mi kerül ebben ennyibe

Tűzvédelem a műhelyben - mi kerül ezen ennyibe?

2021.06.09.

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! sorozatunk 16. részében  a tűzvédelemmel foglalkozunk. A tűz- és munkavédelmi ismeretek segítik a műhely rendeltetésszerű kialakításának megtervezését. A menekülő útvonal szabaddá tétele, a tűzoltókészülék elhelyezése és a helyiségek megfelelő szellőztetésének kivitelezése is hozzájárul a balesetmentes munkakörülmények megteremtéséhez. A műhelyekkel szemben támasztott követelmények ezen típusait a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény és az Országos Tűzvédelmi szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet szabályozza. 

 

A járműfenntartó tevékenységet végző műhelyek alapvető tűzvédelmi gondolatai közé tartozik a dohányzás mellőzése, az elektromos gépekre és villanyvezetékek épségére fordított figyelem, valamint az üzemanyagok és tisztítószerek gyúlékonyságából következő biztonságtechnikai lépések nyilvántartása.

A műhely kialakításánál figyelembe kell venni a kötelezően előírt tűzoltó készülék minden körülmények között elérhető telepítését is.

A menekülési útvonalak megtervezésénél a táblák jól látható elhelyezése és az útvonal biztonságos előkészítése szintén sarkalatos pontja a védelem megteremtésének.

 

 

A fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes anyagok, termékek passzív tárolására, forgalmazására szolgáló helyiséget a tárolni kívánt anyag mennyisége alapján kell kialakítani. A tárolókon minden esetben fel kell tüntetni az anyagok jellemzőit, elhelyezésüket pedig jól elkülöníthetően kell végrehajtani. A személygépjármű tárolására szolgáló helyiséget legalább tűzgátló válaszfallal kell kialakítani, míg a 20 vagy annál kevesebb gépjármű álláshely esetén a gépjárműtároló helyiségében alkalmazható hőszigetelés anyagának legalább a D-s2, d0 tűzvédelmi osztályút kell választani.

Az elektromobilitás térnyerésével lassan, de biztosan nő fog az elektromos és hibrid járműveken elvégzendő szerelési tevékenységek száma, amely a műhely biztonságtechnikai megerősítésével jár majd együtt. Az erősáramú villamos berendezések szerelésére alkalmas építményben minden, központi normál és biztonsági tápforrásról táplált villamos berendezést, valamint a központi szünetmentes energiaforrást úgy kell kialakítani, hogy az építmény egésze egy helyről lekapcsolható legyen.

További kiadásként jelenik meg az üzemeltető kötelessége az érintett műszaki megoldás üzemeltetői ellenőrzésről, időszakos felülvizsgálatról, karbantartásról. Ezeket a tevékenységeket a jogszabályban meghatározott módon és gyakorisággal szükséges elvégezni. A tűzoltó készülék karbantartását kizárólag a szabályozási feltételeknek megfelelő, a hatóság által nyilvántartásba vett karbantartó szervezet vagy az ilyen karbantartó szervezettel szerződéses jogviszonyban álló felülvizsgáló végezheti.

 

Pintér Dominika

Őri Péter

(További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!)

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.06.22
A következő napokban is forróságra lehet számítani. Emellett a magasban a Szaharából sivatagi por....
2021.06.22
Majdnem kigyulladt a szemlén a Mazda. ..
2021.06.22
A tavaszi HUMDA SIM LIGA szimulátorbajnokságon győztes Blazsán Patrik bejutott a tokiói olimpia....
2021.06.22
Sarah Simpson szeptember 1-től veszi át a Nagy-Britannia Porsche Cars vezérigazgatói posztját. ....
2021.06.22
A Budapesti Rendőr-főkapitányság XXII. Kerületi Rendőrkapitányság járőrei június 22-én délelőtt....
2021.06.22
A Hyundai átveszi az amerikai robotikai céget, a Boston Dynamics-ot – írja az automobilwoche.de. Az....
2021.06.22
Rendkívül sokrétű megmérettetésen bizonyíthatták tudásukat a Ford Márkakereskedői hálózat....
2021.06.22
Összeütközött egy teherautó és egy személygépkocsi az M7-es autópálya és az M0-s autóút....
2021.06.22
Vízvételi és hűsítőpontokat állított fel Budapest legforgalmasabb helyszínein a Budapesti....
2021.06.22
Több kilométeres a torlódás az M0-s autóút több részén is javítási munkák miatt - közölte az....