Tóbiás és Balambér kalandja a tökszezonban | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandja a tökszezonban

2017.10.08.

Az őszi hónapok egyik legnépszerűbb zöldsége a tök. Számos fajtája létezik, és ezáltal sokszínű a felhasználási módja is. Cikkünkből kiderül, hogy milyen jó tulajdonságai vannak ennek a zöldségnek, és mi mindenre használható.

Tóbiás és Balambér egy esős napon éppen hazafelé tartott az iskolából. A kis kutyakölykök már alig várták, hogy beszámoljanak aznapi élményeikről.

- Képzeld, anya, a tanító néni egy csomó tököt hozott a suliba, de nagyon sok fajtát, és még díszeket is készítettünk belőlük, amivel feldíszítettük az osztálytermet. – mesélte kitörő örömmel Tóbiás.

- Biztosan nagyon szép lett. Itthon is van ám egy szép nagy tök, mit szólnátok hozzá, ha készítenénk belőle valami finomat? – kérdezte mosolyogva az anyuka.

- A tökből finomságot? – nézett kételkedve Balambér.

- Így van, kicsi fiam, ugyanis a tök nem csak arra jó, hogy dekorációt alkossunk, hanem finom ételeket is készíthetünk belőle. Arra gondoltam, hogy süthetnénk sütőtököt.

- Jaj, azt nagyon szeretem! – lelkendezett Tóbiás.

- Akkor meg is van a mai programunk délutánra! Gyertek édeseim a konyhába és lássunk is neki a sütőtök elkészítésének!

A kiscsalád összegyűlt a konyhában és szorgoskodni kezdtek. Az édesanya felvágta a tököt, kikanalazta a magházat, a kicsik pedig egy kis mézzel csorgatták le a szeleteket, hogy igazán ínycsiklandó legyen, és már be is rakták a sütőbe.

- Anya én már úgy várom, hogy megkóstoljam! – türelmetlenkedett Balambér.

- Arra még várni kell kicsit drágáim, de addig is mondok pár dolgot, hogy miért is olyan jó dolog a tök.

A töknek sok-sok fajtája létezik, és ebből adódóan felhasználási módja is rendkívül változatos. Süthetjük, főzhetjük, ehetjük főételként, köretként, salátaként, édességként, adhatjuk takarmányként az állatoknak, főzhetünk belőle lekvárt, vagy kiakaszthatjuk a madarak téli ellátmányául is.

Körülbelül 100-150 fajta tök létezik. (kép: pixabay.com)

Amint beköszönt az ősz, egyre több helyen jelenik meg dekorációként is, hiszen a narancssárga különböző árnyalata vidámabbá varázsolja a szürke esős napokat.

(kép: sokszinuvidek.24.hu)

A dísztökökkel igen óvatosan kell bánni. Csak akkor szabad leszedni, ha száruk már megbarnult, és elszáradtak, ugyanis ez jelzi azt, hogy már teljesen érett. A tök felületét töröljük át egy nedves ruhával, majd huzatos helyen szárítsuk ki! Gyönyörű élénk színűvé varázsolhatjuk, hogyha befújjuk színes lakkal a felületét.

Az őszi napokon különösen fontos, hogy felturbózzuk az immunrendszerünket. A sütőtök erre tökéletesen alkalmas, ugyanis rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz. A-vitamin tartalma jót tesz a látásnak, de még a szívnek is jót tesz. Magas rosttartalmának köszönhetően a diétázóknak is megfelelő étel, hiszen annak ellenére, hogy milyen kevés kalóriát tartalmaz igencsak laktató.

Nem csak finom, de egészséges is. (kép: haon.hu)

Sütőtökön kívül még igen sokfajta tök létezik, amiből különleges ételeket lehet készíteni. Vegyük példának a közkedvelt patisszont vagy a közönséges tököt. A csirkemell raguval töltött tökkel nagy örömöt lehet okozni a családnak a vasárnapi ebédnél.

Íme az elkészítési módja:

(kép: www.mindmegette.hu)

HOZZÁVALÓK

- 2 db zsenge tök (vagy kisebb méretű patisszon)

- 50 dkg darált csirkemell

- 2-2 főtt és nyers tojás

- maréknyi rizs

- 1 közepes fej vöröshagyma

- 10 dkg aprított csiperkegomba

- fűszerek (só, bors, oregánó)

- 1/4 másnapos kenyér kicsipkedett belseje

- 1-1 nagyobb paradicsom és tv paprika

- 2 dl tejföl

- 20-25 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A tököket hosszában kettévágjuk, kiskanállal kivájjuk a belsejüket, bedörzsöljük sóval, és állni hagyjuk.

2-3 evőkanál olívaolajon kb. 15 percig pirítjuk a húst, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, majd langyosra hűtjük.

Ezután beledolgozzuk az apró kockákra vágott hagymát, a 2 nyers tojást, a kockára vágott gombát és főtt tojást, az 1 percre forró vízbe dobott rizst, és a kenyérmorzsát. Jól összedolgozzuk, megtöltjük vele a kivájt tököket.

Egy jénai tálat kikenünk étolajjal, sorba rakjuk benne a tököket, és betoljuk előmelegített sütőbe. 250 fokon kb. 25 percig sütjük, ezután mindegyikre 1-1 evőkanál tejfölt, 1-1 karika paprikát és paradicsomot rakunk, majd gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, és mindegyik tetejére csipetnyi oregánó kerül.

Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt a tetején megpirul. Jó étvágyat kívánunk!

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2025.01.12
Az összetettben éllovas dél-afrikai Henk Lategan előnye mindössze 21 másodpercre csökkent a Szaúd-....
2025.01.12
Vannak fétistárgyak, melyek láttán erősebben ver az autóbuzik szíve, ilyen a Bilstein gátló, a....
2025.01.12
Heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Magyar vágyálom. ..
2025.01.12
Nyolchengeres ellendugattyús motort készül piacra dobni a Great Wall Motor kínai járműgyártó....
2025.01.12
Az éves viszonylatban növekvő átlagár ellenére is egyre többen keresnek autót. ..
2025.01.12
Fotókon kevésbé, élőben viszont remekül működik a Suzuki Vitara új orra, pláne a nagyobb hátsó....
2025.01.12
Meglepő rekordokat produkált 2024-ben is a biztosítási piac a Netrisk saját adatain alapuló....
2025.01.12
Tavaly közlekedett a legtöbb vonat Utasellátó szolgáltatással, amit összesen csaknem 1 millió utas....
2025.01.12
A Felsőszentiván-dűlői vasúti átjárónál van szükség tűzoltói beavatkozásra – írta a....
2025.01.12
Az Árpád úton, az Újpest-központ metrómegálló közelében karambolozott két autó – jelentette az....