közlekedésbiztonság

Télen is látható

2020.12.09.

Kampánnyal figyelmeztette a közlekedőket a téli időszámításra való átállásra a francia Sécurité Routiére közlekedésbiztonsági szervezet.

A téli időszámításra való átállásra saját kampányában emlékeztette a közlekedőket, különösen a gyalogosokat, kerékpárosokat, rollereseket a Sécurité Routière, hogy tegyék láthatóvá magukat.

Az ONISR (francia statisztikai hivatal) szerint minden évben ebben az időszakban történik a legtöbb közlekedési baleset. A gyalogosokat érő balesetek 42%-kal emelkednek novemberben a délután 5 és 7 órait időszakban, ill. 13,6 százalékkal emelkednek reggel 7 és 9 óra között.

Marie Gautier-Melleray francia közlekedésbiztonsági miniszter szerint a balesetek kockázatát a fényviszonyok csökkenése (ami szükségszerűen a láthatóság korlátozásához vezet) számottevő mértékben növeli.

Látni és látszani - a téli időszámítás kritikus idősávjaiban is (Kép: totalwomenscycling.com)

Elengedhetetlen, hogy az autósok ebben az időszakban megkétszerezzék éberségüket, és hogy az un. veszélyeztetett úthasználók, a gyalogosok, kerékpárosok és rolleresek jól használhatóvá tegyék magukat.

Érdekes adat, hogy Franciaországban a kerékpáros és rolleres közlekedés részarányának növekedése mellett az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett a kerékpáros halálesetek száma. Szeptemberben 37 kerékpáros vesztette életét, ami az elmúlt 10 év legdrámaibb alakulása. Az elhunyt vagy megsérült kerékpárosok 21%-át éjszaka érte a baleset.

Jótanácsok

Az autósoknak éberebbnek kell lenniük, lassabban kell haladniuk, minden eddiginél jobban oda kell figyelniük a többi, sérülékenyebb közlekedőre. Tiszteletben kell tartaniuk a gyalogosok elsőbbségét, és tartaniuk kell a biztonságos oldaltávolságot (legalább 1 métert) a járdáktól és kerékpárutaktól. A gyalogosoknak, kerékpárosoknak, rollereseknek pedig világos öltözetet kell viselniük, ügyelniük a holttérre, különösen a buszok és nehézgépjárművek közelében. Ezen felül nem árt, ha fényvisszaverő pántot vagy mellényt is hordanak.

Nyitókép: Uvexsafety.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.03
Akio Toyoda legendás családból származik. A japán iparos, Sakichi Toyoda dédunokája és a Toyota....
2022.07.03
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) nyílt meg a régió egyik legkorszerűbb járműtervezési....
2022.07.03
Mindkét vasárnapi futamot megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei harmadik,....
2022.07.03
Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat....
2022.07.03
Nézze meg a videót! ..
2022.07.03
A tízes rangsor élén a Haval és a Chery márkák modelljei állnak – írja a carsweek.ru.   ..
2022.07.03
Európa kiemelt céljának kell lennie, hogy integrálja a Nyugat-Balkánt az európai vasúti hálózatba....
2022.07.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Minket nem érdekel a Balaton. ..
2022.07.03
A Rába Járműipari Holding Nyrt. megvásárolta a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. 75,1 százalékos....
2022.07.03
Több kilométeres a torlódás az M7-es autópályán Budapest felé. A forgalmat a 7-es főútra terelik -....