Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Hogyan szállítsak kerékpárt? | Autoszektor
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Hogyan szállítsak kerékpárt?

2020.07.26.

A nyári szezonban sokan viszik magukkal a biciklijüket a nyaralásra, vagy bringatúrára indulnak. De hogyan lehet biciklit szállítani vonaton és autóval? És mi a helyzet a közösségi közlekedéssel? Segítünk, tarts velünk!

Ha kerékpártúrára indulsz, gyakran vonattal kell eljutni oda, ahonnan kezdődik a tekerés. Mások autóval mennek nyaralni, és magukkal szeretnék vinni a kerékpárjukat is, hogy helyben azzal közlekedjenek. De hogyan szállítsunk biciklit? És Budapesten milyen járatokra lehet bringával felszállni? Összeszedtünk a legfontosabb tudnivalókat. 

Kerékpárszállítás a Budapesti Közlekedési Központ járatain

A városokban a rövidebb, 5 kilométer alatti utazásokra a leghatékonyabb eszköz a kerékpár, nagyobb távolságok esetén viszont érdemes a közösségi közlekedéssel kombinálni a bringázást. Budapesten a HÉV-vonalakon kívül több villamoson és buszon, dunai hajókon és az egyik trolijáraton szállíthatunk kerékpárt.

Általános szabályok:

  • Egy ember csak egy kerékpárt szállíthat, a bringa nem lehet nagyobb 180 x 130 x 70 centiméternél. 
  • A kerékpárszállításhoz vonal- vagy gyűjtőjegyet kell érvényesíteni, és bringásnak is váltania kell jegyet. Van kerékpárbérlet is, 540 forintba kerül 30 napra. 
  • Csak olyan biciklivel lehet felszállni a villamosra, amelyet biztonságosan lehet rögzíteni. Például a fekvőkerékpárt nem lehet tépőzárral rögzíteni, ezért nem szállítható villamoson. Speciális, például szállító-, tandem- vagy motoros kerékpárok szintén nem szállíthatók.
  • A járművezető zsúfoltság vagy az utasok akadályoztatása esetén megtilthatja, hogy kerékpárral felszállj.

HÉV: 5, 6, 7, 8, 9

A HÉV-szerelvényeken a középső kocsi végén található az a terület, ahol egyszerre négy bringát is lehet szállítani. A megállók peronjára egy felfestett kerékpáros piktogram jelzi, hol kell felszállni. A HÉV-kocsikban csak a kijelölt helyen szabad biciklit szállítani, akkor is, ha az engedélyezett területen már nem fér egy több bringa. 

Villamosok: 17, 41, 56, 56A, 59, 59A, 59B, 60, 61

A budai fonódó villamoshálózaton nemrégiben újabb 62 villamoskocsin vezették be a kerékpárszállítási lehetőséget, ezzel csaknem megduplázódott azoknak a villamosszerelvényeknek a száma, amelyekre biciklit is fel lehet vinni. Ezt egy kerékpáros piktogram jelzi a villamoszerelvényeken. Kocsinként egy biciklit lehet szállítani, a bringát a kocsi végében felszerelt tépőzárral kell rögzíteni.

A villamosokon szállított kerékpárt tépőzárral kell rögzíteni (Fotó: BKK)

A 60-as villamoson – a fogaskerekűn – a vonat hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál van kialakítva bringaszállításra alkalmas hely, itt 16 kerékpár is elfér. 

Buszok: 65, 65A, 165, 212

A buszokon is az ajtóknál elhelyezett piktogram mutatja, hol lehet biciklivel felszállni. Az Ikarus 200-asoknál a hátsó ajtónál lehet kerékpárt szállítani, az Ikarus 400-as és MAN típusú járműveknél a középső ajtónál lévő, a babakocsik tárolására kijelölt területet használhatják a bringások. Egy buszon legfeljebb 2 bicikli szállítható. 

További BKK-járatok kerékpárszállítási lehetőséggel:

Hajójárat: D11, D12, D14

Trolibusz: 77

Kerékpárszállítás vonaton

MÁV-nál egyre több járaton lehet biciklivel utazni, de azért az utazás előtt nézzük meg, hogy az általunk kinézett vonaton van-e erre lehetőség. A szabályok nagyon terjedelmesek, de mutatjuk a legfontosabbakat. Kerékpár alapvetően minden vonaton szállítható, ahol az nincs tiltva, de mindig nézzük meg a menetrendet, mi érvényes az általunk kinézett járatra. 

Ha nincsen bringás piktogrammal jelölve a járat, akkor is lehet 2-2 darab biciklit szállítani a vonat első vagy utolsó kocsijában. Jó hír, hogy a 20 collnál nem nagyobb kerekű biciklik ingyen vihetők fel a vonatokra, a kemping kereke éppen ekkora. Emellett a bérletes utasok is díjmentesen szállíthatnak kerékpárt.

Vannak olyan útvonalak, amelyeken kötelező a kerékpáros helyfoglalás. A népszerű bringás helyekre közlekedő vonatokon pedig gyakran külön bringaszállító kocsi is közlekedik, ebbe 28 biciklit lehet bepakolni. Csoportos utazás esetén érdemes előre szólni, hogy bővíthessék a kerékpárszállítási kapacitást. Kerékpárt szállítani valamennyi budapesti elővárosi vasútvonalon lehet. 

Ha bringával szeretnél vonatozni, kerékpárjegyet kell váltanod (Fotó: MÁV)

Ha bringával szállnál fel a vonatra, kerékpárjegyet kell váltanod. Ennek ára 50 kilométer alatt egységesen 235 forint, fölötte pedig övezetenként növekszik. Van kerékpáros túrajegy is a Balatonra, a Tisza-tóra és a Fertő tóra. Ezt elég egyszer megvenni egységesen 420 forintért, és amíg a jegy érvényes, az érintett vasútvonalon akárhányszor lehet biciklit szállítani. Persze minden útra érvényes menetjegy is kell hozzá a bringásnak. 

Kerékpárszállítás autóval 

Az autóval való kerékpárszállításnak alapvetően kétféle módja van, kivéve, ha kisteherautóval közlekedünk, és egyszerűen betesszük a bringákat a kocsiba. Az egyik megoldás a kocsi tetejére szerelhető kerékpártartó, amelyre akár több biciklit is rögzíthetünk. Hátránya, hogy elég macerás fel- és lepakolni a bringákat, és magasabb lesz tőle az autó. Ez nem csak egy teremgarázsban lehet probléma, de nagy sebességnél megnövekszik a légellenállás, többet fogyaszt majd az autó. 

Az autós kerékpárszállítás egyik változata, ha a tetőn visszük a bicikliket (Fotó: Unsplash)

A másik lehetőség az autó hátuljára felerősíthető bicikliszállító, amelyet legtöbbször a vonóhorogra vagy a hátsó ajtóra rögzítik. Ebben az esetben arra kell felkészülni, hogy a biciklik hosszabbak, mint az autó szélessége, ezért oldalirányban túlnyúlnak a kocsin. Körülményes lehet hozzáférni a csomagtartóhoz, és ha a kerékpárok kitakarják a lámpákat, olyan modellre van szükség, amelynek beépített lámpája van. Szerencsére a hátsó rendszámot már gond nélkül áthelyezhetjük az autóról a tartóra, pár éve ez egyáltalán nem volt ilyen egyértelmű.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
A rendszerváltás előtt legfeljebb a balatoni szállodák előtt parkoló autókban láthattunk Grundig....
2022.11.27
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-....
2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....