e-mobilitás

Újabb óriásberuházás a győri Audiban

2022.06.21.

Beletapos az Audi Hungaria az elektromobiltás gázpedáljába. 120 milliárd forintos beruházás keretében bővíti az ingolstadti cég magyar leányvállalata a villanymotorok gyártását. 2025-től készülnek Győrben az új, úgynevezett MEB ECO hajtások a Volkswagen-konszern kis méretű elektromos autóihoz.

A gigaberuházást Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke és Robert Buttenhauser az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja Budapesten a Külügyminisztériumban jelentette be.  A beruházást Magyarország kormánya 8,5 milliárd forinttal támogatja, s ezzel több mint 260 munkahely megőrzéséhez járul hozzá, és tovább erősíti Magyarország szerepét a világ járműiparában.

Alfons Dintner Fotók: MTI/Balogh Zoltán és Audi Hungaria

Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke beszédében felidézte, hogy a világ jármúgyártásában óriási átalakulás zajlik, a következő évtized az elektromobilitásról szól.

„A járműipar átalakulásával összhangban számunkra is elengedhetetlen üzleti modellünk és termékportfóliónk átalakítása, hogy megőrizzük és tovább erősítsük versenyképességünket és hosszú távú munkahelyeket tudjunk biztosítani munkatársainknak. Jövőbe mutató termékeinkkel és kompetenciaalapú szolgáltatásainkkal továbbra is fontos szerepet töltünk be a Volkswagen-konszernben és hozzájárulunk Magyarország sikereihez a járműipar új korszakában”, mondta Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

Az új, úgynevezett MEB ECO (Modularer E-Antriebs-Baukasten – modulrendszerű elektromos hajtáskoncepció) hajtásokat a Volkswagen Konszern kis méretű elektromos autóiba építik. A gyártás a tervek szerint 2025-ben kezdődik Győrben, amelyhez egy új gyártóterületet alakítanak ki. Az új termék gyártása új kompetenciákat is jelent, hiszen a gyártási mélység növelésével az elektromos hajtáshoz szükséges lemezcsomagot és a forgóegységet (rotor) is a győri munkatársak fogják készíteni, valamint a későbbiekben a teljesítményelektronika gyártása is vállalatnál történik.

Robert Buttenhauser

„Vállalatunk több éves tapasztalattal rendelkezik az elektromos hajtások technológiája terén. A jelenlegi, évente mintegy százezres darabszámban készülő elektromos motorcsalád hamarosan kiegészül a következő elektromos motorgeneráció, a PPE hajtások gyártásával. A motorgyártásunk átalakulásának következő meghatározó lépéseként érkezik hozzánk az MEB ECO motorcsalád. A sorozatgyártás elindulásáig felkészítjük munkatársainkat az új technológiára, valamint hozzásegítjük őket az új alkatrészek gyártásához szükséges kompetenciák elsajátításához”, mondta Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja.

Az Audi Hungaria az világ legnagyobb motorgyáraként évente mintegy 1,6 millió motort gyárt a Volkswagen és Audi-konszern márkái, köztük a Volkswagen, Audi, SEAT, CUPRA, Skoda, Lamborghini és Porsche modellek számára. A vállalatnál 2018-ban kezdődött az elektromos hajtások gyártása, nemrég készült el a 300.000. e-motor Győrben.

Az Audi Hungaria nem csak gyártja az elektromos hajtásokat, hanem a folyamatok és a fejlesztési tevékenységek terén szerzett szaktudását is kamatoztatja a sorozatgyártásban lévő és az új termékek esetén. A vállalat már javában készül az új Premium Platform Electric (PPE) e-motorgeneráció gyártására. A Volkswagen-konszern világszerte négy gyártótelephelyen készíti az elektromos hajtásokat, melynek során a konszern márkái közötti technológia tudástranszfer és a szinergiák kihasználása központi szerepet játszik.

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter beszédében úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopát mára egyértelműen az autóipar jelenti, amely az elmúlt tizenkét év alatt rendkívüli fejlődésen ment keresztül. A szektor termelési értéke 2010-ben 3600 milliárd forint volt, míg 2021-ben 9400 milliárd forint. Az év első négy hónapjában elérte a rekordnak számító 3500 milliárd forintot.

"Az az ország, amely az elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházásokat meg tudja nyerni, az a jövő gazdasági növekedésének lehetőségét is megnyeri magának" - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy Magyarország már most is a globális autóipari átalakulás éllovasai közé tartozik, és a kormány azon dolgozik, hogy az elektromobilitás minden területén nagy kapacitások jöjjenek itt létre.

 Sajtótájékoztató utáni csoportkép.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.30
Nem is akárhová, hanem a középkategória felső harmadába, tehát a Passat, Insignia, vagy éppen a....
2022.06.30
Jogerősen felmentette a bíróság az M3-as autópályán 2016-ban történt halálos tömegszerencsétlenség....
2022.06.30
Az új Neta S Yaoshi elektromos szedánt az ingyenes töltés lehetőségével és egy brutális motorral....
2022.06.30
Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével....
2022.06.30
Nézze meg a videót! ..
2022.06.30
Elfogadta az üzemanyagok 50 banis - 40 forintnak megfelelő - árkompenzációjáról szóló sürgősségi....
2022.06.30
A versenyhivatali eljárás elhúzódása miatt az eredetileg tervezettnél később, várhatóan ősszel....
2022.06.30
Az új Citroen C4 X & Ë-C4 X szakít a bevett normákkal: sziluettjében egy elegáns fastback, egy....
2022.06.30
A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május....
2022.06.30
Miután megtapasztaltam a BMW M240i ördögi erejét és tökéletes stabilitását, kipróbáltam a kettes....