Aeropark

Tu-154-es és társai – indul a szezon az Aeropark repülőmúzeumban

2023.03.18.

Többek közt szimulátorbemutatókkal és tematikus sétákkal nyitja meg a szezont szombaton az Aeropark ferihegyi repülőmúzeum, amely számos új látnivalóval és különféle tematikájú rendezvényekkel várja a látogatókat hétvégétől egészen késő őszig.

Az Aeroparkba látogatók a hétvégén pilótákkal, légiutas-kísérőkkel, műszaki szakemberekkel találkozhatnak a kiállított történelmi repülőgépek pilótafülkéiben és fedélzetén, a repülőmúzeum szimulátorában pedig megtudhatják, hogyan dolgoznak a pilóták a legmodernebb utasszállítókon - olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

A múzeum légiutaskísérő-programot hirdet a Tu-154-es utasterében, ahol a látogatók megismerhetik, hogy milyen feladataik vannak egy járat személyzetének. Magyarország első női közforgalmi pilótája, Czigány Ildikó pedig mindkét napon repülős kvízzel várja az érdeklődőket.

Az előzetesen regisztráló utasok reptérlátogatáson vehetnek részt Ferihegy kulisszái mögött, de az idén 73 éves történelmi, 1-es Terminál is megismerhető lesz az Ablak a világra tematikus séták keretében.

A téli hónapok alatt több repülőgép pilótafülkéje is ápoláson esett át. Megújultak a Tu-154-es pilótaülései, kárpitozták a Tu-134-es utasterét, de felújították a korábban kalibrálási feladatokat ellátó Jak-40-es és L-410-es repülőgép fedélzetét is, valamint számos belső felújítást végeztek a reptéri tűzoltóautó, a 40 éves Simba vezetőfülkéjében.

Az idei évben várhatóan ismét bővül majd a kiállítás, hiszen a múzeumot üzemeltető Légiközlekedési Kulturális Központ új légijárművek érkezését készíti elő. Már épül, és hamarosan kipróbálható lesz az a Mi-2-es helikopterszimulátor, amely ízelítőt ad abból, hogyan dolgoztak ezek a helikopterek egykor a magyar légimentőknél és a légirendészetnél. Az ország harmadik legnagyobb Ikarus nosztalgiaflottáját fenntartó szervezet idén újabb, a repüléshez több szállal kötődő, restaurált autóbuszokat is bemutat majd. Hamarosan a közönség is találkozhat például azzal a Centrumbusszal, amely korábban Ferihegyet kötötte össze a budapesti belvárossal.

A park egészen késő őszig számos tematikus programot is szervez. Júniusban a Múzeumok éjszakáján, júliusban a Kéklámpás találkozón, augusztusban a Repülőtér éjszakáján várják a látogatókat, októberben pedig mintegy 70 legendás Ikarus érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra. Lesz olyan hétvége, amikor a keleti blokk egykori legnépszerűbb autói, a Zsigulik költöznek be a történelmi repülőgépek közé, nyáron több turnusban szerveznek tábort a repülés iránt érdeklődő fiatalok számára, szombat esténként pedig az elmúlt évtizedek legismertebb repülős filmjeit vetítik a múzeum kertmozijában.

MTI

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.04.01
Február vége óta az Euroleasing a Renault, Dacia és Alpine márkák kizárólagos hazai finanszírozási....
2023.04.01
Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja....
2023.03.31
Az európai autópiac bizonyos szempontból egy nagy halmaz, hasonló piacokkal. Viszont ha közelebbről....
2023.03.31
A japán BestCarWeb internetes autós magazin információi szerint zéró emissziós sportautóvá alakul a....
2023.03.31
A konténerszállító hajókon és kompokon a tüzeket CO2-gázzal oltják el. Ha egy elektromos autó....
2023.03.31
A Budapesti Autósok olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette március 28-án, 8:15-kor azt a....
2023.03.31
Az idei 2022/2023. évi Autós Szakmák Tanulmányi Versenyének döntőjét az Automobil és Tuning Show....
2023.03.31
Az Egyesült Királyságban 69 ezer 707 autót gyártottak februárban, 13,1 százalékkal többet az egy....
2023.03.31
Ezen a hétvégén, szombaton kezdődik a hidak tavaszi nagytakarítása a fővárosban - közölte a....
2023.03.31
A tisztán elektromos meghajtású BMW 5-ös limuzin átfogó megbízhatósági teszteket teljesített a....