Repülőautók

A szlovákoknak már van repülőautójuk - videón mutatjuk

2020.11.22.

Repülő autót tesztelnek Szlovákiában. Az Aircar névre keresztelt prototípus Stefan Klein szlovák tervező legújabb találmánya. Hét fős csapatával két és fél éve dolgozik a jármű fejlesztésén. Az autót repülővé vagy épp vissza, autóvá változtatni mindössze egyetlen gombnyomás és két és fél perc – hangzott el az M1 Híradójában.

A különleges szerkezet belsejében olyan kijelzők és mutatók is megtalálhatók, mint az autó műszerfalán, de a repülőgép vezérlőjétől sem sokban különbözik. Ez az egyedülálló kormány a különlegessége, mert egyben van az autó kormánya a repülőgépével.

A vezetőfülkében sebességváltó és hajtómű gázkar is megtalálható, az utasok biztonságát beépített ejtőernyő is fokozza. Az Aircar jelenleg az engedélyezéshez szükséges kísérleti fázisban van, idáig 8 óra tesztrepülésen van túl. A tervező célja, hogy a jármű 300 km/órás repülési sebességre és 1000 km távolság megtételére legyen képes a levegőben.

A gép tömege üzemanyag nélkül jelenleg 800 kg, de ezt még csökkenteni szeretnék.

Ez az autó rövidebb, jobban hasonlít az autóhoz, 5,2 méter hosszú, és a dinamikus formavilágot képviseli, ami manapság az autógyártás világában elterjedt – mondta Stefen Klein tervezőmérnök.

Ami a repülőgép-üzemmódot illeti, a klasszikus elrendezését választottuk, amit elsősorban a pilótaképzés szempontjából vettünk figyelembe" – mondja a tervező

A repülő autó lényege, hogy a kívánt úticélt a saját otthonunkból, reptéri várakozás nélkül érjük el. A jármű fel- és leszállásához egy 400 méteres füves pálya is elegendő. Szlovákia-, de egész Európa-szerte nagyon sűrű a kis repterek hálózata, így használata ma is megvalósítható volna, de az infrastruktúrát bárhol könnyen ki lehet majd hozzá építeni véli a tervező.

A csapatra ötven tesztóra vár, ezután kerülhet sor az engedélyezésre és a szükséges jogszabályok kialakítására. A tervezők abban bíznak, hogy az Aircar néhány éven belül közlekedni fog. A célpiacok között az arab országokat, az Egyesült Államokat és Kínát említette Érsek Attila, a cég marketing vezetője.

A repülő autó egyelőre kétszemélyes, de a jövőben szeretnék négyszemélyesre bővíteni. A jármű felhasználását a feltaláló légitaxi-szolgáltatásként is el tudja képzelni.

Az Aircar tesztrepülését itt nézhetik meg: https://youtu.be/QAnIjwwzupI

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.11.28
Kollár Sára Katalin Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.11.28
A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője nyerte a Forma-1-es Bahreini Nagydíj....
2020.11.28
2020-ban tizenkettedik éve indul útjára az adventi és karácsonyi időszak látványossága, a ....
2020.11.28
A Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete (MGOE) szerint elfogadhatatlan helyzet alakult ki....
2020.11.28
A Red Bull holland pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Bahreini Nagydíj harmadik szabadedzésén....
2020.11.28
Bár az első sorozatgyártású autó nem itt készült, mégis Európa tekinthető az autógyártás....
2020.11.28
Noha az S sorozat fele, illetve a T, V és Z kezdőbetűk még hátra vannak, néhány év múlva biztosan....
2020.11.28
Csütörtök délután hajtott át valaki járművel egy eddig ismeretlen, fekete ruhás férfin Tata....
2020.11.28
Az immár hétszeres világbajnok Lewis Hamilton volt a leggyorsabb péntek délután is, de a....
2020.11.28
A záróvonalon előzött az új 3-assal, aztán alaposan beletaposott a gázba - többek közt ez is....