BMW Group

Tesztüzemben a világ első olyan autógyára, amely gáz helyett hidrogénnel üzemel

2022.10.24.

„Ez a technológiai áttörés innovációs erősségünket nyomatékosítja” – mondta Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

A BMW Group lipcsei gyára az első autógyár a világon, amely egy olyan, újonnan kifejlesztett égéstechnológiát tesztel, amely lehetővé teszi, hogy fényezőüzemei a földgáz mellett zöld hidrogénnel is üzemeljenek. Az új technológia maradéktalanul megfelel a fosszilis tüzelőanyagnak számító földgáz intenzív használata során keletkező károsanyag-kibocsátás módszeres csökkentését célzó megvalósítási követelményeknek. „Ez a technológiai áttörés innovációs erősségünket nyomatékosítja és azon elköteleződésünket hangsúlyozza, amely mentén sorozatgyártási technológiáinkat egyre inkább fenntarthatóvá tesszük” – fogalmazott Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

A BMW Group lipcsei gyára tegnap beindította a fényezőüzemekben dolgozó festékszárító rendszerek első, üzemanyag-flexibilis hidrogénnel működő égéstechnológiáját. A rendszer különlegessége, hogy hidrogénnel (H2), metánnal (CH4), és a kettő keverékével is képes üzemelni, ráadásul működés közben is képes váltani az üzemanyagok között. A technológia kezdetben tesztüzemben működik. Eme innovatív égéstechnológiát a brémai Saacke céggel együttműködve fejlesztették ki, a biztonsági koncepció integrálásában pedig a magdeburgi IFF Fraunhofer Intézet segített.

A hidrogén hosszú évek óta alapvető üzemanyag az üzemi logisztikában. Németországban 2013-ban állították rendszerbe az első üzemi hidrogéntöltő állomást, amely a belső logisztikában dolgozó targoncák és vontatójárművek hidrogén üzemanyaggal történő gyors utántöltését teszi lehetővé. Közel tíz évvel később, ma már a BMW Group lipcsei gyára rendelkezik Németország legnagyobb ilyen flottájával, amelyben több mint 130, üzemanyagcellával szerelt targonca dolgozik. Az üzem területén öt hidrogéntöltő állomás is található, amelyek közül a legújabb ráadásul automatizált utántöltési lehetőséget is kínál.

Partnereivel együttműködve a BMW Group módszeresen dolgozik azon is, hogy a szállítmányozási logisztika széndioxid-mentesítését létesítményei falain kívülre is kiterjessze és népszerűsítse.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.06
LeBron James, az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) négyszeres bajnoka és legeredményesebb....
2023.06.06
A Dana amerikai gépjárműalkatrész-gyártó körülbelül 36 milliárd forint értékű beruházása nyomán 300....
2023.06.06
A nemzetközi sajtó elsősorban a címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen nagyon magabiztos....
2023.06.06
Májusban 9234 import használt személyautó kapott magyar rendszámot, 13 százalékkal több, mint....
2023.06.06
A Datahouse adatai szerint 2023 első négy hónapjában 44 ezer 842 új személygépkocsit és....
2023.06.06
Városszerte szűrték ki az illegálisan átalakított járműveket, valamint az egyéb....
2023.06.06
Komoly balesetet rögzített a Magyar Közút forgalomfigyelő kamerája az autóúton.   ..
2023.06.06
Egy Ford Fiesta és egy taxi ütközött éjjel. ..
2023.06.06
A legendákhoz csak óvatosan, érzéssel szabad hozzányúlni, és ez nincs másképp egy ikonikus....
2023.06.05
A Citroen Mehari 55 éves jubileuma ráirányítja figyelmünket autós igényeink alapvető megváltozására....