Tóbiás és Balambér kalandjai

Tűzveszély az adventi koszorúk miatt: ezek a tűzoltók legfontosabb tanácsai

2022.12.04.

Az adventi időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, Tóbiás és Balambér kalandjában megmutatjuk, mire kell figyelni. 

Múlt héten vasárnap az első gyertya meggyújtásával elkezdődött az advent időszak, a karácsonyi előkészület ideje. A gyertyák a Jézus születése révén szétáradó világosságot, a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt jelképezik. Az adventi koszorún ma gyújtjuk meg a második gyertyát, de a várakozás és az ünnepi készülődés közben nagyon figyeljünk arra is, nehogy tűz üssön ki a lakásban a gyertyák miatt. 

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, a katasztrófavédelem adatai szerint naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor. Tavaly advent időszakában csak a koszorúk, fényfüzérek, csillagszórók miatt hatvannégy lakástűz keletkezett, az összes lakástűz egy százalékát tették ki ezek az esetek. A legtöbb tűz kis területen pusztított, de volt, ahol teljesen kiégett egy otthon. 

Az adventi koszorúkkal a lakástüzek száma is megnő

Sokan talán el sem tudják képzelni, hogy egyetlen gyertya miatt milyen rövid idő alatt képes lángba borulni egy szoba, porrá éghet egy egész otthon, és akár emberéletek is veszélybe kerülhetnek. Ezért a katasztrófavédelem egy bemutatóval hívta fel a figyelmet az adventi időszak veszélyeire. 

A bemutatón egy átlagos nappalinak berendezett konténerben egy felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú okozott tüzet. A koszorú gyertyájának lángja átterjedt a koszorúra, onnan pedig az asztalra. Néhány perc múlva már az egész szoba lángokban állt, égtek a bútorok és sűrű füst szállt fel a levegőbe. 

A felügyelet nélkül hagyott koszorú…

…néhány perc alatt lángra lobbantotta az egész szobát (Fotók: Szőke Péter BM OKF)

Mindez szerencsére csak egy bemutató volt, a 13. kerületi tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően rövid idő alatt sikerült megfékezni a tüzet, de jól látszott, mekkora lehet a baj. 

A gyertya jelenti a legnagyobb veszélyt

A lakástüzek szempontjából a fő veszélyforrást az adventi koszorúk jelentik. Nagyon fontos, hogy csak olyan koszorút válasszuk vagy készítsünk, amelyen a gyertyák alatt van egy kis tűzálló fém alátét. A gyertyatüske néven is ismert kelléket pár száz forintért beszerezhetjük virágüzletben vagy hobbiboltban. 

Az sem mindegy hová tesszük a koszorút, a közelében ne legyenek éghető tárgyak, helyezzük távol a függönytől, és pakoljuk a koszorútól jó messzire a papírokat, újságokat, könyveket. Ne felejtsük el: a gyertyák sose égjenek felügyelet nélkül, ha kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a gyertyákat! Manapság már egészen élethű LED-es gyertyákat kapni, amelyek elemmel működnek, viaszbevonatúak és mozog a lángjuk, így aki nem ragaszkodik a hagyományos, lánggal égő gyertyához, az könnyedén választhat magának biztonságos alternatívát. 

A fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad és remekül ég. Éppen ezért ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót. Szerencsére a LED-es fényeknek köszönhetően egyre ritkább, hogy valaki gyertyát vagy csillagszórót tegyen a karácsonyfára.

Fényfüzért csak megbízható forrásból

Az adventi időszakban előkerülnek a különböző fényfüzérek, égősorok, amelyek tüzet vagy áramütést okozhatnak. Az a legfontosabb, hogy megbízható helyről, ellenőrizhető kereskedőtől vásároljunk ilyen termékeket.  Amikor elővesszük a tavaly elpakolt fényeket, mindig ellenőrizzük őket. Ha kábel sérült vagy deformálódott, akkor ne használjuk a terméket, és természetesen ez nemcsak az ünnepi fényekre, hanem a többi elektromos eszközre is igaz. 

Ha sérült a fényfüzér kábele, ne használjuk 

Éjszakára vagy ha elmegyünk otthonról mindig húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból. Kültéren csak olyan fényeket használjunk, amelyek csomagolásán egyértelműen feltüntették, hogy a szabadban is működtethetők.  

Óvatosan a konyhában

Az ünnepi készülődés során egyszerre több étel készül párhuzamosan a főzőlapon és a sütőben. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, és égni kezd, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül, és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel, és zárjuk el a tűzhelyet.

A korai észlelés életet menthet

A lakásainkban egyre több a műanyagot tartalmazó tárgy és bútor, emiatt gyorsabban terjed a tűz, mint ötven évvel ezelőtt, és több mérgező füst is keletkezik. Minél hamarabb észrevesszük, hogy kigyulladt valami a lakásban, annál nagyobb eséllyel tudjuk saját kezűleg eloltani, több időnk van kimenekülni és hívni a tűzoltókat, akik egy kisebb kiterjedésű tűz esetén több értéket tudnak megmenteni. 

A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, amit akár ajándékként is adhatunk szeretteinknek. Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják a lakást. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.28
Az áremelkedések, a rezsi növekedése és a magas infláció miatt számottevően csökkent a bérek....
2023.01.28
Döbbenetes tragédia történt ma hajnalban Ausztriában, az A1-es autópályán St.Pölten közelében.....
2023.01.28
Benzinválság, ajtónkon dörömbölő recesszió, szankciók, ukrajnai háború és koronavírus-járvány ide....
2023.01.28
A neves, tapasztalt Yamaha Maco Racing Team színeiben indul az idei hosszú távú, azaz endurance....
2023.01.28
Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak az elektromos meghajtású járművek az európai piacon:....
2023.01.28
A közvéleményt és az európai, benne a magyar sajtót továbbra is élénken foglalkoztatja, hol építi....
2023.01.28
Elég télen a négyévszakos gumiabroncs? Van értelme ilyenkor lemosatni az autót? Milyen típusú....
2023.01.27
A Katasztrófavédelem jelenti péntek este:     ..
2023.01.27
Az új kezdeményezés hétről hétre több érdeklődőt vonz. ..
2023.01.27
Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos....