia rendszer azonnal felismerhető leegyszerűsített fizikai kezelőfelületéről. A széles formátumú érintőképernyő alól eltűntek a főbb menüpontok elérésére, illetve a rádió hangolására, a lejátszott zeneszámok léptetésére szolgáló gombok – ez a letisztultabb megjelenés mellett az okostelefonok által kínált felhasználói élménnyel szorosabban összecsengő, egységes vezérlési koncepciót eredményez. Ebben kulcsszerephez jut az a mesterséges intelligenciát alkalmazó, felhő alapú hangvezérlés, amelyet a Google-lal közösen fejlesztett ki, és alig néhány hónapja mutatott be a Toyota.

A rendszer használatához a felhasználónak a kisujját sem kell mozdítania: elég annyit mondania, „Hé, Toyota!”, és a Mirai intelligens asszisztense máris készen áll arra, hogy a természetes beszédtempóban és hanglejtéssel kimondott parancsokat teljesítse, kérdéseket megválaszolja. A technológia lehetőséget kínál az úti célok betáplálására, az érdeklődésre számot tartó célpontok (POI) keresésére, de a multimédiás rendszer hangerejének vagy a klímaberendezés hőfokának a módosítására is képes.

A korábban említett, online navigációs funkció ugyancsak a felhőn keresztül biztosít másodpercre kész tájékoztatást. A rendszer a rendelkezésre álló, mindenkori legfrissebb térkép adatbázis, illetve aktuális forgalmi információk alapján folyamatosan optimalizált útvonalszámítással teszi hatékonyabbá a közlekedést. A technológia része a nap 24 órájában elérhető, személyes útvonaltervezési asszisztencia szolgáltatás – ennek elérhetősége, illetve létjogosultsága piaconként eltérő, a lehetőség azonban a rendszer része.

A Toyota Audio Multimedia kiegészítő kommunikációs szolgáltatásai között említést érdemelnek az egyszerre két készülék csatlakoztatására alkalmas Bluetooth kapcsolat, a vezeték nélküli Apple CarPlay és Android Auto okostelefon-integráció, a fedélzeti wifi hotspot, amely hálózattól függően kiemelkedő minőségű internetes hozzáférést biztosít az utasok számára. Az online rendszerbe több közkedvelt zenei streaming szolgáltatást is integráltak, így a felhasználó telefonja használata nélkül, közvetlenül az autó kezelőfelületén keresztül hozzáférhet Apple Music vagy Amazon Music fiókjához.

A vadonatúj infotainment-rendszerrel tovább erősíti piacvezető digitális ajánlatát a Toyota Mirai, amely a tavaly bevezetett Toyota Teammate vezetőtámogató csomag jóvoltából fejlett részleges önvezető képességekkel bír. A jármű környezetét kamerák, lézeres érzékelők (LiDAR) és radarok segítségével feltérképező és értelmező Toyotas Teammate megfelelő körülmények között képes önállóan gyorsítani vagy lassítani, illetve kormányozni a gépkocsit.

Bizonyos feltételek teljesülése esetén a vezető a kormánykereket is elengedheti – ilyenkor a Toyota Mirai teljes egészében önállóan közlekedik –, az útról azonban nem veheti le a tekintetét. A kissebességű manőverezés terén is kiemelkedő képességekkel bír a rendszer: a vezető beavatkozása nélkül parkol párhuzamosan, illetve tolat be a megfelelő helyre.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.25
2023 első öt hónapjában 47 089 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 1,7....
2023.09.25
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Németh Kálmán gyémántdiplomás okleveles....
2023.09.25
A rendezvény első napja rengeteg programot kínál gyúróversenytől a koncertekig. ..
2023.09.25
A klasszikus formavilág és a legmodernebb technika bravúros mérnöki ötvözete az IAA Nemzetközi....
2023.09.25
Jövőre új autópálya matrica kategóriát vezetnek be Ausztriában: az egynapos matricát, amelynek ára....
2023.09.24
Korrekt eljárás a kereskedőtől. ..
2023.09.24
Egy újabb apró, de fontos lépéssel került közelebb Budapest a fenntarthatóbb városi életmódhoz. A....
2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....