klímasemlegesség

Toyota: hidrogénhajtású motorok az autósportban

2021.08.13.

A Toyota Motor Corporation hidrogénüzemű motort fejleszt a szén-dioxid-semleges mobilitás elérése érdekében. A motort – ami egy 1,6 literes, soros, és háromhengeres turbófeltöltővel, illetve intercoolerrel rendelkezik – a Corolla Hatchback platformjára épülő versenyautóba szerelték, amelyet a Toyota az ORC ROOKIE Racing égisze alatt indít a versenyeken.

 

 

Az első verseny, azaz a Super Taikyu Series 2021 május 21-23 között került megrendezésre a Hankook Round 3 szervezésében. A Toyota a hidrogénmotor prototípusát az autósport zord környezetében kívánja tökéletesíteni, ezáltal pedig a fenntartható és virágzó mobilitási társadalom megvalósításához szeretne hozzájárulni.

A villamosított üzemanyagcellás járművekben (FCEV), mint például a Toyota Mirai modellben, olyan üzemanyagcellát alkalmaznak, amelyben a hidrogén kémiai reakcióba lép a levegőben lévő oxigénnel, a villanymotort meghajtó elektromos áram termeléséhez. A hidrogénmotorral felszerelt járművek a benzinmotorokban alkalmazottakhoz képest módosított tüzelőanyag- és befecskendező rendszerekkel, a hidrogén elégetésével termelnek energiát.

A benzinmotorok esetében is jellemző a vezetés közben elégetett kisebb mennyiségű motorolaj, ezzel szemben a hidrogénmotorok működésük során nulla szén-dioxid-kibocsátással üzemelnek.

A hidrogénmotorokban az égés gyorsabban történik, mint a benzinmotorokban, ami jobb reakciókészséget eredményez. A Toyota szerint a hidrogénmotorok kiváló környezetvédelmi teljesítményük mellett a vezetés élményét is gazdagíthatják, többek között a zajok és a rezgések semlegesítése révén.

A Toyota régóta foglalkozik a motortechnológia innovációjával. A motorsportban való részvétele során folyamatosan finomította a technológiáit a sorozatgyártású járművekben történő alkalmazáshoz, amire a tavaly szeptemberben bemutatott GR Yaris volt az egyik példa.

A Toyota a továbbiakban is alkalmazni kívánja azokat a hidrogén-biztonságtechnológiai ismereteket, amelyeket az üzemanyagcellás járművek fejlesztése és a Mirai modell forgalmazása során halmozott fel.

A tervek szerint a hidrogénmotoros autót a versenyek során a Namie városában található Fukushima Hydrogen Energy Research Fieldben előállított hidrogénnel tankolják majd. A Toyota céljai között szerepel a hidrogéninfrastruktúra bővítése is a hidrogén használatának előmozdításával. Ehhez a cég minden érintett féllel folytatni akarja a Tohoku régió gazdasági helyreállítására és újjáélesztésére irányuló erőfeszítéseket.

A Toyota megerősítette a szén-dioxid-semlegesség elérésére irányuló erőfeszítéseit azáltal, hogy az FCEV-k és számos más üzemanyagcellás termék népszerűsítésével igyekszik előmozdítani a hidrogén használatát. A Toyota a hidrogénmotor-technológiák motorsporton keresztül történő továbbfejlesztésével egy még hatékonyabb hidrogénalapú mozgalom megvalósítását kívánja megcélozni.

 

Forrás: 
https://www.greencarcongress.com/2021/04/20210423-toyota.html

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.01
- Hárommilliárd forintos kormányzati támogatásból épült Sopronban új, modern, ötszintes parkolóház....
2021.12.01
Már a római birodalom idején település állt itt, 2000 évvel ezelőtt a híres Borostyánút is....
2021.12.01
Közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetésével gyanúsít a Dunaújváros Rendőrkapitányság....
2021.12.01
Jövőre is hatfutamos országos bajnokságot rendeznek terepraliban, és a szakágvezetés novemberi....
2021.12.01
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 44 ezer....
2021.12.01
A BMW első, tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzinjának prototípusai a hajtáslánc- és futómű-....
2021.12.01
„Autót szerelni menő!” - Interjú Őri Péter felkészítő tanárral. ..
2021.12.01
Közúti közlekedési baleset történt a 4-es számú főút 324. kilométerszelvényében Fényeslitkénél 2021....
2021.12.01
Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése. A vignettákat a Nemzeti....
2021.12.01
A beszállítói fennakadások és a félvezető alkatrészek hiánya miatt jelentős mértékben, tíz évvel....