traktor

T-150-es traktorból készítettek távirányítású aknamentesítőt az ukrán gazdák

2023.05.30.

Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az orosz megszállók a harcok sújtotta területen, Ukrajna délkeleti részén. 

Olyan sok aknát telepítettek, hogy az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat tűzszerészei nem győzik „munkával”, nem képesek mindenhol ideje korán elvégezni az aknamentesítést. Az idő azonban már nagyon szorít, a földeket meg kell művelni, a vetőmagot el kell vetni. Ezért döntött úgy az egyik Harkiv környéki gazdaság, hogy segít önmagán, önerőből épít egy aknamentesítő nehézgépet.

 

A harkivi gazdák Olekszandr Krivcun irányítása alatt alakítottak át ehhez egy traktort. Az aknamentesítő jármű alapját egy KhTZ T-150-es traktor adta, amelyhez  egy orosz - ukrán szóhasználat szerint „rasiszta” -  gyalogsági harcjármű karosszériaelemeit használták fel, és fargerendákkal erősítettek meg védőlemezeit - írta a Szuszpilne Harkiv.

A leglényegesebb az, hogy az aknaszedő „hibrid” nehézgép távirányítással működik, a fülkéjében nem ül senki. A rádióvezérléshez a mezőgazdasági gép szoftverének gyökeres átírására volt szükség.

 A vezérlőközpontot rendhagyó módon, biztonságos magasságban, egy teleszkópos rakodó kanalában alakították ki. A vezérlés néhány méteres magasságból történik, hogy a kezelő jól láthassa a KhTZ T-150-est, és ellenőrizhesse a parancsok végrehajtását.

"Van gázpedál, jobbra és balra kanyarodás, valamint be- és kikapcsolható robotpilóta. Ha erős szél fúj, akkor vannak működési zavarok, de ha nincs szél és tiszta az idő, akkor tökéletesek a látási viszonyok" - magyarázza Pavlo Hryhorcsenko az „irányítótoronyból”.

A traktor robotpilótával van felszerelve, így vezető nélkül halad végig a mezőn. A traktort a kezelő távolról, monitorral ellátott távirányítóval irányítja, egy másik képernyő pedig a traktor vezetőfülkéjében van. A vezérlőberendezés hatótávolsága eléri a két kilométert.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.26
Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi....
2023.09.26
A Volvo Cars a New York-i Klímahéten pontos dátumot közölt arról, meddig gyárt még gázolajjal....
2023.09.26
Az intralogisztika folyamatos és egyre gyorsuló változáson megy keresztül. A raktári folyamataikat....
2023.09.26
A megengedett legnagyobb sebesség több, mint duplájával közlekedett az az autós, akiről a 61-es....
2023.09.26
Felborult egy kisteherautó az M7-es autópálya 18-as kilométerénél, Érden, a Balaton felé vezető....
2023.09.26
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform friss jelentése alapján. ..
2023.09.26
Az autonóm járművek hada hamarosan már a szomszédban cirkál.   ..
2023.09.25
Nem telik el úgy hónap, hogy ne osztaná meg velem egy-egy közeli, vagy távoli ismerős, hogy milyen....
2023.09.25
Csattanós bűnügyben fordult a lakossághoz a bécsi rendőrség. Szeptember elején rajtaütöttek egy 33....
2023.09.25
2030-ra 50%-os akkumulátor tömegcsökkenést szeretne elérni a Stellantis, hogy közelítsenek a....