Toyota Supra

Újraéleszti legendás tuningmodelljét a Toyota

2019.11.01.

A kiszivárgott képek alapján különleges tanulmánnyal készül a jövő héten nyíló SEMA kiállításra a Toyota. A GR Supra 3000GT Concept a 25 éve bemutatott, hasonló nevű alkotás előtt tiszteleg.

Az új generációs GR Supra eddigi legextrémebb változatának ígérkezik az a koncepciómodell, amelyről november 5-én, Las Vegasban rántja le a leplet a Toyota. Egyelőre nem sok mindent lehet tudni róla, de elődje, az 1994-es Toyota Supra TRD 3000GT alapján jó eséllyel körvonalazható az újdonság.

A Toyota Racing Development (TRD) az 1994-es Tokiói Autószalonra készítette el a negyedik generációs Supra (A80) szélsőségesen sportos átiratát. A karosszériát 50 milliméterrel kiszélesítették, ami teljesen átrajzolta az autó arányait és karakterét. Az eleve harcias kiállású kupé új légbeömlőket, szélesebb küszöböket és hatalmas hátsó szárnyat kapott, igazán egyedivé azonban a motorházfedélbe vágott légcserélő nyílások tették. A vad aerodinamikai csomagot élesben is kipróbálta a Toyota, a Japán GT bajnokságban versenyző Suprára felszerelt elemek látványosan gyorsabbá tették a versenyautót. Nem véletlenül: a Toyota komoly erőforrásokat mozgósított a fejlesztés során, többek között szélcsatornában optimalizálták a készlet jellemzőit.

A Toyota Supra TRD 3000GT komplett autóként soha nem került gyártásba, az egyes idomokat azonban bárki megrendelhette. A negyedik generációs Supra népszerűségére jellemző, hogy a csomag elemei a mai napig szerepelnek a TRD kínálatában. A teljes készlet értelemszerűen egy vagyonba került, ezért sokan csak egy-egy elemet szereltek fel autójukra. Különösen keresett volt a kivágott motorházfedél, annak ellenére, hogy tekintélyes összeget, 210 ezer jent (körülbelül 550 ezer forint) kértek el érte. Időnként fel-felbukkan a piacon egy komplett TRD 3000GT átépítés, amelyek igazi csemegének és rendkívül drágának számítanak a japán youngtimer piacon.

A TRD csomaghoz nem tartozott motortuning, noha a kipufogórendszer módosításával tüzesebbé vált az autó, amire még rátett a futómű-kitt. A későbbiekben független tunerek komoly motorátépítéseket is társítottak a 3000GT optikájához, ám ez már nem egyezett a TRD eredeti koncepciójával, amely sokkal inkább az optimalizálásról, mint a végletek kutatásáról szólt.

A Toyota csupán pár sejtelmes képet közölt a 2019 novemberében bemutatkozó GR Supra 3000GT Conceptről. Ezek az eredetihez hasonló módosításokat mutatnak, a hatalmas szárnytól kezdve a szélesítésen át az ikonikus, áttört motorházfedélig. Meg nem erősített hírek szerint ezek az elemek gyári tuningcsomag formájában kerülnek majd forgalomba az észak-amerikai piacon, ugyanúgy, mint annak idején a TRD 300GT.

Ha valóban így lesz, ezzel kettőre nő a Suprához rendelhető, hivatalos optikai készletek száma, hiszen az idén februárban leleplezett Toyota Supra TRD Performance Line Concepten bemutatott futómű-ültetőkészlet és szénszálas karosszériaidomok idő közben piacra kerültek Japánban. Ha így lesz, Európa is kezdhet készülődni: annak fényében, hogy milyen fontos szerepet játszik az óvilág a Toyota motorsport-tevékenységeiben (a Gazoo Racing WRC ralicsapata Finnországban fejleszt, a WEC stáb központja pedig Kölnben található), az itt kapható GR Suprák is megérdemelnek egy látványos aerodinamikai optimalizálást.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.30
Az új, villamosított GSe modellekkel minden eddiginél egyszerűbben összehozható a....
2023.03.30
Lena Wurzenberger, a "Bild" egykori riportere és Julian Nagelsmann ex-Bayern-edző barátnője április....
2023.03.30
A biztonságosabb autózás érdekében a Mol Limo bevezeti a kilométer alapú árazást, ezzel....
2023.03.30
Nézze meg a videót! ..
2023.03.30
A Székesfehérvári Rendőrkapitányság dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett kísérletének....
2023.03.30
Toyota a ’Mobilitást mindenkinek’ stratégia soron következő lépéseként bemutatta Japánban a C+walk....
2023.03.30
Tizenötödik alkalommal rendezik meg a győri Széchenyi István Egyetemen az ország egyik....
2023.03.30
Lezárták az M5-ös autópálya Budapest felé tartó oldalát Lajosmizsénél, ahol két kamion és egy....
2023.03.30
A BMW M GmbH új karosszéria-kialakítással bővítette portfólióját a prémium középkategóriában. Az....
2023.03.30
Andrew Morant akkor fogták el a rendőrök, miután nem sikerült eltulajdonítania egy autót - írja az ....