vasút

Százzal is mehet a tamtrain Szeged és Vásárhely között

2016.10.12.

Nagy az esély arra, hogy a Citylink Hybrid Tramtrain lehet a Szeged-Hódmezővásárhely között közlekedő tramtrain - írta az Index vasúti szakági hírek alapján. A járművet a MÁV-Start Zrt. választja ki közbeszerzésen.

- Légrugózás szolgálja az utasok kényelmét a dízel és elektromos üzemmódú Citylink Hybrid Tramtrainen, amelyen vécé is van. Ilyen villamos motorvonat fut már a kelet-németországi Chemnitzben - írta a delmagyar.hu. az Index információira hivatkozva.

Szeged és Hódmezővásárhely között is piros-fehér-zöld festésű Citylink Hybrid Tramtrain közlekedhet majd. A hírportál Berlinben szerezte az információit, ahol a napokban ért véget a világ egyik legnagyobb vasúti szakkiállítása, az InnoTrans. A szakági hírek szerint a (Stadler által megvásárolt) Vossloh cég tervezte Citylink szerelvény lehet nálunk a befutó.


A delmagyar.hu megkérdezte erről a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-t. – A járművek beszerzéséért a MÁV-Start Zrt. felel – válaszolta Loppert Dániel. A NIF Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, most állítják össze a járműspecifikációt és az ajánlatkérési dokumentációt. Hangsúlyozta, a járműnek alkalmasnak kell lennie a nagyvasúton és villamosvasúti pályán való közlekedésre is.

A döntés azért is nehéz, mert Magyarországon először Szeged belvárosa és Hódmezővásárhely belvárosa között közlekedik majd tramtrain – előreláthatólag 2019-től. A nyolc jármű beszerzésére 10 milliárd forintos keret áll rendelkezésre. A pálya kiépítése 13,2 milliárdba kerül.


– A közbeszerzési eljárás megindításáról a MÁV-Start Zrt. alapítója, a MÁV Zrt. dönt – tájékoztatta a Délmagyarországot az államvasutak kommunikációs igazgatósága. Azt írták, az eljárás megindításához szükség van a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának tanúsítványára is. A közbeszerzést várhatóan még az idén elindítják.

Szeged és Hódmezővásárhely biztosan nem szavaz arról, hogy milyen tramtrain fut majd a két város között, mert a két önkormányzat csak megfigyelőként vesz részt a bírálóbizottságban. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a delmagyar.hu-nak elmondta, Szeged az SZKT-n keresztül nem szavazó tagot delegál, és még nem kapott értesítést a bírálóbizottság összehívásáról.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.11
Izgalmas és homályos kalandjai miatt film is készült életéről, igaz, kicsit más figuraként jelent....
2022.08.11
Mintegy 4,2 milliárd forint állami forrásból négysávosra bővítik az 52-es főutat Kecskeméten,....
2022.08.11
Az Easyjet mellett a Ryanair idén a világ egyik legjobb fapados légitársasága – írja a Travelbook.....
2022.08.11
Hetven évvel ezelőtt vette kezdetét Mladá Boleslavban a teljes egészében acél karosszériával....
2022.08.11
2022 első hat hónapjában 57 ezer 411 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 11,4....
2022.08.11
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma júliusban 1 294 608 fő volt, elérte a járvány....
2022.08.11
Retró hétvégét tart a MÁV a Balatonnnál augusztus 13-án és 14-én, a szerelvényeket többek közt....
2022.08.11
Minden szabályt áthágott a taxis, aki két piros lámpánál, sajátos vargabetűvel pofátlankodott át a....
2022.08.11
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság....
2022.08.11
Ki tudja, talán hamarosan ismét ilyen 4 lóerős autókkal kell majd járnunk, mint a HMV FreeWay EV....