Tóbiás és Balambér kalandjai – Mindjárt kezdődik a suli! | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Mindjárt kezdődik a suli!

2018.08.26.

Tóbiás és Balambér egész nyárom nagyon jól érezte magát. Programokkal teli 2 hónap van a kis lurkók háta mögött. Egy perc unalom sem volt jelen a tesók életében. A nyár a végéhez közeledik, és el kell kezdeni felkészülni az iskolakezdésre. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen feladatok vannak, amiket jó ha elvégzel iskolakezdés előtt, tarts velünk.

Végr vissza lehet menni a suliba, és találkozhatsz a barátokkal. (kép: alfoldiregimagazin.hu)

Elindult a végső, nyári visszaszámlálás. A strandok elnéptelenednek, hamarosan felhangzik az első becsengetés, és a gyerekek ismét iskolapadba ülnek. Addig azonban még rengeteg a tennivaló: nem csak a tanszereket kell megvenni, de a kilométeres bevásárlólista mellett a szeptemberi rutinra is át kell állni. És sajnos nem lehet elég hamar elkezdeni, főleg ha a gyerek csak most megy elsőbe. Egy gyerek mindennapi életében gyökeres változást jelent, amikor az óvoda már megszokott légkörét felváltja az ettől merőben eltérő iskolai környezet. Ilyenkor egy addig kötetlenebb, bár jó esetben az alapokat már meghatározó rutinról egy sokkal szigorúbb napirendre kell váltania: a mindig fix koránkelésre, a pontos érkezésre, az egész napos iskolapadban ülésre, meg persze a délutáni alvásról való lemondásra. És bár szeptember elseje a legtöbb kisiskolás számára a várva várt „nagy nap”, az átállás igencsak kimerítő. 

Nem is olyan rosz az iskola. (kép: Auchan)

Fontos tehát, hogy a szülő és a gyerek is jó előre felkészüljön az első próbatételre. Érdemes a koránkelést és délutáni szundikálás elhagyását korábbi fekvéssel, vagyis hosszabb éjszakai alvással, a legjobb esetben is egész délelőttös iskolapadban ülést pedig sok délutáni játékkal vagy rossz idő esetén koncentrációt fejlesztő társasjátékkal, kreatív foglalkozással ellensúlyozni. Ha tudjuk, kezdjük el az átállást egy-két héttel az éles üzem előtt! 

Ha már elég nagy a gyerek és egyedül mehet iskolába – vagy új helyre költözött nyáron a család –, gyakoroljuk be vele az otthonunk és a suli közötti útvonalat és hívjuk fel figyelmét az esetleges veszélyekre, a közlekedési szabályok betartásának fontosságára. A nagyobbakkal is érdemes megbeszélni az őszi időbeosztást annak érdekében, hogy minden különóra, edzés és a barátokkal töltött idő is kényelmesen beleférjen az időnkbe és kiszámíthatóbbak legyenek a mindennapok. Az iskolába visszarázódást segíti az is, ha a gyereket bevonjuk a tanszerek és egyéb kiegészítők, például a tornaruha, a különórák, a sportszerek kiválasztásába. Így sokkal hatékonyabb lehet a közös vásárlás, ráadásul ez a módszer a választás terhét is leveszi a szülő válláról.

Még családi programnak is jó (kép: borsonline.hu)

Tanszerek vásárlása

Ahogyan szinte minden árucikk kapcsán, a tanszerek esetében is mondhatnánk, hogy a határ a csillagos ég, ám a legtöbben 15-17 ezer forint közötti összegre teszik a tanszerekre költött összeget. Nincs mese, a kötelező dolgokat mindenképpen be kell szerezni, ám nem mindegy, milyen áron jutunk hozzájuk. Érdemes átgondolni, vajon tényleg szükség van-e a drágább változatokra, vagy megteszik az olcsóbbak is. Utóbbiakat könnyebb pótolni is, ami nem hátrány, ugyanis iskolaidőben gyakran szokott a tanszereknek lába kelni. Persze vannak dolgok, amikre nem szabad sajnálni a pénzt. Ilyen az iskolatáska és a tolltartó. Ezeket ugyanis évekig használhatják a diákok, arról nem is beszélve, mennyire fontos, hogy a táska anatómiai szempontból is a jók közül való legyen. Azzal is sokat spórolhatsz, ha nem egyesével szeded össze a kellékeket, hanem nagy tételben vásárolsz. Így ráadásul a felesleges, üzletbe rohanós köröktől is megszabadítod magad. A ruházkodás kapcsán sokat megtakaríthatsz, ha tudatos vagy, és odafigyelsz arra, mire van valóban szükség. Érdemes már jóval az iskolakezdés előtt listát írni arról, mit kell vásárolni. Vond be a gyereket is a tervezésbe, találjátok ki együtt, milyen ruhákat vegyetek. Ez amellett, hogy jó közös program, megszabadít a vitáktól is, amelyek oly gyakoriak a boltokban. Nem feltétlenül érdemes mindenből a márkásat választani, hiszen azok ára akár a többszöröse is lehet a többi holminak.

Az első nap a suliban/A második nap a suliban (kép: sprdex.net.hr)

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.04
Kemény és elkeserítő élmény 191 Austrian utas számára szombaton: az egyik gépnek kétszer kellett....
2023.02.04
Az idei év első kilenc hónapjában elért több mint 100 millió eurós veszteség után a német start-up....
2023.02.04
Az Edelényi rendőrök előállítottak, majd szabálysértési őrizetbe vettek egy sofőrt, aki érvényes....
2023.02.04
A 2022-es év közönségdíjas, 2023-as Év Magyar Autója jelölt Suzuki S-Cross teljes hibrid,....
2023.02.04
Növelte forgalmát, üzemi eredményét és nyereségét tavaly az amerikai Harley-Davidson....
2023.02.04
Szombat reggeltől több dunántúli vasútvonalon is fakidőlések, felsővezetékszakadások akadályozzák a....
2023.02.04
A BMW Group fokozza az elektromos járműgyártást a globális termelési hálózatában: a mexikói San....
2023.02.04
Két kamion ütközött össze az M1-esen, Mosonmagyaróvárnál, az egyik jármű árokba borult a főváros....
2023.02.04
2022 első tíz hónapjában 94 ezer 28 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 9,3....
2023.02.04
A NASCAR bejelentette, hogy sztárokból álló versenyzőtriót nevez az idén századik évfordulóját....