ablaktörlő

Tudta? Az ablaktörlő női találmány

2019.04.27.

A bolíviai pruebaderuta.com (Próbaút) elnevezésű autós portál összeszedett egy csokorra való érdekességet az autózás világából.

1. Tudták, hogy a világ első autója alig 11 km/h sebességgel ment? Egy XVIII. század végén gyártott kocsiról van szó. Van még más furcsaság is ezzel kapcsolatban: az akkori közlekedési rendőrök kerékpárral eredtek a gyorshajtók nyomába.

2. És azt tudták, hogy az olyan autóalkatrészeket, mint az ablaktörlőt, a gyújtógyertyát vagy a kuplungot nők találták fel, jelentősen hozzájárulva ezzel a modern autózás elterjedéséhez?

3. Ismert-e önök előtt az a tény, hogy az első autókat nem kormánykerékkel, hanem rúddal irányították? Néhány régi mozifilmben még láthatóak a kormánykerék nélküli autók.

4. El tudnak képzelni egy hosszú autós utat anélkül, hogy a beépített rádió vagy más elektronikus eszköz ne szolgáltatna zenét, szórakoztató műsort? Nos, a kezdetekkor az autókba nem építettek szórakoztató elektronikát. Az első olyan kocsit, amelynek a rádió már tartozéka volt, csak 1929-ben gyártották.

5. Ismerős az az illat, mikor kinyitja egy új autó ajtaját és egy kellemes, semmihez sem fogható illat csapja meg? A minden autót átjáró érzésnek komoly hatása van, ami döntésünket nagyban befolyásolja, hogy megvegyük-e az adott autót. Az újautó illat egy marketing fogás is egyben, aminek célja, hogy tudat alatt befolyásolják a vásárlót. Nagyon kellemes aromák lengik körbe az utasteret, ami mindenkire pozitív hatással van.  Az egyik neves autógyár olyan szakembereket alkalmaz, akik kifejezetten az orrukra hagyatkoznak. Az a feladatuk, hogy illatmintákat vegyenek egy új autó belső teréből és megállapítsák, hogy mennyire kellemes. 

6. Tudták-e, hogy az exportált autók elnevezései időnként anekdotába illő helyzeteket kreálnak? Például, amikor a Fiat Pinto Brazíliába érkezett, azonnal át kellett nevezni, mivel a "pinto" szó a portugál nyelvű dél-amerikai ország szlengjében a férfi nemi szervre utal. Ugye, el tudják képzelni egy brazil arckifejezését, amikor valaki a „pintója” iránt érdeklődik.

7. Érdekes statisztikát találtunk a neten a népességre kivetített autószámmal kapcsolatban. Mexikóban 100 lakosra 138 autó jut; az Egyesült Államokban öt és félszer ennyi: 765 kocsi. Etiópiában viszont minden száz emberből csak egynek van saját gépjárműve.

8. A Koenigsegg a Genfi Autószalonon bemutatta a Jeskót, ami átveheti a világ leggyorsabb autója címet az Agera RS-től. Az 1600 lóerős gép ugyanis elérheti a 480 km/órás végsebességet. A cégalapító édesapjáról elnevezett hipersportautóból 150 darabot készítenek.

  

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.08
Hetven gyorshajtót mértek be a rendőrök vasárnap Óbudán – közölte ma a Budapesti Rendőr-....
2023.02.08
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események – az Útinform jelenti. ..
2023.02.08
Senki sem szeretne osztozni a juttatásokban, ráadásul a bajnokság értékének csökkenését látják egy....
2023.02.07
Több tankot is elbír, legalábbis ami a tömeget illeti, és ha kell, simán átmegy rajtuk, persze csak....
2023.02.07
Balszerencse egy garázda autósnak az A2-es autópályán. Fényszóróit villogtatva „letakarított” egy....
2023.02.07
A következő Volkswagen akkumulátorgyár a kanadai Ontario tartományban épülhet fel. Ezt a helyi....
2023.02.07
Két hivatalos jégdrift-világrekordot is felállított Enyaq RS iV modelljével, azaz sportos RS-....
2023.02.07
Szerencséje volt annak az autósnak, aki a vasúti átjáróban a piros jelzés ellenére fékezés nélkül....
2023.02.07
A kínai gyártók érkezése Európába töretlen és egyelőre semmi sem állíthatja meg őket. ..
2023.02.07
Új vasúti biztonsági berendezést fejlesztett a PowerQuattro Zrt., amely a projekthez több mint 294....