Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Tudod, kik használhatják a buszsávot? | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Tudod, kik használhatják a buszsávot?

2021.02.28.

A buszsávban elsősorban a buszok haladhatnak, de bizonyos esetekben más járművek is használhatják. Lássuk a szabályokat!

A menetrend szerint buszjáratok gyorsabb haladására kitalált buszsávot mindenki ismeri, de úgy tűnik, nem mindenki használja szabályosan. Nemrégiben a Budapesti-Rendőr-főkapitányság a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) együttműködve a buszsáv használatát ellenőrizte, hogy kiszűrjék a forgalomból azokat az autósokat, akik szabálytalanul közlekedtek a buszsávban. Két nap alatt 81 emberrel szemben intézkedtek, mert jogosulatlanul használták a buszsávot. A rendőrök összegyűjtötték azokat a magyarázatokat is, amelyekkel a buszsávban megálló autósok próbálták megúszni a büntetést: „Nem találtam szabad parkolót a környéken.” „Egy percre sem lehet megállni?”„Csak beugrottam az üzletbe.” „A nagymamámért jöttem.”

Nem csak szabálytalan, bosszantó is

Bizonyára vannak olyan esetek, amikor valaki figyelmetlenségből hajt rá szabálytalanul a buszsávra, de sokan szándékosan, a KRESZ előírásait figyelmen kívül hagyva haladnak vagy várakoznak az elsősorban buszoknak fenntartott sávban. Pedig aki illetéktelenül a buszsávban halad – mert például így akarja kikerülni a dugót –, vagy ott megállva akadályozza a közlekedést, nemcsak szabálysértést követ el, hanem a buszsofőröket és a szabályosan közlekedőket is zavarja és bosszantja. 

Sokan szabálytalanul használják a buszsávot (Fotó: BKK)

A buszsáv jogosulatlan használata esetén a helyszíni bírság 5 és 50 ezer forint lehet, visszaeső szabálytalankodónál (hat hónapon belüli ismétlésnél) pedig alapból 70 ezer forint a büntetés. 2019-ben nagyjából ezer budapesti autósra szabtak ki helyszíni bírságot a rendőrök a buszsávok jogosulatlan használata miatt, a büntetések összértéke több millió forint volt. 

Kik használhatják a buszsávot?

  • A buszsávban elsősorban a buszok közlekedhetnek. 
  • Ezen kívül trolibusz, mentő-, tűzoltó- és rendőrautó is szabályosan haladhat rajta. 
  • A szemétszállító járművek 20 és 6 óra között mehetnek a buszsávban.
  • Használhatja a buszsávot a motor és a segédmotoros kerékpár is. 
  • Biciklivel viszont csak akkor tekerhetsz a buszsávban, ha ezt külön tábla, illetve felfestés engedélyezi! 
  • Más jármű – a sáv keresztezését leszámítva – csak akkor hajthat rá a buszsávra, ha az egyben kanyarodósáv is, és a vezető a következő lehetőségnél le akar kanyarodni. 
  • A közlekedési lámpa BUSZ jelzése mindazokra járművekre vonatkozik, amelyek a buszsávban haladnak.

Mi az a BKK-sáv?

A buszsávok szerepe mindig nagyon fontos a közösségi közlekedésben, a metrófelújítás idején pedig még inkább felértékelődik. A BKK ezért speciális buszsávokat is kialakított a Múzeum körúton és a Bajcsy-Zsilinszky úton az M3 metró 2020. novemberében kezdődött belvárosi pótlásához kapcsolódóan. A köznyelvben csak „BKK-sáv” néven emlegetett sávokat csak BKK közösségi közlekedési buszjáratai és a motorosok használhatják, arra más járművel, tehát egyebek mellett taxival és kerékpárral sem lehet behajtani. Kivételt mindössze a megkülönböztető jelzéssel felszerelt járművek, azaz például a rendőrség, a mentők, a tűzoltók jelentenek.  

Kerékpárral a buszsávban

A hagyományos buszsávokban egyre több helyen engedélyezik a kerékpározást. Ezzel az olcsó és gyors megoldással segíthető a bringás közlekedés, és a kutatások szerint nem okoz fennakadást a buszok menetrendjében. További előny, hogy a kerékpárosok számára sokkal biztonságosabb a buszsávban, az út szélén tekerni. Más esetben szabályosan csak egy sávval beljebb haladhatnak, ahol sokkal élénkebb a járműforgalom, és jobbról időként elszáguld mellettük egy-egy busz is.

Kerékpározni csak akkor lehet a buszsávban, ha ezt külön jelzik (Fotó: BKK)

Azonban a buszsávban bringázásnak is megvan az etikettje, hogy a kerékpárosok ne akadályozzák a buszt, amelyen tucatnyian utaznak. A Magyar Kerékpárosklub azt javasolja, hogy ha a biciklis mellékutcából érkezik, inkább engedje el az érkező buszt, és csak után a hajtson rá a buszsávra. Az igazán együttműködő bringás, ha észreveszi, hogy busz jön mögötte, egy keresztutcánál akár félre is húzódhat, hogy elengedje a buszt. Ez neki csupán pár másodperc veszteség, de egy busznyi másik embernek kedvez vele.

Arra is figyelni kell, hogy amikor a busz készül elhagyni a megállót, és indexel, akkor már ne előzzük meg. Olyankor is érdemes megvárni a buszt, amikor távolról látjuk, hogy már régóta a megállóban van. Ilyenkor ne kerüljük ki, mert másodpercekkel később, miután elindult, akadályozzuk a haladását. Persze a buszvezetőknek is ügyelniük kell a buszsávban tekerő bringásokra. Ha biciklist előznek, tartsanak 1-1,5 méteres oldaltávolságot, ha pedig nem tudják megelőzni, akkor legyen elegendő követési távolság a kerékpáros és a busz között. Megállóhoz közeledve pedig nem kell mindenáron megelőzni a kerékpárost.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.20
A Ford bejelentette, hogy 230 millió angol font befektetéssel átalakítja a Halewood sebességváltó-....
2021.10.20
Európában egyelőre továbbra sem lesz elérhető, de a Lexus leleplezte óriás crossovere, LX legújabb....
2021.10.20
Három év kihagyás után tért vissza a Citroen C4, ami egy beazonosíthatatlan kompaktként, a....
2021.10.20
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyik forgalomfigyelő kamerája rögzítette, ahogy október 16-án,....
2021.10.20
- A szervezők, a rendezők és a házigazdák is felkészülten várják minden idők egyik legerősebb rali....
2021.10.20
Szeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkent éves összevetésben a forgalomba....
2021.10.20
Két halálos baleset is történt szerdán kora reggel, az egyik az M7-esen, a másik a 84-es főúton.....
2021.10.20
Az AVTOVAZ állami megrendelést kapott 1500 LADA Niva Travel terepjáróra – írja az avtonovostidnya.....
2021.10.20
- Kigyulladt és teljes terjedelmében ég egy fűrészárut szállító kamion pótkocsija az M3-as autópá..
2021.10.19
Az autóipar legfontosabb szereplői között olyan embereket szokás említeni, mint Elon Musk vagy Li....